WATCHLIST

Οι ταινίες που κάθε άπιστη γυναίκα πρέπει να δει

Παθός – μαθός λέγανε οι παλιοί, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι στον τομέα της απιστίας τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Συνήθως η ρήση που ταιριάζει καλύτερα στη γυναικεία απιστία είναι το «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως», με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ βουτάς το είναι σου στο ερωτικό «έγκλημα» τόσο περισσότερο εθίζεσαι.

Η γυναικεία απιστία απασχόλησε πολλάκις τον κινηματογράφο, άλλοτε με απλοϊκά ηθικοπλαστικά αποτελέσματα κι άλλοτε με ουσιαστικότερη ανάλυση της γκρι ηθικής ζώνης που καλύπτει η απιστία.  Από τις πιο ‘ερεθιστικά’ διασκεδαστικές έως αυτές που πραγματικά έχουν κάτι να πουν για το γυναικείο ψυχισμό, αυτές είναι οι καλύτερες :

1. Α Perfect Murder – Ένας τέλειος φόνος (1998)

 

Ένας παντοδύναμος σύζυγος, μια άπιστη σύζυγος κι ένας ζηλιάρης εραστής. Όλοι έχουν ένα κίνητρο κι ο καθένας τους ξεχωριστά διαφορετικά σχέδια.  Η Gwyneth Paltrow στις αρχές τις καριέρας της κάνει ένα παραδόξως πειστικό ερωτικό τρίγωνο με τον επιτυχημένο χρηματιστή σύζυγο που υποδύεται ο Michael Douglas (σε παραλλαγή ρόλου που τη δεκαετία του ’90 έπαιζε με κλειστά μάτια ο καλός ηθοποιός) και το καλλιτεχνικό ελύθερο πνεύμα του sexy εραστή Viggo Mortensen.

Εδώ ο θύτης και το θύμα μπερδεύονται κι όπως συμβαίνει σε κάθε επιτυχημένο θρίλερ που σέβεται τον εαυτό του, το τέλος έχει μία ανατροπή που αποζημιώνει για το -έως εκείνη την ώρα- κλισεδιάρικο του πράγματος.

2. Οι Γέφυρες του Μάντισον (1995)

 

Μια από τις πραγματικά καλές ταινίες που αναφέραμε στην εισαγωγή μας είναι και αυτή η μεταφορά της υπερ-επιτυχημένης νουβέλας του Robert James. Με δύο κολοσσούς του παγκόσμιου κινηματογράφου να κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τον Clint Eastwood να σκηνοθετεί είδος με το οποίο καταπιανόταν για πρώτη φορά τότε. Ο φωτογράφος του National Geographic Robert Kinkaid (Eastwood) δε μένει ποτέ σε ένα σημείο αφού εξαιτίας της δουλειάς του διασχίζει τον κόσμο. Στον αντίποδα του Robert, η παντρεμένη επαρχιώτισσα νοικοκυρά από την Iowa Francesca (Meryl Streep), δεν έχει ούτε καν σκεφτεί λίγο πριν τα 50 να γυρίσει τη ζωή της τούμπα. Ο έρως όμως χρόνια δεν κοιτά και σ’αυτή την τρυφερή ταινία η επιλογές και οι συνέπειες τους είναι το πραγματικό διακύβευμα χωρίς να πασπαλίζονται από ίχνος μελοδραματισμού. Οι άνθρωποι αν σταθούν τυχεροί, βρίσκουν μία φορά στη ζωή τους το πραγματικό άλλο τους μισό. Για τους πρωταγωνιστές αυτού του δράματος με την εκκωφαντικά ήρεμη δύναμη, αυτή η τυχερή στιγμή έρχεται κάλλιο αργά παρά αργότερα.

3. The End of the Affair – Το Τέλος Μιας Σχέσης (1999)

 

O Neil Jordan είναι ίσως ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης γιατί μπορεί και μεταπηδά από ένα ερωτικό δράμα όπως το ‘Παιχνίδι των Λυγμών’ στην ιστορική βιογραφία του Ιρλανδού επαναστάτη ‘Michael Collins’, με την ίδια άνεση που φτιάχνει τη συναρπαστική «Συνέντευξη με ένα βρυκόλακα» αλλά και τούτη εδώ την ταινία που αποτελεί ορόσημο στη φιλμογραφία του. Με ένα φαινομενικά δαιδαλώδες παιχνίδι με το χρόνο και τα flash-backs, γνωρίζουμε  την ιστορία που συνδέει τον νοβελίστα  και την πρώην παντρεμένη ερωμένη του Sarah (Julianne Moore), για να φτάσουμε στο λόγο που αυτή η ‘απιστία’ έληξε άδοξα (;).

Ένα από τα πλέον παραγνωρισμένα φιλμ της δεκαετίας του ’90, αν και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, στον υπόλοιπο κόσμο επαινέθηκε από τους κριτικούς χωρίς ανάλογη εμπορική επιτυχία. Έφτασε πάντως μέχρι τα Oscars για τη συγκλονιστική ερμηνεία της Julianne Moore και την εξαιρετική βροχερή φωτογραφία των μπλε αποχρώσεων του Roger Pratt, θα άξιζε όμως βραβεία για το λεπτοδουλεμένο σενάριο του ίδιου του Jordan (κέρδισε το Bafta διασκευασμένου σεναρίου), για τα υπέροχα κοστούμια της θρυλική πια Sandy Powell (Carol και Cinderella φέτος!) και τις λυρικές μελωδίες του Michael Nyman.

4. Closer – Εξ Επαφής (2004)

 

Πνευματώδες, ρομαντικό και πολύ επικίνδυνο love story για τις τυχαίες συναντήσεις, τον έρωτα με την πρώτη ματιά και τις καθημερινές απιστίες. Οι Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman και Clive Owen υποδύονται 4 ανθρώπους ξένους μεταξύ τους, με μοναδικό κοινό στοιχείο ο ένας τον άλλον. Άλλη μία εξαιρετική ταινία, το Closer  αποτελεί σπουδή στην ψυχολογία των εραστών, παράνομων και μη και στις «δυνάμεις» που μας κάνουν να αποζητούμε το «άλλο» όταν αυτό έρθει … εξ επαφής. Υποψηφιότητα Όσκαρ β’ ρόλου για την Natalie Portman.

5. Unfaithful – H Άπιστη (2002)

 

Το Unfaithful  το λες και ‘ελέφαντα του δωματίου’ σε ένα τέτοιο αφιέρωμα, αφού εξορισμού  αποτελεί την πεμπτουσία ταινίας αφιερωμένη στη γυναικεία απιστία. Άλλη μια μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, έκανε τις ελληνίδες να λιγωθούν με την εξωτική ομορφιά του Olivier Martinez και να ζηλέψουν (ή και να μισήσουν) την –εξαιρετική σ’αυτήν την ταινία- Diane Lane. Mη ξεχνάμε, ο άντρας τον οποίο απατά η ‘άπιστη’, είναι ο Richard Gere ή αλλιώς ο νο.1 πόθος της μέσης Ελληνίδας των προηγούμενων δεκαετιών!