WATCHLIST

Όσκαρ: 15 αξέχαστες στιγμές από τις τελετές

Chris Pizzello/Invision/AP

Τα Όσκαρ φέτος γίνονται 90 ετών, το κόκκινο χαλί έχει φιλοξενήσει χιλιάδες κόσμο και εκατοντάδες ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συντελεστές έχουν βραβευτεί αλλά και αδικηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Λίγοι είναι αυτοί ωστόσο που έχουν σημαδέψει το θεσμό και τους θυμόμαστε μέχρι και σήμερα.

Για να προετοιμαστούμε λοιπόν για την φετινή τελετή κάναμε ένα μικρό ταξίδι σε όλες τις προηγούμενες και εντοπίσαμε όλες εκείνες τις στιγμές, που μας έκαναν να κλάψουμε από συγκίνηση, να θυμώσουμε με το αποτέλεσμα και να γελάσουμε. Ελπίζουμε μόνο φέτος να ζήσουμε έστω μια ανάλογη μεγάλη στιγμή.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Hattie McDaniel- 1940

Η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου, ήταν η Hattie McDaniel για το ρόλο της στην ταινία ”Gone with the wind”. Το επόμενο Όσκαρ (ξανά Β’ Γυναικείου) το κέρδισε 51 χρόνια μετά (!) η Whoopi Goldberg.

Sidney Poitier- 1964

Έπρεπε να φτάσουμε στην 36η τελετή απονομής των Όσκαρ για να βραβευτεί με το χρυσό αγαλματίδιο και κάποιος μαύρος ηθοποιός. Το 1964 το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου πήγε στον Sidney Poitier για το ρόλο του στην ταινία ”Lilies of the field”.

Barbra Streisand, Katherine Hepburn- 1969

Η τρίτη ισοψηφία που έγινε στο θεσμό των Όσκαρ ήταν ανάμεσα στις θεές Barbra Streisand για το ρόλο της στην ταινία ”Funny girl” και στην Katherine Hepburn για το ρόλο της στο ”Lion in the winter” στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου ρόλου.

Charlie Chaplin- 1972

Εκείνη τη χρονιά ο ηθοποιός Charlie Chaplin πήρε το τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας και ολόκληρη η αιθουσα τον χειροκροτούσε επί 12 λεπτά. Αυτό το standing ovation εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του θεσμού.

Cher- 1988

Πολύ πριν την τούμπα της Jennifer Lawrence, η Cher σκόνταψε στο εντυπωσιακό (και αξέχαστο Bob Mackie φόρεμά της) και της έπεσε το ένα σκουλαρίκι. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε να είναι ΘΕΑ πάνω στη σκηνή.

Anna Paquin- 1994

Η Anna Paquin ήταν μόλις 11 χρονών όταν κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου για την εμφάνισή της στην ταινία ”The Piano” και η αντίδρασή της ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική και cute.

Cuba Gooding Jr.- 1997

Ο Cuba Gooding Jr. που φώναζε ”I love you, i love you” πάνω από την μουσική, που τον διέκοψε ενώ έλεγε τον ευχαριστήριο λόγο του.

Roberto Benigni- 1999

Η 71η τελετή ήταν αφιερωμένη στον Roberto Benigni, καθώς η ταινία του ”Life is beautiful” συγκέντρωσε 3 Όσκαρ, αυτό του Α’ Ανδρικού Ρόλου, της Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας και της καλύτερης Μουσικής. Όταν η Sophia Loren είπε ότι είναι ο νικητής σκαρφάλωσε στη θέση του και ανέβηκε στη σκηνή χοροπηδώντας.

Halle Berry- 2002

Το 2002 η Halle Berry έγινε η πρώτη μαύρη ηθοποιός που έχει κερδίσει Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία ”Monster’s Ball”.

Crash- 2006

Μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στην κατηγορία Καλύτερης ταινίας, ήταν αυτή του 2006 με το ”Crash” να κερδίζει το Όσκαρ αντί του ”Brokeback Mountain” όπως όλοι περίμεναν. Η αντίδραση του Jack Nicholson αλλά και τα ”ου” που ακούστηκαν στην αίθουσα έχουν μείνει σε όλους αξέχαστα.

Heath Ledger- 2009

Το 2008 το Ηollywood συγκλονίστηκε από το θάνατο του Heath Ledger. Η ερμηνεία του ως Joker στην ταινία ”The Dark Knight” του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ, λίγο καιρό μετά το θάνατό του. ”Ευχόμαστε να ήσουν εδώ, αλλά θα παραλάβουμε αυτό το βραβείο με περηφάνια, εκ μέρους της όμορφης κόρης σου Matilda” είπε χαρακτηριστικά η αδερφή του όταν ανέβηκε στη σκηνή.

Jennifer Lawrence- 2013

Προφανώς και δεν θα μπορούσε να λείπει η επική τούμπα (που πολλοί λένε ότι ήταν και σκηνοθετημένη) της Jennifer Lawrence. Έχω ακόμα τις ενστάσεις μου για αυτό το Όσκαρ, αλλά οκ τουλάχιστον το vintage Dior που φορούσε με κάνει να το ξεχάσω.

Ellen DeGeneres- 2014

Η Ellen DeGeneres θέλησε να σπάσει το ρεκόρ των περισσότερων retweet και το κατάφερε με την επικότερη celebrities- selfie που έχει βγει ποτέ.

Για την ιστορία η φωτογραφία συγκέντρωσε πάνω από 3 εκ. retweets.

Leonardo DiCaprio- 2016

Ο Leonardo DiCaprio κέρδισε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το πρώτο του Όσκαρ, πιο αξιοσημείωτη στιγμή από αυτή νομίζω δεν υπάρχει.

Warren Beatty- 2017

Το Βραβείο Όσκαρ για το Καλύτερο Λάθος Όσκαρ στην ως τώρα ιστορία του θεσμού απονέμεται φυσικά στον Warren Beatty ο οποίος έναν χρόνο πριν, με συνεργό την Faye Dunaway (για κάποιους έφταιγε ξεκάθαρα μόνο η Faye) έδωσαν το βραβείο Καλύτερης Ταινίας κατά λάθος στο “La La Land” αντί για το “Moonlight”. Μετά από μερικούς ευχαριστήριους λόγους από τους συντελεστές του “La La Land” η αλήθεια αποκαταστάθηκε. ΕΤΕΡΟΝΤΡΟΠΗ.

 

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α’ προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.

Κεντρική φωτογραφία: Chris Pizzello/Invision/AP