WATCHLIST

Ο λόγος που τα πόδια της Wonder Woman έγιναν viral, δεν είναι αυτός που νομίζεις

Ένα post στο Tumblr, έχει αποτυπώσει μέσα σε λίγες λέξεις, ακριβώς γιατί η Wonder Woman, δεν είναι απλά μία ακόμα ταινία με κάποιον σούπερ ήρωα.

Πρόκειται για το συναίσθημα απελευθέρωσης και ικανοποίησης που νιώθει κάθε γυναίκα, όταν βλέπει πως η Wonder Woman της Patty Jenkins, απέχει πολύ από τις ταινίες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

Η απουσία της “αντρικής ματιάς”, φέρνει στην οθόνη σου μια γυναίκα που παρά τις υπεράνθρωπες δυνάμεις της, συνεχίζει να διατηρεί την προσγειωμένη, γυναικεία της υπόσταση. Το κάνει μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα μπούτια της τρεμουλιάζουν όταν αυτή προσγειώνεται στο έδαφος, ενώ δεν προσπαθεί να μπει ούτε στο ελάχιστο στο μυαλό του άντρα που συνήθως περνάει καλά με το να βλέπει τέλεια οπίσθια και γεμάτα ντεκολτέ.

Ο όρος “αντρική ματιά” (male gaze), χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από την κριτικό κινηματογράφου, Laura Mulvey, το 1975, ώστε να περιγράψει πώς σχεδόν τα πάντα στις εικαστικές τέχνες και τη λογοτεχνία, δημιουργούνται από τους άντρες, έχοντας στο μυαλό τους την αντρική ευχαρίστηση. Η αντρική ματιά έχει τρεις οπτικές, αυτή του αρσενικού δημιουργού, του αρσενικού ηθοποιού και του αρσενικού θεατή – όπου και οι τρεις συνεργάζονται προκειμένου να δουν τη γυναίκα σαν απλό αντικείμενο. Οι γυναίκες έχουν αποβάλλει κάθε μορφής ανθρώπινη υπόσταση, είναι όντα προς κατανάλωση και σπάνια δημιουργούν οι ίδιες. Φυσικά, αυτός ο τρόπος προβολής των γυναικών, διεισδύει, εισβάλλει και διαμορφώνει εικόνες και πρότυπα στην καθημερινότητά μας, από πολύ μικρή ηλικία.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ταινία αυτή είναι τόσο σπουδαία για τις γυναίκες και τα μικρότερα κορίτσια.

Το να βλέπεις μια ταινία με σούπερ ήρωες σκηνοθετημένη από γυναίκα, είναι σαν να φοράς για πρώτη φορά γυαλιά.

Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο έπρεπε να προσπαθώ τόσο καιρό ώστε να δω μέσα από την “αντρική ματιά”, μέχρι που ξαφνικά, ως εκ θαύματος, δεν χρειαζόταν να το κάνω πια.

Δεν υπήρχαν ΚΑΘΟΛΟΥ σκηνές που αναδεικνύουν τη σέξι πλευρά της Diana. Υπήρχαν Αμαζόνες με γερασμένο δέρμα και πόδι της χήνας και ΚΑΜΙΑ τους δε φορούσε πανοπλία με κορσέ. Κι όταν η Diana έκανε την προσγείωση της σούπερ ηρωίδας, οι μηροί της τρεμούλιασαν στην οθόνη.

Με ακούσατε; ΟΙ ΜΗΡΟΙ ΤΗΣ ΤΡΕΜΟΥΛΙΑΣΑΝ. Οι μηροί της Wonder Woman τρεμούλιασαν σε μια οθόνη μπροστά σε όλους.

Επειδή δεν βρισκόταν εκεί για να κάνει τους άντρες να τους τρέχουν τα σάλια. Δεν ήταν εκεί για να δείχνει σέξι και να είναι γοητευτική και να φλερτάρει στο δρόμο της για τη νίκη. Και αυτό σημαίνει πως έχει μεγάλους, μυώδεις μηρούς, οι όποιοι όταν απορροφούν το αντίκτυπο της υπερηρωικής προσγείωσης, τρεμουλιάζουν και. αυτό. είναι. ΥΠΕΡΟΧΟ.

Σ’ ευχαριστώ, Patty Jenkins, που έκανες μια ταινία για μια γυναίκα, όπως θα την γύριζε μια γυναίκα, ώστε να μπορώ να τη δω με τα μάτια μου και όχι μέσα από αυτά ενός άντρα που πήγε εκεί για το στήθος και τα οπίσθια“.