WATCHLIST

Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου: Η Χρυσή Άρκτος στο Synonymes του Nadav Lapid

AP Photo/Markus Schreiber

Η φωνή των γυναικών σκηνοθετών ήταν πιο δυνατή από ποτέ στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, αφού 7 από τα 16 τελικά φιλμ στο διαγωνιστικό τμήμα του ήταν φτιαγμένα από γυναίκες. Το ποσοστό της εκπροσώπησης των γυναικών στο διαγωνιστικό τμήμα έφτασε κοντά στο 50% μετά και από την ακύρωση της συμμετοχής της νέας ταινίας του Zhang Yimou, λόγω «τεχνικών προβλημάτων» τα οποία φημολογείται ότι είναι η αποτυχία της ταινιας να περάσει την απαραίτητη λογοκρισία της κυβέρνησης της Κίνας, φήμη στην οποία εμμέσως αναφέρθηκε και η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Juliette Bonoche αμέσως μόλις εμφανίστηκε στην σκηνή του Berlinale Palast.

Συνολικά στα 15 τμήματα του Φεστιβάλ η αναλογία μεταξύ γυναικών και ανδρών σκηνοθετών ήταν 63% και 36% αντίστοιχα, αναλογία που είναι ορόσημο για τα 69 χρόνια του φεστιβάλ. Τα μεγάλα βραβεία της επιτροπής ωστόσο που δόθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου ανταποκρίθηκαν μόνο μερικώς σε αυτή την αναλογία αφού μόνο τρία από τα μεγάλα βραβεία δόθηκαν σε γυναίκες σκηνοθέτες, δύο για μεγάλου μήκους ταινίες και ένα για μικρού μήκους. Ανάμεσα τους βέβαια και το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, κι αυτό είναι ενδεικτικό της αλλαγής των καιρών όχι μόνο στο επίπεδο της εκπροσώπησης αλλά και σε αυτό της αναγνώρισης.

Την Χρυσή Άρκτο κέρδισε το Synonyms, του Nadav Lapid με πρωταγωνιστή έναν νεαρό Ισραηλινό που αφήνει την πατρίδα του για να ζήσει στο Παρίσι. Το πρώτο κιόλας βράδυ του εκεί, ληστεύουν τα ελάχιστα υπάρχοντά του και οι περιπέτειές του ξεκινούν. Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε τον ηθοποιό Tom Mercier, τον πρωταγωνιστή της ταινίας που βρίσκεται από το Ισραήλ στη Γαλλία όπως έκανε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ο ίδιος ο Nadav Lapid. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην μητέρα του η οποία μόνταρε μαζί του την ταινία και έφυγε από τη ζωή πριν αυτή ολοκληρωθεί.

 

AP Photo/Markus Schreiber

Ο Nadav Lapid- AP Photo/Markus Schreiber

Αναλυτικά τα υπόλοιπα βραβεία του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου:

Αργυρή Αρκτος – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: By the Grace of God, του Francois Ozon.

O σκηνοθέτης ευχαρίστησε τους πραγματικούς ήρωες τα θύματα του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης από ιερέα της Καθολικής εκκλησίας που μετέφερε στον κινηματογράφο, και πάνω από όλα «τον θεό» όπως είπε.

AP Photo/Markus Schreiber

Ο Francois Ozon- AP Photo/Markus Schreiber

Αργυρή Αρκτος Alfred Bauer Κινηματογραφικής Πρωτοπορίας: System Krasher (Systemsprenger) της Nora Fingscheid.

Η Γερμανίδα σκηνοθέτης ευχαρίστησε την οικογένειά της και ιδιαίτερα τον γιο της και δήλωσε πώς δεν τολμούσε να σκεφτεί ότι ένα έργο της θα έφτανε ποτέ στο σημείο να βραβευτεί στη Berlinale.

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Angela Schanelec για την ταινία I was at home, but.

Καλύτερη Ηθοποιός: Yong Mei για την ερμηνεία της στην ταινία So long, My son του Wang Xiaoshuai.

Καλύτερος Ηθοποιός: Wang Jingchun για την ερμηνεία του στην πιο πάνω ταινία επίσης.

«Ολοι σήμερα βρίσκομαστε εδώ για τις ταινίες, ας κρατήσει το συναίσθημα και η αγάπη για πάντα», ευχήθηκε ο Κινέζος ηθοποιός.

AP Photo/Markus Schreiber

Οι πρωταγωνιστές του So long, My son- AP Photo/Markus Schreiber

Βραβείο Σεναρίου: Claudio Giovannesi, Roberto Saviano, Maurizio Braucci για την ταινία Piranhas (La paranza dei bambini) του Claudio Giovanessi.

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: Rasmus Videbaak για την φωτογραφία στην ταινία Out Stealing Horses του Hans Petter Moland.

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: Talking about Trees του Suhaib Gasmelbari

Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας: Oray, του Mehmet Akif Büyükatalay

Χρυσή Αρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας: Umbra των Florian Fischer & Johannes Krell.

Αργυρή Αρκτος – Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Μικρού Μήκους Ταινίας: Blue Boy του Manuel Abramovich.

Βραβείο Audi Μικρού Μήκους Ταινίας: Rise των Bárbara Wagner & Benjamin de Burca.

Μαζί με τα μεγάλα βραβεία του το Φεστιβάλ έδωσε και το μεγάλο του αντίο στον καλλιτεχνικό του διευθυντή τον Dieter Kosslick που αποχωρεί μετά από 18 συνεχή χρόνια στο τιμόνι της Berlinale. Ο αποχαιρετισμός έγινε με μία μικρού μήκους ταινία- αναδρομή στις ημέρες και τα έργα του, με μια τιμητική πλακέτα και με έντονο χειροκρότημα (και έναν τεράστιο λούτρινο αρκούδο στο τέλος της απονομής). Λίγο νωρίτερα επιδεικνύοντας τα αντανακλαστικά του το Φεστιβάλ είχε αποχαιρετήσει στην τελετή απονομής και τον Bruno Ganz ο θάνατος του οποίου έγινε γνωστός το μεσημέρι του Σαββάτου.

AP Photo/Markus Schreiber

Ο Dieter Kosslick και ο αρκούδος του- AP Photo/Markus Schreiber

Υπενθυμίζουμε ότι την Χρυσή Άρκτο για τη συνολική της προσφορά στην τέχνη είχε λάβει από την προηγούμενη ημέρα η Charlotte Rampling. Η ίδια λίγο πριν παραλάβει το βραβείο της δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη, κυρίως επειδή έχω ήδη μια Αργυρή Άρκτο στο σπίτι και τις προάλλες με ρώτησε πότε θα της φέρω μια Χρυσή. Τώρα θα μπορούν να μπουν αντικρυστά η μία με την άλλη στο ίδιο κουτί. Με συγκινεί επίσης το ότι θα λάβω το βραβείο από τον Dieter Kosslick, με τον οποίο έχω συνεργαστεί αρκετές φορές και εκτιμώ πολύ». Η ίδια μοιράστηκε εκτός από τις εμπειρίες της από την 55χρονη καριέρα της στον κινηματογράφο και την σοφία της ζωής της λέγοντας:«Στη ζωή σου δίνονται δύο επιλογές: το να μετανιώνεις για κάτι ή να όχι. Εγώ έχω επιλέξει να μην μετανιώνω. Για να επιβιώσουμε πρέπει πολλές φορές να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας πάνω σε τέτοιου είδους ζητήματα».

Richard Hubner/Berlinale 2019

Richard Hubner/Berlinale 2019

Τα βραβεία κοινού του τμήματος Panorama στο οποίο η Ελλάδα είχε συμμετοχή με την ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών», δόθηκαν στην ταινία 37 seconds, της Γιαπωνέζας HIKARI, στην ταινία Savovi του Miroslav Terzic και στην ταινία Buyoancy του Rodd Rathjen. Καλύτερο ντοκιμαντέρ από το κοινό αναδείχθηκε το Talking About Trees του Suhaib Gasmelbari (2η θέση το Midnight Traveler, και τρίτη το Shooting the Mafia).

Brigitte Drummer/Berlinale 2019

Οι συντελεστές της ταινίας 37 Seconds, που πήρε το πρώτο βραβείο κοινού- Brigitte Drummer/Berlinale 2019

Stanley Raegh/Berlinale 2019

Οι συντελεστές του Talking About Trees που κέρδισαν το πρώτο βραβείο κοινού και το βραβείο της επιτροπής για την κατηγορία των ντοκιμαντέρ-  Raegh/Berlinale 2019

Τα βραβεία FIPRESCI, από την διεθνή ένωση κριτικών κινηματογράφου δόθηκαν στο Synonymes του Nadav Lapid από το διαγωνιστικό τμήμα και Dafne (με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα με σύνδρομο Down που μετά τον θάνατο της μητέρας της μένει με τον καταθλιπτικό πατέρα της) του Federico Bondi, από το Panorama.

Εκτός βραβείων έμεινε η ταινία Elisa Y Marcela της Isabelle Coixet, η οποία προκάλεσε σκάνδαλο στο Φεστιβάλ καθώς είναι παραγωγή του Netflix. Στην επίσημη πρεμιέρα της, μέλη της ένωσης Ιδιοκτητών Κινηματογράφων της Γερμανίας συγκεντρώθηκαν στο κόκκινο χαλί για να διαμαρτυρηθούν. Το ζήτημα των διαμαρτυριών αλλά και την μεγάλη συμμετοχή γυναικών στην ταινία της συζητήσαμε με την σκηνοθέτη, αλλά και με τις πρωταγωνίστριες της ταινίας Greta Fernandez και Natalia de Molina κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Φεστιβάλ και θα διαβάσεις τις απόψεις τους τις επόμενες ημέρες.

Επ, πού πας; Εσύ πήρες μέρος στην έρευνα του Ladylike;

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Markus Schreiber