WATCHLIST

Οι πιο σημαντικές μουσικές στιγμές των 80’s

Ντισκομπάλες, φουντωτά μαλλιά και τζιν τζάκετς. Και walkman. New wave, punk, eurodisco, balearic beat, techno από το Ντιτρόιτ, ελληνόφωνο ροκ, χιπ χοπ, συνθεσάιζερς που παίζουν ασταμάτητα, mosh pits στο Rock in Athens, συναυλίες γραμμένες σε βιντεοκασέτα, Madonna με τρελό οίστρο, Μαντώ, Αλέξια, Ρακιντζής. Η δεκαετία του 80' είχε την πιο αχταρμά playlist και χάρη σ' αυτήν την ηχητική ποικιλομορφία της το νοσταλγούμε και το έχουμε σημείο αναφοράς για κάθε νέο μουσικό ρεύμα. Η έκθεση GR80s που τρέχει στην Τεχνόπολη αυτό τον καιρό (ακόμα να πας;) έγινε αφορμή να θυμηθούμε τα highlights αυτού που ακούγεται ως 80ίλα.  

Από το Thriller του Michael Jackson μέχρι το I miss You του Big Alice και το Master of Puppets των Metallica, αυτοί είναι κάποιοι από τους κορυφαίους μουσικούς σταθμούς της αξέχαστης δεκαετίας του 80′, όπως τους ζήσαμε στην Ελλάδα.

1982: Παγκόσμια πρώτη για το Τhriller

Το 6ο άλμπουμ του Michael Jackson θα μείνει στην ιστορία ως εκείνο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Πάνω από 110 εκατομμύρια αντίτυπα. 

1983: Oι Eurythmics κυκλοφορούν το άλμπουμ Sweet Dreams (Are Made of This)

Ένα από τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone και εκατομμύρια ακόμα ακροατές.

1983: Ο David Bowie τραγουδάει το Let’s Dance

Η πιο εμπορική και άρα mainstream στιγμή του Βρετανού θρύλου.

 

1984: O Κώστας Μπίγαλης ηχογραφεί την επιτυχία I Miss You (Lost in Pain)

Ως Big Alice , ντουέτο με τη Μαριάννα Ευστρατίου. Το κομμάτι κυκλοφόρησε σε 18 χώρες.

1984: Oι Metallica κυκλοφορούν το Ride the Lightning

Δηλαδή, τον δίσκο μέσα από τον οποίο ακούσαμε για πρώτη φορά τον παρακάτω ΎΜΝΟ:

1984: Like a Virgin και Madonna

Πολύ dance- pop κάτι από New Wave και η πιο μαγική στιγμή στην καριέρα της Madonna μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

1984: To Purple Rain του Prince πουλάει πάνω από 22 εκατομμύρια αντίτυπα

Το τραγούδι για το οποίο ο σκοτεινός Πρίγκιπας κέρδισε Όσκαρ αρχικά είχε διάρκεια 13 λεπτά. Ο Prince σε συνέντευξή του είχε παραδεχτεί ότι μετά την εμπειρία του Purple Rain η στάση του απέναντι στην μουσική άλλαξε.

1984: Γεννιούνται οι Offspring στην Καλιφόρνια

Η μπάντα που αναβίωσε την punk σκηνή στα 90’s ιδρύθηκε στα μέσα του 80′ και το 1989 κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο, The Offspring. 

 

1985: Rock In Athens στο Καλλιμάρμαρο

Clash, Depeche Mode, Cure, Stranglers, Talk – Talk, Nina Hagen, Culture Club στην Αθήνα, σε μία εποχή που η πόλη δεν ήταν προορισμός για καλλιτέχνες σε απόγειο δόξας. Εισιτήριο πανάκριβο, γιαούρτια και πέτρες στον Boy George, ξύλο πολύ.

1987: Κυκλοφορεί το άλμπουμ Όλα ή Τίποτα του Νίκου Καρβέλα

Δηλαδή ο δίσκος που περιείχε το τραγούδι Καλοκαιρινές Διακοπές. Στο βίντεοκλιπ ο Καρβέλας το τραγουδάει μαζί με τη Βίσση.

1988: Τα Κορίτσια Ξενυχτάνε

Το smash hit της Αλέξιας με το οποίο κουνιούνται ακόμα οι κοριτσοπαρέες.

1989: Η Madonna τραγουδάει το Like A Prayer

Το πιο πολιτικά προκλητικό τραγούδι της Madonna. Μετά την κυκλοφορία του, το Βατικανό καταδίκασε το βιντεοκλίπ, ενώ οικογένειες και θρησκευτικές ομάδες διαμαρτυρήθηκαν για την μετάδοση του. Άρχισαν να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της Pepsi, που χρησιμοποίησε το τραγούδι για την προώθηση της. Το συμβόλαιο μεταξύ της Μαντόνα με την Pepsi τελικά ακυρώθηκε, παρόλο που επέτρεψαν να κρατήσει την αμοιβή της.

1989: Οι Cure κυκλοφορούν το Lovesong

Ο Robert Smith έγραψε το τραγούδι για την αρραβωνιαστικιά του κι όπως έχει πει ήταν το γαμήλιο δώρο του προς εκείνη.

 

1989: Oι Pink Floyd στο Ολυμπιακό Στάδιο

Μία από τις πολυπληθέστερες συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στη χώρα μας. Πάνω από 50.000 κόσμου.