WATCHLIST

Τα αγαπημένα μας τραγούδια του Γιάννη Ζουγανέλη

NDP Photo Agency

Συνθέτης, μουσικός, ηθοποιός, παρουσιαστής και δάσκαλος. Η πολυδιάστατη φύση του Γιάννη Ζουγανέλη είναι που τον κάνει τόσο γοητευτικό στα δικά μας μάτια. Ένας ασταμάτητος πολυπράγμων τύπος που με ό,τι κι αν καταπιαστεί δίνει την ψυχή του. Ο Γιάννης Ζουγανέλης θα βρίσκεται στην εκπομπή του Ηλία Μπενέτου, «Ένα μύθο θα σας πω» στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6, το Σάββατο 11 Μαΐου από τις 16.00 έως τις 18.00. Μέχρι τότε εμείς θυμόμαστε τα τραγούδια που «έγραψαν» μέσα μας και προετοιμάζουμε το έδαφος.

Το «Αχ Μαρία» για την Λία

Στίχοι, μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης

 

Ίσως φταίει που γράφτηκε τη χρονιά που γεννήθηκα και φαντάζομαι ότι είναι από τα τραγούδια που πρωτοάκουσα ακόμα και αν δε καταλάβαινα τίποτα τότε. Ίσως φταίει που είναι ένα τραγούδι χαρακτηριστικό για μία γενιά δημιουργών και τον ομώνυμο χώρο στα Εξάρχεια που τους φιλοξένησε. Σάκης Μπουλάς, Ισιδώρα Σιδέρη, Λάκης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου και βεβαίως ο Γιάννης Ζουγανέλης έγραψαν τη δική τους σελίδα στον μουσικό χάρτη της Ελλάδας τις δεκαετίες του 80 και του 90. Ίσως φταίει ο στίχος, ίσως η μουσική. Ίσως όλα μαζί φταίνε που το «Αχ Μαρία» πάντα μου δημιουργεί μια γλυκιά αίσθηση, ένα κέφι βρε παιδί μου. Και δε με λένε καν Μαρία, φαντάσου.

Το «Και τι έγινε που ήρθες» για την Κλέλια

Στίχοι: Σταύρος Τσιώλης

Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης

 

Δύσκολο να επιλέξεις ένα τραγούδι του Ζουγανέλη. Ξεχωρίζω όμως το «Και τι έγινε που ήρθες» γιατί είναι από την ταινία του Σταύρου Τσιώλη, «Φτάσαμεεε» με την οποία έχω κλάψει από τα γέλια σε δύσκολες στιγμές. Επειδή είναι και ένα τραγούδι που μιλάει σε όλες τις καρδιές που έχουν πονέσει διατηρώντας μία αξιοπρέπεια. Αλλά μάλλον το ξεχωρίζω γιατί μου το έμαθε ένα πολύ σημαντικό αγόρι στη ζωή μου που ζει και αναπνέει για τις ταινίες του Τσιώλη και τους ύμνους του μεγάλου Ζούγα.

Το «Βαλς για ένα φιλί» για την Κέλλυ Νόβακ

Στίχοι: Sunny Μπαλτζή

Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης

 

«Το παθιασμένο φιλί, ξεπλένει τώρα η βροχή. Δε με νοιάζει αν φοβήθηκες, μετάνιωσες ή είχες πιει». Ακόμα και ο πιο αθεράπευτα κυνικός, λυγίζει στους στίχους της Sunny Μπαλτζή, ενώ η αισθαντική φωνή της Ελεωνόρας Ζουγανέλη εικονοποιεί κάθε φράση αυτού του τραγουδιού. Τελικά, νομίζω ότι με κερδίζει ο νωχελικός και ξεκάθαρος ρυθμός της μουσικής του Γιάννη Ζουγανέλη που σε βάζει από το ξεκίνημα του τραγουδιού, στο κλίμα. Στάνταρ τραγούδι στις playlists χωρισμού, που σε κάνουν να ξαναβιώνεις σχεδόν αυτό το φιλί που ξεπλένει τελικά η άτιμη βροχή. Έτσι είναι η ζωή, σωστά;

Το «Να φυλάγεσαι» για τη Δήμητρα

Στίχοι: Ανδρικάκης Αντώνης

Μουσική: Ζουγανέλης Γιάννης

 

Το τραγούδι που ξεχωρίζω είναι το «Να φυλάγεσαι». Σε αυτό ο Γιάννης Ζουγανέλης τραγουδά παρέα με την κόρη του Ελεονώρα, η οποία μου αρέσει πολύ και την μελετάω το τελευταίο διάστημα στο ωδείο. Είναι ένα τρυφερό τραγούδι ανάμεσα στον πατέρα και την κόρη που περνά πολύ όμορφα μηνύματα. «Να αγαπάς, να συγχωρείς και να μοιράζεσαι και να ξέρεις πως σου μοιάζω και μου μοιάζεις» είναι ο στίχος που μιλά στην καρδιά μου. Μπαμπά Μανόλη, δικό σου με αγάπη.

Το «Λευκά Σεντόνια» για τη Δέσποινα

Στίχοι: Σάκης Μπουλάς

Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης

 

Είναι αυτή η φωνή του αείμνηστου Σάκη Μπουλά που «γρατζουνάει» την ψυχή μου. Μία ερωτική εξομολόγηση για έναν έρωτα που ήρθε και έφυγε. Για έναν έρωτα που υπήρξε δυνατός και φλογερός. «Θα σε θυμάμαι πάντα όπου και να ‘σαι» γιατί το τέλος έρχεται όταν εσύ αποφασίσεις να κατεβάσεις την άνω τελεία στο πάτωμα. Μία υποσχετική εξομολόγηση που κάνει τον εγωισμό κομματάκια και τον πετάει στο καλάθι των αχρήστων. Μνήμη. Ό,τι ακριβώς είναι για εμένα η φωνή του Σάκη και οι στίχοι του Γιάννη.

 

*Ο Γιάννης Ζουγανέλης θα βρίσκεται στην εκπομπή του Ηλία Μπενέτου, «Ένα μύθο θα σας πω» στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6, το Σάββατο 11 Μαΐου από τις 16.00 έως τις 18.00.

 

Κεντρική Φωτογραφία: NDP Photo Agency