WATCHLIST

15+1 ταινίες που μας θυμίζουν τα πιο ερωτικά καλοκαίρια

Καλοκαίρι, ήλιος, ζέστη και η ζωή που αρμενίζει με τα πανιά της ανοιχτά στο μεγάλο μπλε. Η ένταση, η βία και οι επιθυμίες που βράζουν στις σκιές αλλά και οι διακοπές, ο έρωτας, η χαρά, η ανεμελιά γεμίζουν τα κινηματογραφικά καλοκαίρια που λατρέψαμε.

1. ”Όσο υπάρχουν άνθρωποι”

 

Στο Περλ Χάρμπορ, λίγες ημέρες πριν μέρες πριν επιτεθούν οι Γιαπωνέζοι, ο Μπάρτ Λάνκαστερ και η Ντέμπορα Κερ ζουν έναν παράνομο και καταδικασμένο έρωτα, στο αριστουργηματικό ”Οσο υπάρχουν άνθρωποι”. Εκεί, σε μια αμμουδιά της Χαβάης, σκεπασμένοι από τα κύματα που σκάνε στα κορμιά τους, οι δυο τους ανταλλάσσουν το πιο διάσημο, παθιασμένο και παρατεταμένο φιλί στην ιστορία του κινηματογράφου.

2. ”Grease”

 

Χρόνος, το 1959: Άλλα κύματα, άλλη παραλία, η ίδια, παλιά ιστορία. Αγόρι συναντάει κορίτσι, ερωτεύονται, χωρίζουν και ξαναβρίσκονται στο μεγάλο εφηβικό πάρτι του ”Grease”. Aπό τότε, ο  Ντάνι Ζούκο και η Σάντι του ζουν για πάντα, στα καλοκαίρια της καρδιάς μας.

3. ”Γαλάζια λίμνη”

 

Δυο παιδιά- ναυαγοί σε έναν χαμένο τροπικό παράδεισο, όμορφο σαν ψεύτικο, σαν όνειρο που λάμπει δίπλα στη θάλασσα. Στη ”Γαλάζια Λίμνη”, ο εφηβικός έρωτας είναι αθώος, πρωτόγονος και όλο φυσικότητα, σαν το οργιαστικής ομορφιάς σκηνικό που πλαισιώνει τους δυο πρωταγωνιστές.

4. ”Έξαψη”

 

Στο φιλμ που σκηνοθέτησε ο Λόρενς Κάσνταν το 1981, το καλοκαίρι είναι πυρακτωμένο, ”καίει” το πανί. Στα πνιγηρά, ιδρωμένα πλάνα σχεδόν νιώθεις τον καύσωνα που σαρώνει τη Φλόριντα και η θερμοκρασία ανεβαίνει κι άλλο όταν στο πανί εμφανίζονται δύο από τα ωραιότερα πόδια που είδε ποτέ η μεγάλη οθόνη. Η Κάθλιν Τέρνερ πρωταγωνιστεί σε ρόλο διαβολικής μοιραίας γυναίκας που σπάει το θερμόμετρο και τις αντιστάσεις του – όχι και τόσο τίμιου- δικηγόρου Γουίλιαμ Χαρτ, σε ένα από τα ωραιότερα νέο-νουάρ των ‘80΄s.

5. ”Η κυρία και ο ναύτης”

 

Στη νεότερη – και φτωχότερη εκδοχή της γνωστής ταινίας που γύρισε η Λίνα Βερτμίλερ το ’74 –η Μαντόνα υποδύεται την κακομαθημένη μεγαλοαστή, που ξεβράζεται σε ένα έρημο νησί με τον καπετάνιο του ιστιοπλοϊκού της, Αντριάνο Τζιανίνι. Όπως ψιθυρίζεται, οι καυτές ερωτικές σκηνές του ζευγαριού στους αμμόλοφους – έκαναν έξαλλο τον Γκάι Ρίτσι, ο οποίος, παρεμπιπτόντως , τότε ήταν – εκτός από σύζυγος της Madge – και ο σκηνοθέτης της ταινίας.

6. ”Επτά χρόνια φαγούρα”

 

Ο πιστός οικογενειάρχης Τομ Ιγουελ, στέλνει την γυναίκα του και το παιδί του διακοπές και κείνος περνάει ένα ζεστό καλοκαίρι στην πόλη – όμως ο πειρασμός τον περιμένει στο αποπάνω διαμέρισμα, στο πρόσωπο – και το θεϊκό κορμί –της θερμής γειτόνισσας. Μια ταινία, για το καλοκαίρι, την Νέα Υόρκη, τις σχάρες των υπονόμων και τα άσπρα, αέρινα φορέματα που θα γνωρίσουν την ένδοξη αθανασία χάρη στη Μέριλιν Μονρόε.

7. ”Διακοπές στη Ρώμη”

 

Απ’αυτό το καλοκαίρι κρατήστε ένα ρομάντσο, μια πριγκίπισσα που το σκάει από τις υποχρεώσεις και το πρωτόκολλο,  τη βόλτα στην Αιώνια Πόλη με μια τρελή βέσπα και το απίθανο μουτράκι της Όντρεϊ Χέπμπορν σε μια ταινία που την καθιέρωσε ως αστέρι πρώτου μεγέθους.

8. ”Dirty Dancing”

 

Όλοι περνάνε καλά τα καλοκαίρια στου Κέλερμανς, όμως η Τζένιφερ Γκρέι –  η ”Μπέιμπι” –  θα περάσει αξέχαστα. Στο ”Dirty Dancing”, το καλοκαίρι είναι το φόντο για αθώους εφηβικούς έρωτες, σε ένα αμερικάνικο θέρετρο των ‘60’s, όπου η γρήγορη μουσική γίνεται το soundtrack του γενναίου, καινούργιου κόσμου που έρχεται, και ο χορός είναι απελευθέρωση, η επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα. Στο μέλλον, κανείς δεν πρόκειται να βάλει την ”Μπέιμπι” στη γωνία.

9. ”Ο Πρωτάρης”

 

Το τελευταίο ξένοιαστο καλοκαίρι του – ένα καλοκαίρι όπου η ζωή φαντάζει ακόμα λαμπερή και τρομακτική και γεμάτη δυνατότητες – ζει ο Ντάστιν Χόφμαν, επιπλέοντας στην πισίνα του ”Πρωτάρη”. Λίγο πριν τον απόπλανήσει η κυρία Ρόμπινσον…

10. ”Splash”

 

Το καλοκαίρι, μπορεί να είναι μαγικό. Στο ”Splash”,το αγόρι συναντάει γοργόνα μέσα στο νερό, ο Τομ Χανκς ερωτεύεται τη Ντάριλ Χάνα, μαζί με την ψαρίσια ουρά της,  και το εκπληκτικό υποβρύχιο φινάλε αποδεικνύει πως η αγάπη πάντα κερδίζει στο τέλος.

11. ”Cocktail”

 

Αυτό ήταν το φιλμ που μας έκανε να λατρέψουμε τον Toμ Κρουζ, τα beach bars, τα περίτεχνα κοκτέιλ, που τα φτιάχνεις με ζογκλερικά κόλπα στον αέρα , τους καλοκαιρινούς έρωτες και τις υπέροχες παραλίες της  Τζαμάικα, η οποία, τα επόμενα χρόνια, εκτοξεύθηκε ως τουριστικός προορισμός.

12. ”Οι εραστές του καλοκαιριού”

 

Το ίδιο συνέβη και με τη Σαντορίνη, όταν βγήκε στα σινεμά η ταινία ”Οι εραστές του καλοκαιριού” – το ανεπανάληπτο τοπίο, οι παραλίες και το φως του νησιού, είναι το κάδρο μες στο οποίο μπλέκεται ένα τολμηρό ερωτικό τρίο. Σημειώστε, ότι κάπου μες στο στόρι εμφανίζεται και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης σε ρόλο νεαρού και ακούρευτου Greek lover.

13. ”Μamma Mia” και ”Το παιδί και το δελφίνι”

 

To λαμπερό ελληνικό καλοκαίρι, οι διάφανες θάλασσες της Σκιάθου και ο έρωτας – που έρχεται έστω και αργά – αποθεώνονται στο μεγάλο εμπορικό χιτ του 2008, ”Mamma Mia”, ενώ στο – κλασικό πια- ”Το παιδί και το δελφίνι”, η Ύδρα, σε σινεμασκόπ έκδοση, κινηματογραφείται σαν ένας μαγικός κόσμος, απόλυτης δραματικής ομορφιάς. Σαν εκείνη της Σοφίας Λόρεν, που εκρήγνυται, όλο χυμούς και λάμψη και ερωτισμό, σαγηνεύοντας τον Άλαν Λαντ.

 

14. ”Vicky Christina, Barcelona”

 

Δυό Αμερικανίδες τουρίστριες, η Ρεμπέκα Χολ και η Σκαρλετ Γιοχάνσον, ψάχνουν, στις διακοπές τους μια πρόκληση και τη βρίσκουν στο πρόσωπο του Χαβιέ Μπαρδέμ . Η τρίτη γυναίκα της παρέας είναι η Πενέλοπε Κρουζ, αλλά η πραγματική σταρ του φιλμ είναι η υπέροχη, φωτεινή, φωτογενής, καλοκαιρινή Βαρκελώνη, που κερδίζει μια θέσεη και στον τίτλο.

15. ”Θέλω και τη μαμά σου”

 

Ένα παράξενο τρίο – δύο 17άρηδες από το Μεξικό και μια μεγαλύτερή τους, έμπειρη, θερμή Σπανιόλα – ξεκινά ένα ταξίδι προς τη θάλασσα, προς μια παραλία που μπορεί και να μην υπάρχει και ο Αλφόνσο Κουαρόν κινηματογραφεί ένα άγριο,ερωτικό. σκληρό και τρυφερό ταξίδι ενηλικίωσης. Αυτό το καλοκαίρι θα τους αλλάξει όλους, για πάντα.