WATCHLIST

Πάσχα στην Αθήνα: Οι συναυλίες που δεν πρέπει να χάσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα

Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και το βράδυ της Ανάστασης ξεχωριστές λειτουργίες, λυρικές συναυλίες και κονσέρτα συνθέτουν το πολύ ενδιαφέρον φετινό πασχαλινό soundtrack που θα σε βάλει απευθείας στο απαραίτητο κατανυκτικό κλίμα. Αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα ας μην εξαντληθεί στο βάψιμο αυγών και στο σούβλισμα ενός αρνιού. Ας είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες.

Μεγάλη Δευτέρα

Tο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αφιέρωσε 3 μέρες στη σειρά σε έργα που έχουν επίκεντρό τους το Θείο Δράμα, στο πλαίσιο του κύκλου “Adagio- Μουσική για τις ημέρες του Πάσχα” . Το tribute ολοκληρώνεται το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας με ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο Εσθονό συνθέτη Arvo Part, το οποίο κορυφώνεται στο Ergon Ensemble, υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου μαέστρου, Νίκου Τσούχλου.

Μεγάλη Τρίτη

Σε ατμόσφαιρα νυχτερινής Λειτουργίας και σε ένα αυθεντικό θρησκευτικό περιβάλλον όπως αυτό της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου, η οποία φημίζεται για την ακουστική της, Η Ίρις Λουκά – σόλο βιόλα και μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα ερμηνεύσει 3 έργα του J. S. Bach στη βιόλα και για πρώτη φορά σε εκκλησιαστικό χώρο. Midnight Bach, στις 22:30.

Την ίδια μέρα η Εναλλακτική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναβιώνει το Θείο Πάθος μέσα από τη μουσική του Μάνου Χατζηδάκι και τη συναυλία “Μ’ ένα τραγούδι άρχισε ο κόσμος και μ’ ένα τραγούδι θα τελειώσει”, με την υψίφωνο Μαρία Κωστράκη και τον Λευτέρη Μιχαλόπουλο στο πιάνο να ερμηνεύουν 4 εμβληματικούς κύκλους τραγουδιών του Έλληνα συνθέτη (Ο κύκλος του C.N.S., Ο Μεγάλος Ερωτικός, Ματωμένος Γάμος και Καπετάν Μιχάλης) που υπνούν την απώλεια, την ενοχή, τον έρωτα, το θάνατο, τον πόλεμο και την ελευθερία.

 

Διπλή γιορτή τη Μεγάλη Τρίτη για το αεικίνητο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αφού την ίδια μέρα η Αθηνά Χιώτη ενώνει τα Θεία Πάθη με την προσφυγιά μέσα από Ελληνόφωνους και Αραβόφωνους ύμνους, αλλά και λογοτεχνικά κείμενα στη μουσικοθεατρική παράσταση Δός μοι τοῦτον τὸν ξένον.

Μεγάλη Τετάρτη

Στην καθιερωμένη πασχανική συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα ακουστούν ύμνοι της Κασσιανής, αποσπάσματα από τους 5 ψαλμούς του Δαβίδ και Άριες.

 

Εναλλακτική επιλογή η Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου και ο δημοφιλής συγκινητικός μεσαιωνικός ύμνος Stabat Mater του Giovanni Battista Pergolesi στο φυσικό του χώρο, σε συνδυασμό με έργα των Bach και Vivaldi από το Athens Chamber Ensemble 2012.

Το ίδιο βράδυ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων θα ηχεί μυσταγωγικά το ορατόριο του Haydn για το Θείο Πάθος από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων. “Οι επτά τελευταίοι λόγοι του Χριστού πάνω στο Σταυρό”, η πιο υποβλητική σύνθεση του Franz Joseph Haydn για το Θείο Πάθος, υπό τη διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη.

Μεγάλη Πέμπτη

 

Τα πασχαλινά κονσέρτα του ΚΠΙΣΝ ολοκληρώνονται με το  κουαρτέτο του Τάκη Πατερέλη που ζωντανεύει το εμβληματικό άλμπουμ A Love Supreme του θρυλικού σαξοφωνίστα John Coltrane. Πρόκειται επί της ουσίας για έναν jazz θρησκευτικό ύμνο, στη βάση του οποίου βρίσκεται η υπέρτατη αγάπη για την ύπαρξη. Για τον πνευματικά ανήσυχο Coltrane, η ύπαρξη ήταν το άλλο πρόσωπο του Θεού – όποιο όνομα κι αν είχε αυτός.

Μεγάλο Σάββατο

Αν θες να ξεφύγεις από το αρχετυπικό τρόπο που γιορτάζεις κάθε χρόνο την Ανάσταση (στην ενορία της γειτονιάς σου), τότε δεν έχει παρά να πιάσεις θέση όσο πιο κοντά μπορείς στο ιερό της Αιθιοπικής Εκκλησίας στο Πολύγωνο, όπου στη νυχτερινή ακολουθία Μεγάλου Σαββάτου συντελείται ένα μικρό οπτικοακουστικό “θαύμα”, με τους πιστούς να προσεύχονται σιωπηλά, ξυπόλυτοι, ντυμένοι στα λευκά και υπό τους ήχους των κρουστών. Τα ξημερώματα της Κυριακής η χορωδία αναπαριστά με συγκινητική θεατρικότητα σκηνές από τη ζωή του Ιησού.