LIFE

7 σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν το 1987

Με αίσθημα νοσταλγίας και αναπόλησης- κυρίως για τις καλές στιγμές των γεγονότων που θα διαβάσεις παρακάτω- θυμόμαστε χαρές και λύπες αξέχαστες στο σύνολό τους που καθόρισαν το έτος 1987. Ποια γεγονότα εντός κι εκτός συνόρων επηρέασαν τις μέρες που ζούσαν οι άνθρωποι ακριβώς 30 χρόνια πριν από το τώρα; Το flashback ευπειθώς αναφέρει:

Ο φονικός καύσωνας

Από τις 20 Ιουλίου 1987 και για τις επόμενες 8 ημέρες η χώρα έκαιγε σαν καμίνι στους 44 βαθμούς. Ο ιστορικός καύσωνας κόστισε 1.300 νεκρούς εκ των οποίων 1.115 στην Αττική, από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες για την Ελλάδα σε περίοδο ειρήνης. Για πρώτη φορά δεν δρόσιζε ούτε το βράδυ, σύμφωνα με μαρτυρίες Αθηναίων, ενώ οι διακοπές νερού και ρεύματος έκαναν την κατάσταση ακόμα πιο προβληματική.

Προβάλλεται το 1ο επεισόδιο Thundercats

H αγαπημένη παιδική σειρά με τις φοβερές ανθρωπόμορφες γάτες έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 ακριβώς 30 χρόνια πριν. Κάθε βράδυ στις 8.00 τα παιδιά καθόταν μπροστά από την τηλεόραση για να παρακολουθήσουν τον Λάιονο και την παρέα του να κατατροπώνουν τον κακό Μάμρα. Η σειρά κινουμένων σχεδίων διήρκεσε 4 σεζόν και προβλήθηκαν συνολικά 130 επεισόδια, μέχρι το 1989, οπότε κι άρχισαν οι επαναλήψεις.

Βγαίνει στις αίθουσες το Dirty Dancing

Το θρυλικό χορευτικό romance των 80s στο οποίο χρωστάμε μία από τις πιο αξέχαστες σκηνές- αυτή που ακούγεται το Time of my Life, με την χαρακτηριστική φιγούρα- γίνεται φέτος 30 ετών. Για την ιστορία, η ταινία παραλίγο να μη βγει στον κινηματογράφο αλλά απευθείας σε βιντεοκασέτα, καθώς οι δοκιμαστικές προβολές δεν ενθουσίασαν καθόλου το κοινό.

Φεύγει από τη ζωή ο Άντι Γουόρχολ

 Photo Credit: AP PHOTO

Ο βασιλιάς της ποπ κουλτούρας πέθανε στις 22/2/87 μια μέρα μετά από επέμβαση ρουτίνας στη χοληδόχο κύστη του. Λίγα χρόνια πριν είχε προσβληθεί από HIV. Το νοσοκομείο κατηγορήθηκε για αμέλεια επειδή δεν είχε ελέγξει σωστά την κατάστασή του. Ενώ η σορός του ενταφιαζόταν στο Πίτσμπουργκ, δίπλα στους γονείς του, ένας φίλος του έβαλε στο φέρετρο ένα τεύχος του Interview κι ένα μπουκάλι Beautiful της Estee Lauder.

O Michael Jackson κυκλοφορεί το Bad

Σχεδόν 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Thriller, ο Jackson παρουσιάζει ένα εξίσου επιδραστικό μουσικό έργο.Το Bad πούλησε 32 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έγινε το 5ο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών. Τα λυρικά θέματα σχετίζονται με την παράνοια, τον ρομαντισμό, την αυτοβελτίωση, και την παγκόσμια ειρήνη. Θεωρείται ότι το Bad παγίωσε τη θέση του Τζάκσον ως ενός από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες της δεκαετίας του 1980.

Η Ελλάδα στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία

Το Μάρτιο του 1987 το Αιγαίο πήρε χρώμα εχθρικό λόγω της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η κρίση του που έφερε η εμφάνιση του τουρκικού πλοίου Σισμίκ έφθασε στα όρια της ένοπλης αντιπαράθεσης και απόλυτης ρήξης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οδηγώντας αρκετούς Έλληνες στα σούπερ μάρκετ να αδειάζουν ράφια με τρόφιμα. Τελικά το επεισόδιο εκτονώθηκε μέσα σε ένα 24ωρο και ο πόλεμος δεν έγινε ποτέ.

Είμαστε πια πρωταθλητές

Συνέβη κι αυτό ακριβώς 30 χρόνια πριν. Μία νίκη που όχι μόνο δεν ξεχνιέται, αλλά όσο περνάει ο χρόνος παίρνει διαστάσεις ακόμα πιο μυθικές. Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ, ύστερα από έναν συγκλονιστικό τελικό απέναντι στη Σοβιετική Ένωση. “Βάλ’ το αγόρι μου”, “Είμαστε πια πρωταθλητές”, “Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά” μερικές φράσεις παρακαταθήκη από εκείνη τη μοναδική στα χρονικά του μπάσκετ βραδιά, η οποία θα άλλαζε τη μορφή, το περιεχόμενο και τη θέση της Ελλάδας στο άθλημα αυτό, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από το Εurobasket του ’87 ο εντιμότατος φίλος του μπάσκετ, δημοσιογράφος Γιάννης Φιλέρης αναβιώνει μέσα από τις σελίδες του νέου του βιβλίου 87′, Τίποτα δεν μας Σταμάτησε (εκδ. Physical Goods) το σχεδόν μεταφυσικό 12ήμερο που οδήγησε σ’ αυτή την αξέχαστη νίκη. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, τον βασικό λόγο που το μπάσκετ αποτελεί πλέον μια αναμφισβήτητα ευχάριστη εθνική υπόθεση.