CHANEL

5 fashion documentaries που πρέπει να δεις μια φορά στη ζωή σου

Η σχέση των περισσότερων με την high fashion είναι ανύπαρκτη ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν καθώς, όπως έλεγε η Miranda Priestly, όταν π.χ διαλέγεις ένα τυχαίο πουλόβερ γιατί δεν παίρνεις την μόδα στα σοβαρά στην πραγματικότητα φοράς κάτι που έχει ΗΔΗ διαλεχτεί για σένα από ανθρώπους της βιομηχανίας της μόδας σε κάποιο γραφείο περιοδικού.

*να πέσει το βίντεο παρακαλώ*

Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις απ’ έξω κάθε look από τις επιδείξεις της Εβδομάδας Μόδας στη Νέα Υόρκη για να αποδείξεις ότι αγαπάς την μόδα. Ούτε να είσαι fashion blogger/ influencer και instagram sensation για να εκτιμήσεις ένα ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή και το έργο ανθρώπων που διαμόρφωσαν και επηρέασαν τα trends ανά δεκαετία. Με αφορμή, λοιπόν, το NYFW, που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και τα πιο λαμπερά looks, συγκέντρωσα ένα ταπεινό top 5 με fashion documentaries, που πρέπει να έχεις δει μια φορά στη ζωή σου.

Valentino, the last Emperor

Το 2007 ο Valentino Garavani ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί και ότι ετοιμάζει την τελευταία κολεξιόν του οίκου με την υπογραφή του. Στα 96 λεπτά του ντοκιμαντέρ αυτό που αισθάνεσαι, βλέποντας τον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη είναι δέος και συγκίνηση. Ο Matt Tyrnauer ακολούθησε τον σχεδιαστή επί δύο χρόνια και κατέγραψε στιγμές από τα παρασκήνια και την προετοιμασία της κολεξιόν Spring 2008 Couture αλλά και αποκαλυπτικές στιγμές του παρελθόντος.

Diana Vreeland: The Eye Has to Travel

Η Diana Vreeland ήταν η ‘Αυτοκρατόρισσα της Μόδας’ της Νέας Υόρκης. Ήταν η γυναίκα που άλλαξε τον τρόπο που παρουσιάζεται η μόδα στα περιοδικά της Vogue και Harper’s Bazaar και εκείνη που τόλμησε να δείξει την ομορφιά των γυναικών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της ”τέλειας” γυναίκας. Το ντοκιμαντέρ είναι ένα σύντομο ταξίδι στη ζωή της, στις σημαντικές επαγγελματικές και προσωπικές στιγμές της και σίγουρα θα σε συγκινήσει.

The September Issue

Το τεύχους Σεπτεμβρίου της Vogue είναι το πιο σημαντικό τεύχος της χρονιάς. Είναι το τεύχος που έχει τα λανσαρίσματα των οίκων, προβλέπει τις τάσεις και έχει πληροφορίες για τα fashion shows από όλο τον κόσμο. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, τι γίνεται στα γραφεία της Condé Nast- ειδικά σε αυτό της Anna Wintour. Το ντοκιμαντέρ δείχνει τι γίνεται κατά τη διάρκεια του στησίματος του τεύχους αλλά και την επιρροή της Wintour στη μόδα.

Bill Cunningham, New York

Ήταν αυτός που καθιέρωσε τις street style φωτογραφίες και έκανε τους πάντες να περιμένουν στωικά τη στιγμή που θα στρέψει το φακό του πάνω τους. Μια φωτογραφία από εκείνον σήμαινε ότι το στιλ σου ήταν ξεχωριστό και άξιζε μια θέση στη στήλη που διατηρούσε στους New York Times. Πέθανε το καλοκαίρι του 2016, αφήνοντας όμως πίσω του χιλιάδες φωτογραφίες, που αποτέλεσαν έμπνευση για πολύ κόσμο αλλά και ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, που αξίζει να δεις- είτε αγαπάς τη μόδα, είτε όχι.

Unzipped

Πριν τις αδερφές Hadid, την Kendall και την Kaia Gerber, η Kate Moss, η Cindy Crawford, η Linda Evangelista και η Naomi Campbell ήταν εκείνες που κυριαρχούσαν στις πασαρέλες. Όταν, λοιπόν, τα περιοδικά μόδας έγραψαν αρνητικά σχόλια για την κολεξιόν του Isaac Mizrahi, εκείνος αποφάσισε να τις προσλάβει ΟΛΕΣ ώστε να περπατήσουν στο NYFW με την φθινοπωρινή συλλογή του.