ΜΟΥΣΙΚΗ

6 τραγούδια ωδή στους καλοκαιρινούς έρωτες για να τα αφιερώσεις εκεί που πρέπει

Unsplash

Καλοκαίρι, με τη φέτα το καρπούζι στο ένα χέρι, που εγραφε κάποτε και ο Σαββόπουλος, σε βρήκε ο έρωτας με τον Κωστάκη στο νησί και έπαθε κι εκείνος το αντίστοιχο κεραυνοβόλο συναίσθημά του. Και να σου τα ηλιοβασιλέματα να τα μετράτε παρέα, να σου τα αλμυρά φιλιά στη θάλασσα, να τα cocktail και τα μεθυσμένα βλέμματα όλο έρωτα, να και το εισιτήριο επιστροφής για την πόλη. Είπατε θα το προσπαθήσετε ή είπατε θα κρατήσετε επαφή ή είπατε με βαριά καρδιά και πολλά «αχ» δυσβάσταχτα αντίο. Και πονάει ο καλοκαιρινός έρωτας στο τέλος του, το ξέρεις και το ξέρω, όλοι κάποτε καήκαμε από αυτόν.

Κι αν εσύ κι εγώ, βγάλαμε τον πόνο μας σε ένα μήνυμα, ένα τηλεφώνημα στις φίλες κι ένα γράμμα (για τους παραδοσιακούς), σεντόνι στο messenger (για τους μοντέρνους) στον Κωστάκη, κάποιοι άλλοι έκαναν τον έρωτά τους τραγούδι. Άλλοι με αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα λειτουργήσουν, άλλοι σαν απολογισμό και αντίο με το πρωτοβρόχι. Πάντως η ελληνική μουσική σκηνή είναι γεμάτη τραγούδια που λες και ήταν ο καλοκαιρινός έρωτας ο ίδιος που τα έγραψε. Πάτα το play στα 6 αγαπημένα μου και κράτα και τα χαρτομάντιλα κοντά σου.

Ο καλοκαιρινός έρωτας θέλει τον ύμνο του: Μη μου μιλάς για καλοκαίρια – Σοφία Αρβανίτη

Δικαιωματικά αυτή η λίστα δε θα μπορούσε να ξεκινά παρά με αυτό το ξέσπασμα της Σοφίας Αρβανίτη, διά χειρός Μιχάλη Ρακιντζή. Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1990 και έδωσε τον τίτλο του στο δεύτερο προσωπικό άλμπουμ της τραγουδίστριας και το πρώτο πλατινένιο της καριέρας της. Το αφιερώνεις στην περίπτωση που μαζί με την επιστροφή ήρθε και το ανάλογο σταδιακό εξαφανιζόλ.

Ας μιλήσουν οι στίχοι

Αγάπες καλοκαιρινές

που είστε τόσο δυνατές

χαθήκατε στης πόλης τα στενά.

Η θύμησή σου δυνατή

η παρουσία σου στεγνή

στη σκόνη αυτού του δρόμου θα χαθεί.

Μη μου μιλάς για καλοκαίρια

για ακρογιαλιές και αστέρια

πες μου μονάχα πως κι εδώ το ίδιο μ’ αγαπάς.

Αύγουστος – Νίκος Παπαζογλου

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο τραγούδι – αδιέξοδο του καλοκαιρινού έρωτα από αυτό, αφού όπως έχει γίνει γνωστό γράφτηκε από τον Νίκο Παπάζογλου μετά από έναν μεγάλο έρωτα που βίωσε το καλοκαίρι του 1978 στον Βόλο. Επιστέφοντας στη Θεσσαλονίκη, στην οικογένειά του και με τη θύμηση της κοπέλας που είχε ερωτευτεί στο μυαλό έγραψε αυτό το έπος. Το αφιερώνεις στην περίπτωση που είπατε αντίο με το που σάλπαρε το καράβι.

Ας μιλήσουν οι στίχοι

Μα γιατί το τραγούδι να ‘ναι λυπητερό

με μιας θαρρείς κι απ’ την καρδιά μου ξέκοψε

κι αυτή τη στιγμή που πλημμυρίζω χαρά

ανέβηκε ως τα χείλη μου και με ‘πνιξε.

Φυλάξου για το τέλος θα μου πεις

Σ’ αγαπάω μα δεν έχω μιλιά να στο πω

κι αυτό είναι ένας καημός αβάσταχτος.

Λιώνω στον πόνο γιατί νιώθω κι εγώ

ο δρόμος που τραβάμε είναι αδιάβατος.

Κουράγιο θα περάσει θα μου πεις.

Ο καλοκαιρινός έρωτας θέλει τον ύμνο του: Όλα τα πήρε το καλοκαίρι – Ελευθερία Αρβανιτάκη

Όταν το υλικό του τραγουδιού είναι ποίηση του Ελύτη καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για μεγάλα συναισθήματα. Βάλε και τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη που το ερμηνεύει στρίβοντας το μαχαίρι στην πληγή σου (γι’ αυτό σου βρήκα και ρετρό ζωντανή τηλεοπτική ερμηνεία του τραγουδιού στην εκπομπή της Σεμίνας Διγενή «Κοίτα τι έκανες» στην ΕΡΤ) και τη μελαγχολική μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου στην εξίσωση και κράτα τα χαρτομάντιλα, που λέγαμε, αγκαλιά. Το αφιερώνεις αν άφησες πίσω σου στο νησί έναν κινηματογραφικό έρωτα. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν αξίζει να χαλαλίσεις αυτούς τους στίχους.

Ας μιλήσουν οι στίχοι

Όλα τα πήρε το καλοκαίρι

τ’ άγρια μαλλιά σου στην τρικυμία

το ραντεβού μας η ώρα μία.

Όλα τα πήρε το καλοκαίρι

τα μαύρα μάτια σου το μαντίλι

την εκκλησούλα με το καντήλι.

Όλα τα πήρε το καλοκαίρι

κι εμάς τους δύο χέρι με χέρι.

Μια θάλασσα μικρή – Διονύσης Σαββόπουλος

Το μακρινό 1965 ο Διονύσης Σαββόπουλος μετέφερε με την κιθάρα και την πένα του όλη την ομορφιά του καλοκαιριού και των αναμνήσεων του έρωτα σε ένα μικρό τραγούδι με τεράστια αξία. Το «Μια θάλασσα μικρή», το αφιερώνεις αν το αγόρι ήταν γαλανομάτικο γιατί «μια θάλασσα μικρή στα δυο σου μάτια φέγγει κάθε πρωί» κι αν ήταν ντόπιο και ανανεώσατε το ραντεβού σας για το επόμενο καλοκαίρι.

Ας μιλήσουν οι στίχοι

Σ’ ακολουθούσα εγώ,

σαν το ψηλό χορτάρι

τον άνεμο

σε τραγουδούσα εγώ.

Μια θάλασσα μικρή,

μια θάλασσα μικρή,

πικρά σ’ αποχαιρέτησε

σε περιμένει,

μια θάλασσα μικρή.

Τόσα καλοκαίρια- Δάκης

Ο Λεφτέρης Παπαδόπουλος και ο Μίμης Πλέσσας ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Δάκη (που πρόσφατα αποχαιρετήσαμε) και φτιάχνουν το Τόσα καλοκαίρια για την ταινία Γοργόνες και Μάγκες του 1968. Είναι το τραγούδι που συνοδεύει τα χορευτικά Μαίρης Χρονοπούλου και Λάκη Κομνηνού στην Ύδρα και είμαι σίγουρη ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε επίσης να παίζει στις βόλτες σου χέρι χέρι με τον Κωστάκη στο νησί. Το αφιερώνεις στην περίπτωση που είπατε θα το προσπαθήσετε και αν είστε και οι δύο λίγο vintage lovers.

Ας μιλήσουν οι στίχοι

Πέρασες τόσες βροχές για να ρθεις σε μένα

φέρνοντας χούφτες με φως να νιφτώ.

Πέρασα τόσες ζωές για να βρω εσένα

μες τη ζεστή σου αγκαλιά να κρυφτώ.

Τόσα καλοκαιρια μου χαν φύγει από τα χέρια.

Τόσα καλοκαίρια που δεν σ αγαπουσα.

Το καλοκαίρι μου- Μιχάλης Χατζηγιάννης

Και από την απλή, ρομαντική, αισιοδοξία του Δάκη περνάμε και κλείνουμε με την σιγουριά της επιτυχίας του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Γιατί άπαξ και ερωτεύτηκε σου λέει ότι όλα στο χέρι μου είναι. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2010 σε στίχους Νίκου Γρίτση και μουσική Μιχάλη Χατζηγιάννη και το αφιερώνεις, αν είπατε ότι θα κρατήσετε επαφή και είσαι εξίσου αισιόδοξη ότι όλα θα πάνε καλά. Άκου τον Μιχάλη, θα πάνε.

Ας μιλήσουν οι στίχοι

Κι αν είσαι θάλασσα

εγώ σ’ αγκάλιασα.

Κι αν είσαι άνεμος

εγώ σε κράτησα.

Κι άμα το αύριο

είναι στο χέρι μου.

Θα ‘σαι για πάντοτε

το καλοκαίρι μου.