WATCHLIST

Ο Πύργος του Downton ήταν και θα είναι οι γυναίκες του

TULIP

Ο “Πύργος του Downton” ήταν εξαρχής στημένος με τη λογική του upstairs-downstairs. Εμπνεύστηκε δηλαδή από προγενέστερες, βρετανικές κυρίως, δημιουργίες που περιστρέφονταν γύρω από την αλληλεπίδραση της υψηλής κοινωνίας των πάνω ορόφων με την υπηρεσία του υπογείου και, παρότι βαθιά ρομαντικό στο πώς αντιμετώπιζε την αριστοκρατία της εποχής, είχε πάντα κάτι δυναμικό να πει σε σχέση με την πρόοδο που αναγκαία θα ερχόταν στο μέλλον. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, διάλεγε να το εκφράσει από το στόμα των γυναικών του.

Οι γυναίκες του “Πύργου”, όποια θέση κι αν έχουν, όποιους κανόνες κι αν πρέπει να ακολουθήσουν, αφήνουν στίγμα με τον τρόπο τους. Με τις πιο προνομιούχες να δεσμεύονται από τις απαιτήσεις του στάτους τους και αυτές της κατώτερης τάξης να βρίσκουν εμπόδια στις φιλοδοξίες τους ή να θυσιάζουν την προσωπική τους ζωή, το show και η ομώνυμη ταινία που κυκλοφορεί στoυς κινηματογράφους από την TULIP Entertainment τις βάζουν στην πρώτη γραμμή. Είναι ο δικός τους κόσμος και οι υπόλοιποι υπάρχουν σ’ αυτόν.

 

Οι γυναικείοι χαρακτήρες είχαν την τιμητική τους και στην ειδική βραδιά που ετοιμάσαμε ένα βράδυ πριν βγει στις αίθουσες η ταινία. Εκεί, μεταξύ φαν και φίλων της σειράς, συζητήσαμε για τους αγαπημένους μας χαρακτήρες συνοδεία εκλεκτών εδεσμάτων αλλά και συνολικά μίας αισθητικής που ομοιάζει με εκείνη του Πύργου του Downton.

 

Καμαρώτοι, καμαριέρες και τρεις influencers στο ρόλο των ladies. Η Μίνα Μπιράκου, η Ελιάνα Χρυσικοπούλου και η Ζέτα Τσακούμη έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, έχοντας μεταμορφωθεί και οι ίδιες από ειδικό ενδυματολόγο και hair stylist για να είναι όσο πιο κοντά στο στιλ της εποχής. Και όλοι μαζί μιλήσαμε με ανυπομονησία για την ταινία και ξεχωρίσαμε εκείνες τις γυναικείες παρουσίες που έκαναν το Downton Abbey, τόσο μα τόσο αγαπητό.

Ξεχωρίσαμε λοιπόν τις αγαπημένες μας, τις τοποθετήσαμε στον όροφό τους και θυμόμαστε γιατί είναι οι καλύτερες:

ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ

Lady Mary

Η Mary ήταν σημαντική πρόκληση για τους θεατές στην αρχή της σειράς, γιατί ως κακομαθημένο, απόμακρο και μεγαλοπιασμένο πρώτο παιδί της οικογένειας Crawley δεν ήταν από τις πρωταγωνίστριες που σε κερδίζουν κεραυνοβόλα. Γι’ αυτό όμως είχε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι λόγω του φύλου της δεν μπορούσε να κληρονομήσει τον Πύργο χωρίς να παντρευτεί, αποκάλυψε σύντομα τις ανασφάλειες και τις πιο τρωτές πτυχές της προσωπικότητάς της, κάνοντάς την τον πιο ανθρώπινο χαρακτήρα του show. All hail, Queen Mary!

Lady Edith

Το παιδί-σάντουιτς που άκουγε τόσο συχνά πόσο άσχημη είναι, όσο εσύ σκέφτεσαι ότι βαριέσαι την αποτρίχωση. Ναι, η Edith ήταν ενοχλητική και συχνά υπόγεια, όμως είναι πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα του ανθρώπου που μεγαλώνει με τη βεβαιότητα ότι είναι μια μετριότητα με πόδια. Μέχρι το τέλος της σειράς βρήκε τα πατήματά της, έγινε μάλιστα και μαρκησία προσπερνώντας όλα τις γυναίκες της οικογένειάς της σε βαθμό, και εμείς μείναμε με τη σιγουριά ότι ήταν επιτέλους ικανοποιημένη με τη ζωή της. Είπε επίσης κάποια στιγμή στη Mary να σκάσει και παίρνει bonus points γι’ αυτό. Είναι ξεκάθαρα η αγαπημένη μου, αλλά κάποιος έπρεπε να το κάνει.

Lady Sybil

Το καλύτερο παιδί. Ο κεραυνοβόλος έρωτας όταν η Mary μας δυσκόλευε. Η μοντέρνα, μικρότερη κόρη του Πύργου ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Σε μία από τις πρώτες της σκηνές άλλωστε, την είδαμε να δοκιμάζει παντελόνι. Προφανώς και ήταν αυτή που θα ερωτευόταν το παιδί του λαού, προφανώς και εκείνη θα πέθαινε γιατί οι σεναριογράφοι θέλουν να σκοτώνουν αυτούς που μας πονάνε περισσότερο.

Violet Crawley

Γράψε στη Maggie Smith ατάκες και άσε την κάμερα να ρολάρει. Η χήρα Crawley διατηρούσε πάντα αντιστάσεις στην εξέλιξη (εδώ δεν καταλάβαινε γιατί βάλανε ηλεκτρικό ρεύμα!), αλλά ήταν στο βάθος η αυστηρή, αξιόπιστη μητριάρχης που χρειάζεται κάθε σόι. Έλεγε ότι οι απόψεις μιας γυναίκας καθορίζονται από τον άντρα της, αλλά στην πραγματικότητα δεν την ενδιέφερε να τηρηθεί ο κανόνας. Θα μου έκανε εντύπωση αν τον τηρούσε κάποτε κι η ίδια όσο ήταν εν ζωή ο μακαρίτης. Ακόμα κι όταν δοκιμάζονται τα νεύρα της, η Κόμισσα Violet θα είναι πάντα η ασπίδα για τις γυναίκες του σπιτιού.

Cora Crawley

Μετά την επιτυχία του “Πύργου”, ο δημιουργός του Julian Fellowes σκεφτόταν ένα spin-off βασισμένο στη γνωριμία της Cora με τον Robert. Η σειρά δεν θα γίνει, αλλά μαζική εισροή των Αμερικανίδων κληρονόμων στην Αγγλία με σκοπό τον γάμο έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Η Cora ήταν ένα από αυτά τα κορίτσια που ξεσπιτώθηκαν και τα παντρεύτηκαν από συμφέρον, όμως βρήκε τον τρόπο να ευτυχήσει. Όπως και η πεθερά της είναι υποστηρικτική, εκείνη όμως έχει και μια μεγάλη αγκαλιά όποτε τη χρειάζεσαι.

Lady Rose

Η Rose αντικατέστησε τη φρεσκάδα της Sybil μετά τον θάνατο της δεύτερης, αλλά είχε πιο άγριες διαθέσεις. Στη διάρκεια παραμονής της στη σειρά, είχε συνάψει σχέσεις με έναν κηπουρό, έναν επισκέπτη του Πύργου και έναν Αφροαμερικανό μουσικό της τζαζ. Τον τελευταίο παραλίγο και θα τον παντρευόταν, αν δεν τους χώριζαν τελικά οι κοινωνικές επιταγές που τους έκαναν να διστάζουν. Το wild child της σειράς, η Rose είναι επαναστατική, έτοιμη να δει τον κόσμο να αλλάζει και να σπάσει τους κανόνες, αλλά ποτέ δεν το κάνει με κακή προαίρεση. Girls just wanna have fun.

Isobel Grey

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες της σειράς ήταν προϊόντα της εποχής τους. Όχι η Isobel Crawley. Μεγάλωσε έναν εργατικό γιο, ήταν νοσοκόμα και, παρότι έρχεται από τζάκι, είχε τη φιλανθρωπία και την παιδεία ως βαθύτατες αξίες που μετέδιδε όπως μπορούσε καλύτερα στους κύκλους της. Έγινε τελικά βαρόνη, αλλά θα ζούσε ευχάριστα και πιο λιτά. Τίποτα δεν φαίνεται να την ενθουσιάζει περισσότερο από ένα debate με τη Violet και μία αφορμή για να προσπεράσει τους τύπους.

Martha Levinson

Η Shirley MacLaine δεν καταλαβαίνει την έκρηξή σου. Ούτε την εμμονή σου με τις τυπικότητες. Όταν η Violet της τόνισε πως ως Αμερικανίδα δεν αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα των παραδόσεων, έκανε το mic drop: «Απλά δεν τους επιτρέπουμε να μας κυριεύουν. Η ιστορία και η παράδοση πήγαν την Ευρώπη σε Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως πρέπει να σκεφτείτε μήπως είναι η ώρα να τις αφήσετε απ’ το χέρι». Η Martha πάντα καταλάβαινε, απλά δεν την ενδιέφερε να περιορίζεται.

Θα σε αφήσει με λίγη ακόμα σοφία: «Επαναστάσεις ξεσπούν και μοναρχίες συνθλίβονται, αλλά ο γαμπρός ακόμα δεν μπορεί να δει τη νύφη πριν τον γάμο».

ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ

Mrs. Hughes

Πλέον Ersie Carson, αλλά στην καρδιά μας θα είναι πάντα η Mrs. Hughes. Άλλωστε και η ίδια έτσι θέλει να την αποκαλούν στην εργασία της. Το μεγάλο κεφάλι που παραλίγο να προσπεράσει τον έρωτα για το καθήκον, έχει το δύσκολο έργο του συντονισμού όλων των καμαριέρων. Πάλι καλά δηλαδή που είναι μάλλον ο πιο στωικός χαρακτήρας της σειράς.

Anna Bates

Η αιώνια πιστή της Lady Mary είναι η καλύτερη φίλη που θα μπορούσες να έχεις στο πλευρό σου. Ναι μεν ο διαχωρισμός της θέσης τους δημιουργεί αναγκαστικά μια απόσταση, αλλά αυτή με τα χρόνια όλο και μικραίνει. Πέρα από την ικανότητα στη δουλειά της και την αξία της ως καλός σύμβουλος, η Anna έχει περάσει από τη φυλάκιση του αγαπημένου της μέχρι βιασμό, και μπροστά σε όλα αυτά παρέμεινε η εγκάρδια, θετική και ανθεκτική γυναίκα που γνωρίσαμε στην 1η σεζόν.

Daisy Mason

Η Daisy είχε όνειρα και τα έκανε πραγματικότητα όταν πήρε προαγωγή ως βοηθός μαγείρισσας. Στην ταινία που θα βρεις αυτές τις μέρες στις αίθουσες βέβαια, έχει ήδη φτιάξει καινούρια. Η εργασία της είναι μία από τις πιο απαιτητικές στον Πύργο και, παρότι χρησιμοποιείται συχνά για να αποσυμφορίζει το κλίμα με τις χιουμοριστικές σκηνές της, η προσήλωση στους στόχους της είναι αξιοθαύμαστη.

Mrs. Patmore

Η κυρία Patmore έχει την πιο δύσκολη δουλειά στον Πύργο και δεν ακούω τίποτα. Είναι αυστηρή και δεν αγαπάει τις τεχνολογικές εξελίξεις που αλλάζουν τη ρότα της στην κουζίνα, αλλά είναι τρυφερή και νοιάζεται πολύ για τους άμεσους συνεργάτες της. Η μητρική της σχέση με τη Daisy είναι μία ακόμα από τις σχέσεις μεταξύ γυναικών που έχει κάνει άριστα η σειρά, με πιο γλυκό στιγμιότυπο την πρόσληψη ενός μαθηματικού για να βοηθήσει τη βοηθό της στο διάβασμα.

Gwen Harding

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ντροπιαστικό ή υποτιμητικό στη δουλειά της υπηρέτριας. Απλά η Gwen δεν ήταν φτιαγμένη γι’ αυτήν. Ο χαρακτήρας που έδωσε ώθηση στην καριέρα της Rose Leslie διψούσε να αφήσει την ποδιά της πίσω και να κερδίσει νέες εμπειρίες. Το έκανε, λοιπόν, και έτσι την επόμενη φορά που βρέθηκε στο Downton έτρωγε στα σαλόνια με τους αριστοκράτες, αφού είχε κάνει το γλυκό της reunion με την Anna και λίγο πριν μιλήσει με τους παλιούς της φίλους στο υπηρετικό προσωπικό.

* Η ταινία ‘Ο Πύργος του Downton’ κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από την TULIP Entertainment.

Φωτογραφίες: TULIP Entertainment