WATCHLIST

Brad Pitt, Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson: Οι σταρ του 76ου Φεστιβάλ Βενετίας μιλούν για τη ζωή

Arthur Mola/Invision/AP

Ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, και σίγουρα το πιο οσκαρικό όλων. Κάθε Σεπτέμβρη, κοντά στα κανάλια του βενετσιάνικου Lido, οι stars δεν προσγειώνονται ακριβώς, αλλά βγαίνουν από τα βαπορέτο τους, για να παρουσιάσουν μερικά από τα μεγαλύτερα φιλμς της σεζόν που έρχεται.

Από τον Θοδωρή Δημητρόπουλο

Στο παρελθόν έχουμε δει την Emma Stone για το “La La Land”, την Frances McDormand για τις “Τρεις Πινακίδες”, τη Lady Gaga για το “Ένα Αστέρι Γεννιέται”, τον Λάνθιμο και τις οσκαρικές πρωταγωνίστριές του στην “Ευνοούμενη”, το σαρωτικό “Ρόμα” του Alfonso Cuaron.

Κάθε χρόνο, τις καυτές αυτές τελευταίες μέρες του καλοκαιριού, παίρνουμε ένα Aperol Spritz στο χέρι και θαυμάζουμε τους σταρς στο κόκκινο χαλί του Lido. Ή καθόμαστε και πίνουμε ένα δροσιστικό Aperol Spritz (ειδικά φέτος, με τον εξαντλητικό καύσωνα των πρώτων ημερών) ανάμεσα στις παγκόσμιες πρεμιέρες των πιο πολυαναμενόμενων ταινιών της χρονιάς. Βλέπεις το αγαπημένο aperitivo είναι συνδεδεμένο με την ιταλική κουλτούρα χαρίζοντας την τέλεια αφορμή για συζήτηση και παρέα. Κι αν ζήλεψες, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις σε ένα κολονάτο ποτήρι ένα μέρος Aperol, ένα Cinzano Pro Spritz και Schweppes soda water, μία φέτα πορτοκάλι και πάγο και να το απολαύσεις διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο.

Έτσι κάθε μέρα, μετά τις πρεμιέρες, θαυμάζουμε τους stars που καταφθάνουν στο κέντρο επιχειρήσεων του Φεστιβάλ, για να μιλήσουν στους δημοσιογράφους για τις ταινίες τους, και όχι μόνο. Να μια συλλογή από πράγματα που ακούσαμε από μερικούς από τους πρωταγωνιστές του 76ου Φεστιβάλ Βενετίας, από τη Meryl Streep και την Penelope Cruz, ως τον Brad Pitt και τον Jude Law.

Arthur Mola/Invision/AP

Arthur Mola/Invision/AP

Brad Pitt (“Ad Astra”), για τον ανδρισμό σήμερα: «Έχοντας μεγαλώσει σε μια εποχή που μαθαίναμε να είμαστε δυνατοί, να μη δείχνουμε αδυναμία, να μη δεχόμαστε ασέβεια…. Υπάρχει κάποια αξία σε αυτό, αλλά υπάρχει επίσης ένα φράγμα που δημιουργείται έτσι, επειδή αρνείσαι, υπό μία έννοια, αυτούς τους πόνους ή τα πράγματα για τα οποία νιώθεις ντροπή, είτε αληθινή είτε όχι. Στην ταινία κάναμε την ερώτηση, υπάρχει κάποιος καλύτερος ορισμός για εμάς; Το να είσαι πιο ανοιχτός σου προσφέρει μια καλύτερη σχέση με τους αγαπημένους σου και με τον εαυτό σου; Στο τέλος της μέρας, αυτό είναι οπωσδήποτε που προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε».

Joel C Ryan/Invision/AP

Joel C Ryan/Invision/AP

Scarlett Johansson (“Marriage Story”), για την προετοιμασία μιας ταινίας που μιλάει για ένα επώδυνο διαζύγιο: «Επειδή υπάρχει τόσο μεγάλο κομμάτι του εαυτού μας μέσα σε αυτή την ταινία και τώρα είναι εκεί έξω για να τη δει ο καθένας, το να μιλήσουμε για την προέλευση όλων αυτών των πραγμάτων είναι κάτι πολύ προσωπικό. Αυτό που θα πω είναι ότι όταν γνώρισα τον Νόα [σσ. Μπόμπακ, σκηνοθέτη της ταινίας], περνούσα το δικό μου διαζύγιο και δεν ήξερα τι θα αφορούσε η συνάντησή μας. Νομίζω πως βασικά είχα μια έκρηξη εκεί μες στο δωμάτιο, παρήγγειλα ένα ποτήρι λευκό κρασί κι απλά άρχισα να λέω τα παράπονά μου».

Arthur Mola/Invision/AP

Arthur Mola/Invision/AP

Penelope Cruz (“Wasp Network”), για τη διασημότητα την εποχή των social media: «Τα πράγματα κινούνται πλέον με μια ταχύτητα για την οποία δεν είμαστε έτοιμοι. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά μεγαλώσαμε με μια διαφορετική σχέση με την τεχνολογία και τώρα τα παιδιά και οι έφηβοι είναι τόσο πολύ σε επαφή με τα ηλεκτρονικά προϊόντα. Τους αφαιρεί τη γνώση του πώς να αλληλεπιδράς, ή του πώς να βαριέσαι, κάτι που είναι σημαντικό να μάθεις. Είναι κάτι που μας επηρεάζει όλους, δημιουργώντας ένα γενικευμένο άγχος. Αν συνεχιστεί αυτό, νιώθω πως οι εγκέφαλοί μας απλώς θα εκραγούν».

Joel C Ryan/Invision/AP

Joel C Ryan/Invision/AP

Meryl Streep (“The Laundromat”), για τα Panama Papers και την ευθύνη του να κάνεις μια ταινία για αυτή την υπόθεση: «H ταινία είναι διασκεδαστική και αστεία, αλλά είναι πραγματικά, πραγματικά, πραγματικά σημαντική. Ζούμε σε μια στιγμή όπου ο κύκλος ειδήσεων δε σταματά ποτέ και με το ζόρι κρατάμε επαφή με κάθε τι που συμβαίνει. Αυτός είναι ένας αστείος τρόπος να πούμε ένα μαύρο αστείο, ένα αστείο που έχει παιχτεί εις βάρος όλων μας. Είναι ένα έγκλημα, πολλά θύματα του οποίου είναι δημοσιογράφοι. Ο λόγος που τα Panama Papers κυκλοφόρησαν, ήταν η δουλειά των δημοσιογράφων. Άνθρωποι πέθαναν λόγω αυτού».

Arthur Mola/Invision/AP

Arthur Mola/Invision/AP

Jude Law (“The New Pope”), κρατώντας μια χαρτοπετσέτα και μιλώντας για μια σκηνή του 7ου επεισοδίου όπου βγαίνει από τη θάλασσα φορώντας ένα μαγιό: «Θα εκπλαγείτε αν μάθετε πως αυτό δεν ήταν το μικρότερο ρούχο που φόρεσα! Ρώτησα μια μέρα τον υπεύθυνο γκαρνταρόμπας τι θα φορέσω και σήκωσε ένα μικρό κομματάκι υφάσματος. Έχω φωτογραφία γιατί ήταν πραγματικά το μικρότερο ρούχο που μου έχουν δώσει ποτέ να φορέσω».

Joel C Ryan/Invision/AP

Joel C Ryan/Invision/AP

Timothee Chalamet (“The King”), για την εξουσία: «Η ιδέα πως εκείνη την εποχή που διαδραματίζεται η ταινία, την εξουσία κρατούσαν ασυνήθιστα νέοι άνθρωποι, έμοιαζε με κάτι φρέσκο να εξερευνήσουμε. Νέοι άνθρωποι που έρχονται σήμερα στην εξουσία μέσω οικογενειακής γραμμής -ακόμα κι αν το αξίζουν, δεν το ξέρουμε- συχνά την ασκούν με τρομακτικούς τρόπους».

Arthur Mola/Invision/AP

Arthur Mola/Invision/AP

Joaquin Phoenix (“Joker”), για το πώς προσέγγισε τον εμβληματικό χαρακτήρα του Τζόκερ: «Το κάναμε με τον δικό μας τρόπο. Δεν έκανα αναφορά σε καμία από τις παρελθοντικές ενσαρκώσεις του χαρακτήρα. Ένιωσα πως ήταν δική μας δημιουργία. Νομίζω πως αυτό που ήταν τόσο γοητευτικό είναι ότι ο Τζόκερ είναι τόσο δύσκολο να τον ορίσεις, και δεν θες στην πραγματικότητα να τον ορίσεις. Υπήρχαν στιγμές που ένιωθα πως ταυτίζομαι με ορισμένες πτυχές της προσωπικότητάς του και αμέσως απομακρυνόμουν, γιατί ήθελα πάντα να παραμένει κάποιο μυστήριο. Κάθε μέρα ένιωθα πως ανακάλυπτα νέες πτυχές του χαρακτήρα».

*Το 76ο Φεστιβάλ Βενετίας διαρκεί ως τις 7 Σεπτεμβρίου, και το εξερευνούμε καθημερινά παρέα με την απαραίτητη δροσιά του Aperol Spritz!

 

Κεντρική Φωτογραφία: Arthur Mola/Invision/AP