WATCHLIST

Τα 80’s θρίλερ που εξακολουθούν να μας τρομοκρατούν

Σχιζοφρενείς δολοφόνοι, φοβερά εκνευρισμένα πνεύματα που βαριούνται και δεν αποφασίζουν να στοιχειώσουν κούκλες, παιδάκια που ΠΡΟΦΑΝΩΣ είναι τα μοναδικά που βλέπουν τα φαντάσματα και σπίτια που για κάποιο λόγο είναι πάντα απομακρυσμένα από τον πολιτισμό και δεν έχουν παντζούρια (ΓΙΑΤΙΔΕΝΕΧΟΥΝΠΑΝΤΖΟΥΡΙΑ) είναι μερικά από τα κλασσικά στοιχεία των horror movies που βλέπαμε στα 80's.

Εκείνη τη δεκαετία γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον Fred Krueger και τον Jason, κρυφτήκαμε κάτω από την κουβέρτα με τον Chucky (και αποκτήσαμε λίγα ψυχολογικά με τις κούκλες που είχαμε) και παγώσαμε με την ερμηνεία του Jack Nickolson στο ”Shining”. Αν λοιπόν ενδιαφέρεσαι να κάνεις ένα αφιέρωμα στα horror movies εκείνης της εποχής, πρέπει oπωσδήποτε να δεις τις ταινίες της παρακάτω λίστας (και φυσικά να περάσεις από την GR80s έκθεση στην Τεχνόπολη για να μπεις για τα καλά στο κλίμα της πιο αγαπημένης δεκαετίας).

Friday the 13th

Η δεκαετία του ’80 ξεκίνησε δυναμικά με τον κακό Jason που δολοφονεί κατασκηνωτές για να πάρει εκδίκηση για τον πνιγμό του στη λίμνη της ίδιας κατασκήνωσης. Προσωπικά βρίσκω αδιάφορη την ταινία και τον Jason λίγο βαρετό (για αυτό και στο- γελοίο αλλά απολαυστικό- ”Freddy vs. Jason υποστήριζα πάντα τον Krueger), ωστόσο δεν παύει να είναι ένα κλασσικό horror που αξίζει να δεις με παρέα.

The Shining

”All work and no play makes Jack a dull boy” έγραφε ασταμάτητα ο φρικαρισμένος Jack Nickolson λίγο πριν του γυρίσει το μάτι και αρχίζει να κυνηγάει την οικογένειά του μέσα στο τεράστιο και άδειο ξενοδοχείο- τον αδικείς; Όχι, δεν τον αδικείς γιατί είναι μια από τις πιο τρομακτικές ερμηνείες που έχουμε δει. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King και σκηνοθετημένη από τον Stanley Kubrick, καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί δεν γίνεται να λείπει από αυτή τη λίστα.

Poltergeist

Ο Steven Spielberg έχει κατακτήσει πολλές πρωτιές στο Hollywood- μια από αυτές είναι ότι μας σύστησε τον κόσμο του Poltergeist- μια ταινία που έδωσε έμπνευση σε πολλούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους να δημιουργήσουν αντίστοιχες ιστορίες με παιδάκια που ακούνε φωνές και βλέπουν φαντάσματα. Γιατί δεν μας έφταναν οι creepy κούκλες έπρεπε να έχουμε και τα πιτσιρίκια τώρα, κατάλαβες;

 

A nightmare on Elm Street

Ένα θα σου πω- σε αυτή την ταινία είδαμε πρώτη φορά  τον Johnny Depp, αμούστακο αγόρι πριν μάθει τι είναι eyliner και απλυσιά. Τότε γνωρίσαμε και για πρώτη φορά τον Fred Krueger, τον δολοφόνο που τα είχε βάλει με τον ύπνο και δεν σε άφηνε να κλείσεις μάτι. Κλασσικό horror που δεν γίνεται να μην έχεις δει έστω μια φορά στη ζωή σου.

Child’s Play (1988)

Ακόμα και τώρα ”Η κούκλα του σατανά” (άλλη μια εκπληκτική ελληνική απόδοση, κλαπ- κλαπ- κλαπ) εξακολουθεί να με τρομάζει και πιστεύω για αυτό απέκτησα μια αποστροφή στις πολύ αληθοφανείς κούκλες με τα μεγάλα μάτια. Ένα τίμιο θρίλερ, που θα σε κάνει να τσιρίξεις 2- 3 φορές και να πετάξεις τα ποπ κορν σου κάτω

Fatal Attraction (1987)

Αυτή η ταινία είναι ένα έπος μόνο και μόνο γιατί παίζει η φανταστική Glenn Close, η οποία (αν θυμάσαι και από την ταινία ”101 Dalmatians”) μπορεί να γίνει creepy as fuck στις ερμηνείες της και να σε κάνει να ανατριχιάσεις με ένα βλέμμα της. Στα plus της ταινίας η κακή περμανάντ, οι διαστημικές βάτες και τα τεράστια σακάκια που φοράει και το ηθικό μήνυμα που περνάει κατά της απιστίας.

Halloween (1978)

Ναι, οκ- το ”Halloween II” είναι αυτό που βγήκε το 1981 αλλά θα επιλέξω να το αγνοήσω γιατί δεν ήταν ΚΑΘΟΛΟΥ καλό και δεν άξιζε να είναι η συνέχεια της φανταστικής πρώτης ταινίας. Ο John Carpenter σκηνοθετεί μια από τις πιο ατμοσφαιρικές ταινίες που δεν χρειάζεται τα χολυγουντιανά κόλπα και εφέ για να την κάνει τρομακτική, ενώ η Jamie Lee Curtis είναι απολαυστική και καθόλου υπερβολική στην ερμηνεία της. Μια MUST SEE ταινία που θα σε κάνει να τρομάξεις για τα καλά.