WATCHLIST

Δημοσιεύτηκε η ομιλία του Bob Dylan για το Νόμπελ Λογοτεχνίας που κέρδισε

Όταν ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ότι το Νόμπελ Λογοτεχνίας πηγαίνει στον Bob Dylan το internet πήρε φωτιά. ''Θεωρούνται οι στίχοι, λογοτεχνία;'' και ''Γιατί οι λογοτέχνες δεν κερδίζουν Grammy'' ήταν δύο από τις δεκάδες ερωτήσεις που εμφανίστηκαν στα timelines μας. Αρκετοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν την επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας ενώ όταν ο Bob Dylan δεν εμφανίστηκε στην τελετή απονομής, τα σχόλια για την υπεροψία του δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Σχεδόν 8 μήνες μετά όμως, η απάντηση του Bob Dylan έρχεται μέσα από την ομιλία του, που έδωσε στη δημοσιότητα η Σουηδική Ακαδημία. Η ομιλία έχει διάρκεια 28 λεπτά και μέσα από τα προσεκτικά διαλεγμένα λόγια και παραλληλισμούς με μεγάλα λογοτεχνικά έργα (Moby Dick, Οδύσσεια, Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο) ο μουσικός ανέλυσε τη σχέση της μουσικής και των στίχων με τη λογοτεχνία και κατά πόσο υπάρχει.

”Όταν κέρδισα το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αναρωτήθηκα πώς ακριβώς τα τραγούδια μου συνδέονται με τη λογοτεχνία. Ήθελα να το σκεφτώ καλά και να βρω τη σύνδεση και αυτό θα προσπαθήσω να διατυπώσω. Το πιο πιθανό είναι να γίνει στο περίπου, αλλά ελπίζω αυτό που θα πω να αξίζει τον κόπο και να είναι χρήσιμο” είπε ξεκινώντας την ομιλία του, η οποία συνοδεύεται από μελωδία πιάνου.

Μπορείς να ακούσεις όλη την ομιλία στο βίντεο που ακολουθεί και να την διαβάσεις στο www.nobelprize.org

Κεντρική φωτογραφία: Vince Bucci/Invision/AP, File