WATCHLIST

H θεωρία για το φινάλε του Harry Potter αλλάζει την ιστορία που γνωρίζαμε;

Το μακρινό 2007, όταν διάβαζα το μεγάλο φινάλε που είχε γράψει η J.K Rowling για τον Harry Potter και το Hogwarts θυμάμαι ότι δεν μπορούσα να πιστέψω πως η μεγάλη μάχη που περίμενα τόσα χρόνια έγινε πραγματικότητα και ότι είχαμε τόσες απώλειες κατά τη διάρκειά της. (Κανένας George R.R Martin, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα).

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από τότε που μάθαμε πως τελειώνει η ιστορία του Harry Potter και 5 από τότε που είδαμε την τελευταία ταινία της σειράς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει να μας απασχολεί το ΠΩΣ τελείωσε την ιστορία της η J.K Rowling.

Υπάρχουν αρκετοί που δέχτηκαν το φινάλε ακριβώς όπως ήταν και δεν βρήκαν κάποιο κενό σε αυτό. Επειδή όμως οι φαν του Harry Potter δεν είναι σαν όλους τους άλλους και εξακολουθούν μετά από τόσα χρόνια να ψάχνουν κρυφά νοήματα και μοτίβα πίσω από τις αφηγήσεις, ανακαλύπτουν όλο και πιο συχνά μικρά διαμαντάκια και σκαρώνουν θεωρίες που εξηγούν καλύτερα ή χειρότερα (οι περιπτώσεις είναι 50/50 πραγματικά) ορισμένες καταστάσεις.

Η τελευταία θεωριά που αναρτήθηκε στο reddit αφορά την εξήγηση που έδωσε ο Dumbledore στον Harry όταν συναντήθηκαν (στον ύπνο του Harry) στο σταθμό του Kings Cross, η οποία όπως υποστηρίζει είναι ένα τεράστιο ψέμα. Εκεί λοιπόν να σου θυμίσω ότι ο Harry έμαθε από τον Dumbledore για το πως η θυσία της μητέρας του Lily τον προστάτεψε *ξανα* όταν ο Voldemort πήγε να τον σκοτώσει κάνοντάς του τη φονική κατάρα. Ήταν όμως έτσι;

Όπως παρατήρησε ένας τρελαμένος φαν του Harry αυτό που είπε ο Dumbledore δεν ισχύει γιατί:

1. Όταν ο Voldemort έκανε το ίδιο ξόρκι στον Harry όταν ήταν μωρό, εξοστρακίστηκε και τον σκότωσε αναγκάζοντάς τον να δημιουργήσει καινούριο σώμα, κάτι που δεν συνέβη στην συνάντησή τους στο Απαγορευμένο Δάσος.

2. Άσε που η ίδια κατάρα δεν του άφησε κανένα σημάδι, όπως είχε κάνει την πρώτη φορά.

3. Επίσης, το σημαντικότερο είναι ότι για να καταστρέψεις ένα Πεμπτουσιωτή χρειάζεται να καταστρέψεις το ‘δοχείο’ που περιέχει την ψυχή και όλοι θυμόμαστε ότι το σώμα του Harry δεν έπαθε τίποτα.

Αυτά τα points βγάζουν νόημα γιατί αν ίσχυε αυτό που είπε ο Dumbledore, η κατάρα δεν θα είχε επηρεάσει καθόλου τον Harry και ο Voldemort θα είχε εξαφανιστεί όπως και στην πρώτη απόπειρα δολοφονίας που είχε κάνει. Επειδή όμως, αν θυμάσαι ο Harry λειτουργούσε σαν Πεμπτουσιωτής- καθώς είχε μέσα του ένα κομμάτι από τον Voldemort, έπρεπε να πεθάνει για να μπορέσει μετά να σκοτωθεί *επιτέλους* ο Voldemort. Άρα ο Harry αφού πέθανε στο Απαγορευμένο Δάσος κατάφερε να αναστηθεί εξαιτίας των Κλήρων του Θανάτου και όχι λόγω της θυσίας της μαμάς του.

Τη στιγμή λοιπόν που ο Voldemord είπε ”The boy who lived, come to die” ο Harry είχε ήδη και τους 3 Κλήρους, άσχετα αν ο Voldemort πίστευε ότι το ραβδί υπάκουε εκείνον, έτσι ο Harry μπορούσε να επιστρέψει στη ζωή- κάτι που έκανε μετά τη ‘συνάντηση’ που είχε με τον Dumbledore. Όπως είπε και μια φίλη μου, ”Πήγε για να πεθάνει, πέθανε σκοτώνοντας μαζί τον Πεμπτουσιωτή και στην ουσία επέλεξε να γυρίσει πίσω για να τελειώσει τη μάχη- πράγμα που είναι ίσως μεγαλύτερη θυσία από το ότι πήγε actually να πεθάνει”.

Τώρα γιατί του είπε ψέματα ο Dumbledore δεν θα το μάθουμε μάλλον ποτέ, (εδώ που τα λέμε δεν είναι παράξενο αυτό που έκανε, συνήθιζε να κρύβει την αλήθεια από τον Harry, αλλά τέλος πάντων θα το αναλύσουμε άλλη στιγμή αυτό) βέβαια πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το έκανε για να μην μάθει ποτέ ο Harry ότι ήταν ο Κύριος του Θανάτου και πάρουν τα μυαλά του αέρα- κάτι που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι κάτι που δεν θα έκανε ποτέ ο Harry γιατί δεν ήταν έτσι ο χαρακτήρας του.

Μέχρι την επόμενη θεωρία που θα αναστατώσει όλους του Potterheads στον κόσμο, ας δούμε μια από τις καλύτερες σκηνές των τελευταίων ταινιών.