WATCHLIST

“Μια Φορά κι Έναν Καιρό στο Χόλιγουντ”: Όσα συνέβησαν στα παρασκήνια της νέας ταινίας του Tarantino

AP Photo/Michael Sohn

To «Μια Φορά κι Έναν Καιρό στο Χόλιγουντ» είναι η ιστορία του Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) και του Cliff Booth (Brad Pitt), ενός ηθοποιού και του σταντμαν του, που προσπαθούν να βρουν νέες δουλειές στο Χόλιγουντ του 1969, σε μια κινηματογραφική βιομηχανία που αλλάζει διαρκώς.

Όταν ο κόσμος με ρωτάει αν έχω σπουδάσει σινεμά σε κάποια σχολή, του λέω ‘όχι, σπούδασα βλέποντας ταινίες’.

Quentin Tarantino

Joel C Ryan/Invision/AP

Joel C Ryan/Invision/AP

Διάβασε ακόμα: Brad Pitt και Leonardo DiCaprio μαζί στο κόκκινο χαλί και μαζεύουμε τα σαγόνια μας από το πάτωμα

Παράλληλα,  βρισκόμαστε στο προοίμιο μιας ανείπωτης τραγωδίας, όπου η Sharon Tate (Margot Robbie), σύντροφος του Roman Polanski θα χάσει τη ζωή της από τον δολοφόνο Charles Manson. Ο ατζέντης του Rick (Al Pacino σε τρομερά κέφια) θα του προτείνει νέες, «πειραματικές» ιδέες, όπως τη συμμετοχή σε ένα γούεστερν. Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος του Βιετνάμ, το τέλος των hippies, τα παρανοϊκά όνειρα ενός κόσμου ραντισμένου με ecstasy και τους καβαλάρηδες του Κεραυνού του Τζιμ Μόρισον, γίνονται πινελιές στον καμβά μιας νέας ζωής, λίγο πριν από μια τεράστια ανατροπή.

 

Το «Μια Φορά κι Έναν Καιρό στο Χόλιγουντ» είναι μια ελεγεία για το τέλος μιας ρομαντικής εποχής για το σινεμά, η καλύτερη ίσως ταινία του Quentin Tarantino μέχρι σήμερα. Ακόμα και η παραγωγή της ταινίας, τα γυρίσματα αυτής, αποτελούν μια ταινία μέσα στην ταινία, ένα ορόσημο για τους ανθρώπους που λατρεύουν το σινεμά.

Τι συνέβη στα γυρίσματα;

 

Απαγορεύονταν τα κινητά τηλέφωνα

Ο Timothy Olyphant, ένας εκ των πρωταγωνιστών, αποκάλυψε πως αν είχες κινητό τηλέφωνο και το μάθαινε ο Quentin τότε τέλος, σε απέλυε, πήγαινες σπίτι σου. Όποιος και να ήσουν. Μπορούσαμε να τηλεφωνήσουμε από θάλαμο, που βρισκόταν στην υποδοχή του στούντιο.

Γεννήθηκε μια – τραβηγμένη – φήμη για τον DiCaprio

Συγκεκριμένα το Hollywood Reporter έγραψε πως στο σετ των γυρισμάτων, ορισμένα μέλη της παραγωγής δεσμεύονται με συμβόλαιο «Να Μην Κοιτάξουν Ποτέ Στα Μάτια τον Leonardo DiCaprio». Η Barbra Ling, υπεύθυνη σχεδιασμού παραγωγής, με δήλωση της στην Huffington Post διέψευσε πως συνέβη κάτι τέτοιο.

Υπήρξε μόνο ένα αντίγραφο του σεναρίου, που ο ίδιος ο Tarantino φύλαγε σε ντουλάπι με δικό του κλειδί

Ύστερα από τη διαρροή του σεναρίου των τριών τελευταίων του ταινιών, ο Quentin πήρε αυστηρά μέτρα, αποκαλύπτοντας επίσης το τέλος της ιστορία μόνο στους τρεις βασικούς πρωταγωνιστές (Pitt, DiCaprio, Robbie) οι οποίοι προηγουμένως είχαν υπογράψει συμφωνητικό εχεμύθειας.

Υπάρχει σκηνή όπου ο Pitt έχει τοποθετήσει παιδική τροφή στον λαιμό του ώστε να τον γλείψει ένα Pitbull

Συγκεκριμένα ο Brady, είναι ένα pitbull που συνοδεύει διαρκώς τον χαρακτήρα του Pitt στην ταινία και για τις ανάγκες σκηνής που έπρεπε να τον γλείψει στον λαιμό, ο δημοφιλής ηθοποιός έγινε θυσία προκειμένου να δελεάσει τον Brady και να τον πλησιάσει.

Ο Brad Pitt – αυτοπροσώπως –  μονομαχεί με τον Bruce Lee.

Όπου Bruce Lee = John Moh, ο ηθοποιός που ερμηνεύει τον εμβληματικό σταρ των πολεμικών τεχνών. Ο επικεφαλής των stunt men, Mike Alonzo είναι ο ίδιος που «εκπαίδευσε» τον Tom Cruise στο να αναλαμβάνει τις παράτολμες σκηνές των ταινιών του, με αποτέλεσμα ο Brad Pitt να κληθεί σε ταχύρρυθμα μαθήματα Kung-fu μαζί με τον συμπρωταγωνιστή του.

Η Margot Robbie μεταμορφώθηκε, έγινε η Sharon Tate

 

Δεν ήταν μόνο το ότι επέλεξε να φορέσει τα κοσμήματα της αδικοχαμένης συντρόφου του Roman Polanski: Η Margot Robbie πέρασε χρόνο με την οικογένεια της Sharon Tate, ήρθε κοντά με την αδελφή του πανέμορφου μοντέλου, έγινε ένα με τον ρόλο της

Το τρελό, παλαβό, παρανοϊκό ταξίδι της προώθησης του «Μια Φορά κι Έναν Καιρό στο Χόλιγουντ»

 

O Quentin Tarantino δεν φτιάχνει ταινίες για να αρέσουν σε όλους. Η βία που άλλοτε είναι καρτουνίστικα κωμική και άλλοτε σοκάρει, είναι σήμα κατατεθέν του. Ο Quentin Tarantino έχει κάνει ταινίες όπως το ‘Django’ και το ‘Pulp Fiction’ όπου οι αφροαμερικάνοι χαρακτήρες βασανίζονται ψυχολογικά, σωματικά και πνευματικά και οι γυναίκες ενίοτε δεν παίρνουν και τις καλύτερες αποφάσεις.

Αποκλειστική Συνέντευξη: Quentin Tarantino, πώς γεννήθηκε το ‘Κάποτε στο… Χόλιγουντ’;

Ο Quentin σήμερα έχει τύχει σκληρότατης, πολεμικής κριτικής από Μέσα όπως ο Guardian, λόγω των παραπάνω ζητημάτων. Ο Quentin έχει δεχτεί τα πυρά της οικογένειας του Bruce Lee για την απεικόνιση το χαρακτήρα ως ενός κακομαθημένου παιδιού, ενός ανόητου αλαζόνα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα δημιουργό με συχνά αμφιλεγόμενο ηθικό κώδικα, που δεν ασχολείται καθόλου με τα social media όπως δήλωσε στον Θοδωρή Δημητρόπουλο και το Oneman.gr του οποίου η προτεραιότητα είναι πάντα, το να αποτυπώσει στο κινηματογραφικό πανί κάθε εικόνα, αναφορά, λεπτομέρεια που βρίσκεται στο κινηματογραφικό σύμπαν των ονείρων του. Με λίγα λόγια, δεν τον ενδιαφέρει να γίνει αρεστός σε όλους.

Την ίδια στιγμή η ταινία μέσα σε κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες από το άνοιγμα της στην Αμερική, έχει ξεπεράσει σε εισπράξεις τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Διάβασε ακόμα: Brad Pitt και Leonardo DiCaprio μιλούν αποκλειστικά στο Oneman για την αντρική φιλία

Οι Times της Νέας Υόρκης έχουν δημοσιεύσει το πιο εξαντλητικό αφιέρωμα σε pop αναφορές ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, μυθιστορημάτων, δίσκων που περιέχονται στην ταινία, ενώ ο New Yorker εξυμνεί την επική ανατροπή της πλοκής και το Rolling Stone την χειρουργική ακρίβεια με την οποία ο Tarantino αποτύπωσε την ιστορική πραγματικότητα στο σενάριο του. Η φήμη περί μεταφοράς της ταινίας σε φορμάτ μίνι σειράς στο Netflix για την ώρα παραμένει μια ανεπιβεβαίωτη φήμη και η πιθανότητα επιστροφής του Tarantino στις υποψηφιότητες των Oscars μοιάζει τουλάχιστον αρκετά σοβαρή.

Το «Μια Φορά κι Έναν Καιρό στο Χόλιγουντ» επιζητά να γίνει ο θάνατος του δήθεν και η αποθέωση του μαγικού, των ονειρεμένων, διαχρονικών ιστοριών του σύγχρονου σινεμά, μέσα από τα μάτια ενός οργισμένου fanboy που έγινε cine auteur, του Quentin Tarantino. Είναι μια ταινία που όπως δήλωσαν οι Brad Pitt και Leonardo DiCaprio στο Oneman, υμνεί την αντρική φιλία.

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Michael Sohn