WATCHLIST

Οι κινηματογραφικές ηρωίδες που μας έκαναν να αγαπήσουμε που είμαστε γυναίκες

Ο κινηματογράφος μας έχει βοηθήσει πολλές φορές να κατανοήσουμε το μυστήριο της γυναίκας μέσα από πορτρέτα χαρακτήρων τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όσο και οι χίλιες όψεις που κάθε γυναίκα κρύβει μέσα της. Όμορφα, πολύπλοκα πλάσματα που έχουν μείνει αξέχαστα στο κοινό μέσα από υπέροχες ενσαρκώσεις.

Η εύθυμη celebrity Julia Child στο ‘Julie&Julia’

 

Η Julia Child είναι μια ψηλή και άχαρη εμφανισιακά γυναίκα στα 50’s και απλά βαριέται να είναι μια νοικοκυρά σαν όλες τις άλλες. Πάει στο Παρίσι, σπουδάζει μαγειρική και καταφέρνει να εκλαϊκεύσει με ακαταμάχητο τρόπο πασίγνωστες συνταγές της Γαλλικής Κουζίνας για μια ολόκληρη γενιά Αμερικανίδων (κι όχι μόνο). Βάζοντας το προσωπικό της στίγμα στην ερμηνεία που πολλοί θεώρησαν ότι έπρεπε να της φέρει το Οσκαρ το οποίο και κέρδισε τελικά, για την Σιδηρά Κυρία ένα χρόνο αργότερα, η Meryl Streep αποτυπώνει τέλεια την εύθυμη και ταλαντούχα celebrity. Σε μια εποχή που για να γίνεις celebrity χρειάζονταν πολλά παραπάνω από το internet κι ένα sex tape. Αγάπη, αποφασιστικότητα και πολύ … βούτυρο!

H γοητευτική ‘Pretty Woman’ Vinian Ward

 

O ρόλος ορόσημο που έκανε σταρ την Julia Roberts γνώρισε το ευρύ κοινό σε μια κινηματογραφική πόρνη διαφορετική από της άλλες. Η Vivian δεν ταιριάζει στο κλισέ της ‘πόρνης με τη χρυσή καρδιά’ της διπλανής πόρτας. Βρίσκει τον γκριζομάλλη πρίγκιπα της στο πρόσωπο του Edward του Richard Gere, ο οποίος της αλλάζει τη ζωή, αφού πρώτα όμως εκείνη τον εξανθρωπίσει. Φαινομενικά αφελής, πληγωμένη από τη δύσκολη ζωή της, η Vivian είναι ταυτόχρονα μια ετοιμόλογη, έξυπνη και ακαταμάχητα γοητευτική κοπέλα. Ότι της λείπει σε γνώσεις savoir vivre το αναπληρώνει με οξυδέρκεια, χιούμορ και μια αγάπη για τη ζωή που μπορεί να ‘λιώσει’ τις αντιστάσεις του πιο κυνικό άντρα.

Trivia: Η Disney αρχικά δεν ήθελε την σχεδόν άγνωστη Julia στο πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά την μεγαλύτερη σταρ τότε Meg Ryan! Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.

Οι τρεις όψεις της κυρίας Dalloway στις ‘Ώρες’

 

Δημιούργημα της παρεξηγημένης στην εποχή της Virginia Woolf , η κυρία Dalloway είναι ένας από τους διασημότερους λογοτεχνικούς γυναικείους χαρακτήρες. Στις ‘ Ώρες’ η Dalloway συνδέει τρεις γυναίκες διαφορετικών γενεών με μια αόρατη κλωστή. Η κατάθλιψη, η ομοφυλοφιλία και η καταπίεση είναι δημιουργικά υλικά που δεν επιλέγονται συχνά από τον κινηματογράφο για να σκιαγραφήσουν και να ρίξουν φως στις απέραντες πτυχές του γυναικείου ψυχισμού. Στην ταινία οι τρεις πρωταγωνίστριες αποτελούν στην ουσία τις όψεις του ίδιου νομίσματος. Η ίδια γυναίκα, με τις ίδιες ανησυχίες, ωριμάζει ταυτόχρονα με την αλλαγή της κοινωνίας μέσα στον χρόνο. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα όταν η διάσημη συγγραφέας έγραφε το διήγημα, ταλαιπωρημένη από τους δικούς της δαίμονες και την ανάγκη κατανόησης της διαφορετικότητας της, οι προκαταλήψεις ήταν ικανές να καταπιούν και την πλέον ταλαντούχα γυναίκα. Η Nicole Kidman απέδωσε με τρυφερότητα μια εμβληματική γυναίκα η οποία ταυτίστηκε με την εξίσου εμβληματική ηρωίδα που έπλασε. Αποτελώντας εναλλακτικό σύμβολο φεμινισμού, ο ρόλος αυτής της ξεχωριστής γυναίκας έφερε ένα πολύ δικαιολογημένο Όσκαρ στην Kidman. Οι κοινωνικές συμβάσεις που μεσουρανούν στα 50’s , είναι αυτές που βασανίζουν μια άλλη γυναίκα, 40 χρόνια μετά την δημιουργία της Virginia Woolf.

 

H Laura Brown είναι μια γυναίκα εγκλωβισμένη στον ασφυκτικό μικροαστισμό της παστέλ Αμερικάνικης suburbia και στα χέρια της Julianne Moore αποκτά πνοή σε μια σπαρακτική ερμηνεία. Λίγο πριν ο 20 αιώνας φτάσει στο τέλος του, οι γυναίκες πιο ανεξάρτητες και χειραφετημένες πια, μπορούν να αγκαλιάσουν τα θέλω τους και την όποια ιδιαιτερότητα τους και να είναι ικανοποιημένες μέσα σε ζωές που ορίζουν οι ίδιες. Η Clarissa Vaughan(Meryl Streep ) είναι η εξέλιξη των δύο προηγούμενων γυναικών, δεν ορίζεται από την ύπαρξη του αρσενικού συντρόφου-συζύγου πια, αλλά από την δυνατότητα να ακολουθεί την καρδιά της όπου κι αν αυτή την πάει. Είναι η γυναίκα πρότυπο την οποία πρώιμα ονειρεύτηκε η Virginia Woolf μέσα από την δημιουργία της κυρίας Dalloway.

Η ‘τρυφερή’ Vianne Rocher του ‘Chocolat’

 

H ζαχαροπλάστης Vianne Rocher είναι μια γυναίκα μεγαλώνει μόνη της την κόρη της σε ένα γραφικό χωριό της Γαλλίας. Με αγάπη για τη ζωή και με την αυτοπεποίθηση που όλες οι single mothers αυτού του κόσμου αποκτούν αναγκαστικά, η Vianne κάνει ένα χωριό άνω κάτω με τις λαχταριστές σοκολάτες της. Καταφέρνει να γλυκάνει τις επαρχιώτικες προκαταλήψεις μιας κοινωνίας που δεν συγχωρεί στις γυναίκες που είτε από επιλογή είτε από ανάγκη, πορεύονται μόνες στη ζωή. Η Juliette Binoche ερμηνεύει το ρόλο με διακριτική έμφυτη γλύκα που δεν σε λιγώνει και στην πορεία γοητεύει τον Johnny Depp!

Η ‘σκληρή’ Βασίλισσα Ελισσάβετ η Α’ του ‘Elizabeth’

 

H πρώτη ιστορική φιγούρα που δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως φεμινίστρια πριν καν να εφευρεθεί η ορολογία, η Ελισάβετ γίνεται βασίλισσα όντας άπειρη και πολύ, πολύ νέα. Ασυμβίβαστη και με μια εξυπνάδα που την κρατά στο θρόνο για πολλά χρόνια, αρνείται τις συμβάσεις της βασιλείας που απαιτούσαν έναν βασιλιά δίπλα της, δεν παντρεύεται ποτέ, αλλά κυβερνά με πυγμή, αποφασιστικότητα και δεν διστάζει να παραμερίσει τα συναισθήματα της, θάβοντας τον έρωτα της για τον Robert Dudley πίσω από το πάλλευκο μακιγιαρισμένο προσωπείο της. H μεγάλη Cate Blanchett στο ρόλο μια μεγάλης προσωπικότητας, βάζει διακριτικές πινελιές τρυφερότητας ερμηνεύοντας την Ελισσάβετ πιο πολύ σαν γυναίκα παρά σαν απόμακρο σύμβολο παντοδύναμου royalty που τσακίζει εχθρούς και φίλους.

 

Χρόνια Πολλά σε όλες τις τρυφερές, πολύπλοκες, αστείες, σκληρές, γλυκές γυναίκες. Χρόνια Πολλά σε ‘σένα δηλαδή!