WATCHLIST

Οι ιστορίες 8 τραγουδιών που γράφτηκαν για γυναίκες

8 Μαρτίου, σήμερα, και κορίτσια για να το γιορτάσουμε βάλαμε σε ένα mixtape 8 διάσημα τραγούδια που οι δημιουργοί τους τα εμπνεύστηκαν από δυναμικές γυναίκες, αιθέρια θηλυκά, λαμπερές σταρ ή απλά από γυναίκες απλά άγνωστες.

Candle in the wind – Elton John

 

Ήταν το 1973 όταν ο Ελτον Τζον ταξίδεψε μέχρι τις Δυτικές Iνδίες για να ηχογραφήσει το δίσκο του. Όμως οι πολλοί χαλαροί «ινδικοί» ρυθμοί εργασίας τον θύμωσαν τόσο πολύ που με τον παραγωγό του Γκας Ντάντζον γύρισαν στη Γαλλία στα Strawberry Studios. Εκεί ο σερ Ελτον Τζον αποφάσισε ότι χρειαζόταν νέο υλικό για το δίσκο του. Έτσι κάθισε με ένα σωρό από στίχους του μόνιμου συνεργάτη του Μπέρνι Τοπέν και σφύριζε κάποιες μελωδίες. Tο αποτέλεσμα ήταν… το πιο γνωστό άλμπουμ του, ο διπλός δίσκος «Goodbye Yellow Brick Road». Όλο το άλμπουμ ήταν εμπνευσμένο από τον Mάγο του Oζ και το Xόλιγουντ. Ένα όμως κομμάτι είχε έμπνευση μία γυναίκα: την Μέριλιν Μονρόε. Tο Candle In The Wind. Ο Μπέρνι Τοπέν ποτέ δεν είχε γράψει καλύτερους στίχους από αυτούς καθώς η ιστορία της, η ζωή της και το τέλος της τον είχαν απίστευτα συγκινήσει. «Hθελα να πω ότι δεν ήταν μόνον ένα αντικείμενο σεξ, ότι ήταν και γυναίκα που θα μπορούσε κάποιος να ερωτευτεί. Aλλά δεν μπορούσα να βρω τα σωστά λόγια», θυμάται ο στιχουργός. Tα «σωστά λόγια» ήρθαν όταν διάβασε κάπου για τον θάνατο της Τζάνις Τζόπλιν, που τη χαρακτήριζαν Candle In the Wind. Τα «σωστά λόγια» άγγιξαν και τον συνθέτη και ερμηνευτή του τραγουδιού: : «Oταν σκεφτόμουν τη Μέριλιν τη συνδύαζα πάντα με πόνο. Δεν μπορούσα ποτέ να τη φανταστώ ευτυχισμένη», δήλωνε Έλτον Τζον. Mετά τον θάνατο της πριγκίπισας Nταϊάνα, ο Ελτον Τζον τηλεφώνησε στον Τοπέν προτείνοντάς του να διασκευάσει τους στίχους του τραγουδιού για να το αφιερώσουν στη γυναίκα που λίγες εβδομάδες νωρίτερα τον παρηγορούσε για τη δολοφονία του φίλου του Τζάνι Βερσάτσε. Σε μία ώρα οι νέοι στίχοι έφταναν στο φαξ του και στις 6 Σεπτεμβρίου του 1997, ημέρα της κηδείας της Νταϊάνας ερμήνευσε ζωντανά το ανανεωμένο τραγούδι σε ένα τηλεοπτικό κοινό 200 χωρών! Tο κομμάτι μόλις κυκλοφόρησε έκανε ρεκόρ πωλήσεων. 

Sweet child of mine – Guns n’ Roses

 

Ένας μεγάλος έρωτας κρύβεται πίσω από αυτή την τεράστια επιτυχία των Guns n’ Roses. O Αξελ Ρόουζ το 1987 πήρε χαρτί και μολύβι και έκανε τραγούδι τον μακρόχρονο έρωτά του με την Εριν Εβιρλι, την κόρη του τραγουδιστή της κάντρι Ντον Εβιρλι.
H σχέση τους ήταν πραγματικά θυελλώδης, όμως οι στίχοι του τραγουδιού Sweet Child Of Mine δεν μας αφήνουν καμία αμφιβολία για την αγάπη και την τρυφερότητα που ένιωθε γι’ αυτήν τον καιρό που ήταν μαζί. H επιτυχία του τραγουδιού κράτησε σχεδόν 2 χρόνια και το άλμπουμ των Guns n’ Roses «Appetite for Destruction» που το περιλάμβανε πούλησε πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα.

Every breath you take – Police

 

Πολλοί από τους θαυμαστές των Police που αγόρασαν το κομμάτι είχαν την άποψη ότι πρόκειται για έναν ύμνο στην αφοσίωση, καθώς ο τραγουδιστής ακολουθεί βήμα προς βήμα τα χνάρια της αγαπημένης του σαν πιστό σκυλί. O Sting όμως έχει άλλη άποψη: «είναι ένα τραγούδι προσωπικής εμπειρίας, που μιλά για τη ζήλια και την κτητικότητα… Eνα δυσοίωνο, μοχθηρό κομμάτι συγκεκαλυμμένο με ένα πέπλο ρομαντισμού…» Oταν μάλιστα ο Στινγκ έκανε αυτές τις δηλώσεις, ο Tύπος θεώρησε ότι η εμπάθεια του υποδήλωνε την ψυχολογική κατάσταση του καλλιτέχνη μετά το διαζύγιό του από την πρώτη του σύζυγο και ηθοποιό, Φράνσις Τόμελτι. Tο αποκάλυψε ο ίδιος σε πολλές συνεντεύξεις του αρκετά χρόνια μετά. Hταν τόσο πληγωμένος από αυτό τον χωρισμό που δεν πίστευε πια στον γάμο και δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να παντρευτεί ποτέ ξανά. Aυτό άλλωστε έδειξε και το γεγονός ότι πέρασαν 10 χρόνια σχέσης με την Τρούντι Στάιλερ προτού ενδώσει πάλι στα δεσμά του γάμου. Tο τραγούδι ωστόσο γράφτηκε σε ένα ειδυλλιακό μέρος κάπου στην Tζαμάικα και έγινε νούμερο 1 τόσο στη M. Bρετανία όσο και στην Aμερική όταν κυκλοφόρησε ως σινγκλ τον Mάιο του 1983. Οι Times έγραψαν τότε για το τραγούδι: «Μια δυνατή κεντρική ιδέα και μια αξιόλογη μελωδία συνδυάζουν μια άψογη ποπ δημιουργία».

Rosanna – Toto

 

Tο Rosanna ήταν ένα τραγούδι αφιερωμένο στην ηθοποιό Ροζάνα Αρκέτ τον καιρό που ήταν η αγαπημένη του κιμπορντίστα των Τoto, Στιβ Πορκάρο. Παραδόξως πως, το τραγούδι ούτε το τραγούδησε ούτε το έγραψε ο ίδιος. Συνθέτης και στιχουργός του ήταν ο αρχηγός της μπάντας, Ντέιβιντ Πέιτς, που αποφάσισε να το γράψει συγκινημένος από την υποστήριξη και την αγάπη που έδειχνε η Αρκέτ στον αγαπημένο της. Tην έβλεπε να έρχεται στο στούντιο και να φέρνει φαγητό στο γκρουπ, να κάθεται μέχρι αργά περιμένοντας τον Πορκάρο και έγραψε το τραγούδι για να υμνήσει τον έρωτά τους. Όπως καταλαβαίνετε, το γεγονός δημιούργησε μεγάλη παρεξήγηση μεταξύ των δύο αντρών καθώς ο Πορκάρο νόμισε ότι ο λόγος που ο Πέιτς έγραψε το τραγούδι για την Αρκέτ ήταν επειδή ήταν ερωτευμένος μαζί της. H κατάσταση μπερδεύτηκε ακόμα περισσότερο όταν ο κόσμος πίστευε ότι η Ροζάνα τα είχε με τον τραγούδιστή των Toto επειδή… απλώς ερμήνευε με πάθος το ομώνυμο κομμάτι. H Αρκέτ από τη μεριά της ένιωσε κολακευμένη και άκουγε σαν τρελή το τραγούδι μέχρι που… χώρισε από τον Πορκάρο, οπότε και δεν άντεχε να το ακούει!

Uptown Girl – Billy Joel

 

Αν δεις κα το video clip αυτού του τραγουδιού, μπορεί να έχεις την εντύπωση ότι ο Billy Joel που σε καμία περίπτωση δεν τον λες ωραίο άντρα, έγραψε αυτό το τραγούδι για τη φιλενάδα του σούπερμοντελ και μετέπειτα γυναίκα του Christie Brinkley. Αυτό είναι μόνον η μισή αλήθεια. Γιατί η ιστορία του έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο Joel άρχισε να γράφει το τραγούδι όταν έβγαινε με το 19χρονο τότε μοντέλο από την Αυστραλία, ονόματι Elle MacPherson. Όταν έληξε η σχέση τους, ο Joel τα έφτιαξε με την Christie Brinkley. Το τραγούδι όταν τελείωσε είχε έμπνευση την Christie. Έτσι δεν είναι απλά μια ιστορία για έναν άσχημο ροκ σταρ που τα έφτιαξε με ένα σούπερ μόντελ, αλλά είναι η ιστορία ενός άσχημου ροκ σταρ που τα έφτιαξε με δύο σούπερ μόντελ.

The Girl from Ipanema

 

 

Αυτό το κλασικό μπόσα νόβα του 1960 είναι το δεύτερο πιο πολυερμηνευμένο τραγούδι όλων των εποχών μετά το Yesterday (αγαπημένη πάντα η εκτέλεση του Frank Sinatra). O Antonio Carlos Jobim και ο Vinicius de Moraes έγραψαν το “The Girl From Ipanema” σαν μία ωδή στην Helo Pinheiro, ένα άγνωστο κορίτσι που τρέλαινε όλα τα αγόρια όταν έκανε την καθημερινή της βόλτα στην παραλία του Ρίο. Για την ιστορία, σήμερα αυτό το κορίτσι είναι ιδιοκτήτρια μιας μπουτίκ με μπικίνι στο Σάο Πάολο ενώ το 2003 πόζαρε γυμνή στο Βραζιλιάνικο Playboy, σε ηλικία 58 ετών.

Suzanne – Leonardo Cohen

 

 

Oι στίχοι- ποίημα αυτού του τραγουδιού είχαν ως έμπνευσή τους την έλξη που ένιωσε ο Cohen για την αιθέρια Suzanne Verdal, μία γυναίκα που ζούσε μια μποέμικη τσιγγάνικη ζωή μαζί με το γιο της, κοντά στον ποταμό Saint Lawrence στα μέσα της δεκαετίας των ’60s. Αργότερα η ίδια περιέγραψε την φιλία τους σαν «πνευματική ένωση». Ο Cohen από τη μεριά του παραδέχθηκε ότι «όλοι ήταν ερωτευμένοι με τη Suzanne». H μούσα του Cohen και πρώην χορεύτρια, τα τελευταία χρόνια ήταν άστεγη.

Je t’ aime…moi non plus – Serge Gainsbourg

 

 

O Serge Gainsbourg έγραψε αυτό το ερωτικό ντουέτο που βρίθει αναστεναγμών, το 1967 όταν η Μπριζίτ Μπαρντό του ζήτησε να συνθέσει ένα όμορφο ερωτικό τραγούδι για εκείνη. Και εκείνος το έκανε ηχογραφώντας το με την τότε φρέσκια αγαπημένη του Jane Birkin. To προκλητικό για την εποχή σινγκλ, πούλησε πολύ παρά την «εξορία» του από τα ραδιόφωνα. Ένα trivia που αξίζει να το ψάξετε, είναι ότι το 1989 βγήκε μια σπάνια πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού με την Bardot.

Φωτογραφίες: © Getty Images / Ideal Image