Η Sofia Coppola είναι η γυναίκα που έγραψε ιστορία στις Κάννες

Η Sofia Coppola είναι (μόλις) η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του κινηματογραφικού φεστιβάλ που κερδίζει το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες ήταν η Σοβιετική Γιούλιβα Σοντσέβα για την ταινία της The Story of the Flaming Years, το έτος 1961. Έκτοτε καμία γυναίκα δημιουργός δεν είχε την τιμή να λάβει αυτή τη διάκριση. Ώσπου χθες, 56 χρόνια μετά, μία ακόμα σκηνοθέτιδα, η Sofia Coppola, κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στην 70ή διοργάνωση του θεσμού, για την ταινία της The Beguiled.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πατέρα μου, που μου έμαθε πώς να γράφω και γίνω σκηνοθέτης και τη μητέρα μου που μου έμαθε πώς να γίνω καλλιτέχνης. Ευχαριστώ επίσης την Τζέιν Κάμπιον γιατί ήταν ένα πρότυπο και έμπνευση για τις γυναίκες σκηνοθέτες. Ενθουσιάστηκα με τη δημιουργία αυτής της ταινίας και είναι υπέροχο ξεκίνημα να με τιμούν οι Κάννες. Ευχαριστώ την υπέροχη ομάδα μου και το καστ της ταινίας αλλά και τα Universal Studios και ειδικά τη Focus Features για την υποστήριξη σε ταινίες φτιαγμένες από γυναίκες"  δήλωσε στη γραπτή της ανακοίνωση η Coppola, η οποία δεν κατάφερε να βρίσκεται στις Κάννες ώστε να παραλάβει η ίδια το βραβείο.

 

Η κόρη του μεγάλου Francis Ford Coppola είναι η πρώτη Αμερικανίδα σκηνοθέτης που τέθηκε υποψήφια για Όσκαρ Σκηνοθεσίας (Χαμένοι στη Μετάφραση, 2003) και μόλις η τρίτη παγκοσμίως. Είναι επίσης η πρώτη γυναίκα από τις ΗΠΑ που έχει διακριθεί με Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, για το Somewhere.

Mακάρι η διάκρισή της αυτή ν' αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για ακόμα περισσότερες γυναίκες δημιουργούς, αλλά και για τις κριτικές επιτροπές που αποφασίζουν πού θα πάνε τα βραβεία ώστε να έρθει σύντομα η στιγμή εκείνη που το να είναι μία γυναίκα σκηνοθέτης αξιώσεων, να μην είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.

Kεντρική Photo: Arthur Mola/Invision/AP

SHARE

ΕΓΓΡΑΦΗ

LADYLIKE NEWSLETTER

Όσα θέλει μία γυναίκα στο email της

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ