WATCHLIST

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Τα ντουέτα του που θα θυμόμαστε για πάντα

ndp photo agency

Συμβαίνει κάτι μαγικό με τη φωνή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, όποτε αυτή ακούγεται στο ραδιόφωνο. Είναι σαν να σε παίρνει τηλέφωνο ένας δικός σου άνθρωπος, ζεστός να σου πει όλα αυτά που μπορεί να σε απασχολούν τραγουδιστά. Ένας φίλος σου που θα σου μιλήσει για τον έρωτα, για τη φιλία, για τον γάτο σου τον Τούρκο και όλα θα μπουν όπως πρέπει στη θέση τους. Και αυτή η φωνή, αυτή η ζεστασιά θα μείνει πάντα εκεί, να προκαλεί το ίδιο συναίσθημα παρόλο που σαν φυσική παρουσία ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν είναι πια εδώ. Ο τραγουδοποιός υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στον Βόλο. Αύριο θα εμφανιζόταν στο Ηρώδειο με τον Νίκο Πορτοκάλογλου σε μία συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα τα έσοδα της οποίας θα δίνονταν στην οργάνωση «Μαζί για το παιδί».

Διάβασε κι αυτό: Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Έχοντας στο μυαλό μου αυτή τη σκέψη για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, άρχισα να απαριθμώ μέσα μου τα τραγούδια του που κάποτε κάτι σήμαιναν για εμένα. Ξεκινώντας από τον «Μικρό Τιτανικό» που ήταν από τα πρώτα του που άκουσα, μέχρι σήμερα, τα τραγούδια γίνονταν βουνό. Αλλά το πιο αγαπημένο μου από όλα ήταν πάντοτε ο «Νότος» που βαθιά με συγκινούσε για ανεξήγητους λόγους. Ήταν που έδενε η φωνή του με του Μπάμπη Στόκα; Ίσως, πάντως έτσι κάπως ξεδιαλύνοντας μέσα μου τα τραγούδια, συνειδητοποίησα κάτι. Τα ντουέτα του σίγουρα ήταν ιδιαίτερα. Και θα μείνουν αξέχαστα. Και θα στα αφήσω εδώ να τα ακούς κι εσύ όποτε χρειάζεσαι αυτή τη ζεστή φωνή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να τραγουδά παρέα με τους φίλους του και να σου θυμίζει ότι όλα θα πάνε καλά τελικά.

«Ο Νότος»

Το 1996 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Παυσίλιπον» στο οποίο περιέχεται το τραγούδι που έγραψε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε στίχους του Ισαάκ Σούση και το οποίο ερμηνεύει παρέα με τον Μπάμπη Στόκα. Το τραγούδι ξεκινά λέγοντας: «Εκεί στο Νότο, που τρίζει ο θάνατος κι η αγάπη κάνει κρότο» και μπουμ, σουρεαλισμός και συναίσθημα, όλα ανάμεικτα. Το τραγούδι αυτό, χωρίς ακριβώς να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει μιλά μέσα μας και μας κάνει να πονάμε με τον έρωτα που κάνει κρότο στην καρδιά μας.

«Διδυμότειχο μπλουζ»

Δεν ήξερες το Διδυμότειχο μέχρι να ακούσεις το τραγούδι, εκτός κι αν ήσουν από εκεί. Δεν είχες ιδέα πως μπορεί να είναι η ζωή ενός φαντάρου πριν από αυτό, εκτός κι αν ήσουν αγόρι. Το τραγούδι  «Διδυμότειχο Μπλουζ» σε στίχους του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου, κυκλοφόρησε το 1991 με τις φωνές του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Γιώργου Νταλάρα και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει το ίδιο διαχρονικό. Η τεράστια επιτυχία του καθιέρωσε τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σαν δημιουργό στο έντεχνο τραγούδι ενώ ο ίδιος είχε πει πως είναι αυτοβιογραφικό. «Το τραγούδι αυτό είναι βιογραφικό κι αφορά την προσωπική μου ιστορία στο στρατό. Την διηγούμουν μια μέρα στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο και τ’ απόγευμα μου την έφερε σε στίχους! Ετοίμασα το δίσκο και περίμενα ότι θα κάνει κάποια επιτυχία ένα άλλο τραγούδι, το “Σε στυλ να μη ξεχνιόμαστε”. Όταν όμως ολοκληρώθηκε το “Διδυμότειχο Blues” και το τραγούδησα μαζί με τον Νταλάρα, είδα τις αντιδράσεις όλων στην εταιρεία, που έλεγαν ότι με το τραγούδι αυτό θα γίνει της κακομοίρας! Το είχε καταλάβει ο Μάτσας! Είχε και τρομερές εμπειρίες βέβαια αυτός. Εγώ δεν περίμενα τίποτα και γι’ αυτό ήμουν κι ελεύθερος. Κι όμως, ήταν καταιγιστική η επιτυχία του. Το “Διδυμότειχο Blues”, τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το καταλαβαίνω, είναι ένα διαχρονικό τραγούδι κι ένα τραγούδι που δεν ξεφτίζει με τίποτα», είχε πει ο ίδιος.

 

«Κίτρινα βράδια»

Και με τον Δημήτρη Μητροπάνο είχε τραγουδήσει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, χαρίζοντας μας το 1996 ένα τραγούδι που μιλούσε με στίχους της Λίνας Δημοπούλου για τις νύχτες που αγαπούσε, αυτές που κατά τα λεγόμενά της κατέληγαν πάντα στην Ομόνοια για κουλούρι κι εφημερίδες.

 

«Και τι ζητάω»

Διονύσης Σαββόπουλος και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ένωσαν τις δυνάμεις τους το 1999 και τραγούδησαν το «Και τι ζητάω» που αναφερόταν σε έναν έρωτα χωρίς ανταπόκριση όπως αυτοί που έχουμε ζήσει όλοι μας. Το video clip του τραγουδιού γυρισμένο στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, έδωσε σε πολλούς από εμάς μια πρώτη γεύση για τα φοιτητικά χρόνια που θα ακολουθούσαν και τους αδιέξοδους έρωτες στα φοιτητικά έδρανα.

 

«Τα μικρόβια»

Το 2003 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιάννης Κότσιρας που είχαν συνεργαστεί και στο soundtrack της ταινίας «Εφάπαξ» και τραγουδούν το τραγούδι «Τα μικρόβια». Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συνεργάζεται και πάλι με τον στιχουργό Ισαάκ Σούση και μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα καταφέρνουν να κάνουν θελκτικό ένα τραγούδι που ονομάζεται «Μικρόβια». Και ξαφνικά κάθε φορά που έχεις συνάχι κάπου ξεφυτρώνει ο στίχος «Μα εσύ με βλέπεις σαν τα μικρόβια» στο μυαλό σου.

 

«Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η γυναίκα»

Ένα τραγούδι για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης τραγούδησε το 2001 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μαζί με τον Angelo Branduardi. Παρόλο που η μουσική ήταν του δεύτερου και οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου, στο μυαλό μας αυτό το χαρούμενο τραγούδι με τα λίγα ιταλικά, έχει μείνει ως το πιο διασκεδαστικό τραγούδι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Με αυτό και με χαμόγελο για όλες τις φορές που μας τραγούδησε σαν φίλος, τον αποχαιρετούμε.

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency