SEX

Οργασμός στην εμμηνόπαυση: Πολύτιμα tips για τη σεξουαλική σου ζωή

iStock

Πλησιάζοντας στην εμμηνόπαυση, μπορεί να ανησυχείς ότι η σεξουαλική σου ζωή θα αλλάξει και όχι προς το καλύτερο. Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν η περίοδός σου σταματά για 1 χρόνο. Τα μεταβατικά χρόνια πριν από αυτό, είναι γνωστά ως περιεμμηνόπαυση.

Οργασμός στην εμμηνόπαυση: Πιο δύσκολος, όχι όμως αδύνατος

Οργασμός στην εμμηνόπαυση Pexels

Αυτές οι εντελώς φυσιολογικές αλλαγές, απογοητεύουν πολλές γυναίκες. Εν μέρει επειδή επηρεάζουν τον τρόπο που αισθάνονται το σεξ και τα επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας. Ωστόσο, αν έχεις ακούσει ή διαβάσει ότι δεν θα μπορείς να έχεις οργασμό μετά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να ξέρεις ότι αυτό είναι εντελώς ψευδές. Οι οργασμοί – και το υπέροχο σεξ – εξακολουθούν να είναι απολύτως δυνατοί, από την εμμηνόπαυση και μετά. Μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν πολύ στην αύξηση της ευχαρίστησης κατά τη διάρκεια του σεξ και να ενισχύσουν τη σωματική και συναισθηματική οικειότητα με τον/τη σύντροφό σου.

Από πού πηγάζει αυτή η λανθασμένη αντίληψη;

Η ιδέα ότι είναι αδύνατο να φτάσεις σε οργασμό στην εμμηνόπαυση, σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλές γυναίκες, έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να επιτύχουν κορύφωση μόλις ξεκινήσει η μετάβαση σε αυτή τη φάση. Είναι επίσης σύνηθες, να μειώνεται το ενδιαφέρον για το σεξ γενικά. Επομένως το σεξ παύει να αποτελεί προτεραιότητα.

Αυτός ο μύθος μπορεί επίσης να έχει κάποια σχέση με ξεπερασμένες και εντελώς ανακριβείς ιδέες για τη σεξουαλικότητα. Η εμμηνόπαυση, φυσικά, σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας και τη μετάβαση στη μέση και μεγαλύτερη, ενήλικη ζωή. Για ορισμένες γυναίκες, αυτή η αλλαγή μπορεί να υποδηλώνει το τέλος της σεξουαλικής επιθυμίας. Ωστόσο, αντίθετα με ό,τι μπορεί συχνά να πιστεύεται, το σεξ και η συνεχής σεξουαλική ευχαρίστηση στη μέση και μεγαλύτερη ηλικία είναι τυπικό, υγιές και απολύτως εφικτό.

Οργασμός στην εμμηνόπαυση: Τι μπορεί να τον κάνει πιο δύσκολο;

Οποιαδήποτε από τις αλλαγές στην εμμηνόπαυση, μπορεί να κάνει τον οργασμό να μοιάζει με πρόκληση. Αλλά οι αλλαγές στη λίμπιντο και τη σεξουαλική ευχαρίστηση, σχετίζονται συνήθως με έναν συνδυασμό παραγόντων.

Σωματικά συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Η αλλαγή των ορμονών, μαζί με τις σωματικές αλλαγές στον κόλπο, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή, όπως:

Το ενδιαφέρον για το σεξ μπορεί επίσης να μειωθεί, ως απάντηση σε αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, όπως:

  • δυσκολία στον ύπνο
  • μυϊκοί πόνοι
  • συχνοί πονοκέφαλοι
  • κούραση
  • εξάψεις
  • αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθος του σώματος

Συναισθηματικές αλλαγές

Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει συμπτώματα συναισθηματικής και ψυχικής υγείας, όπως:

  • αυξημένη ευερεθιστότητα
  • συχνές αλλαγές διάθεσης
  • αισθήματα άγχους ή κατάθλιψης
  • άγχος στη σχέση ή στο χώρο εργασίας
  • ανησυχία και άγχος για αλλαγές στη ζωή ή ασθένεια

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με σωματικές αλλαγές (σεξουαλικές και μη) που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση ή οποιονδήποτε αριθμό εξωτερικών παραγόντων.

Οργασμός στην εμμηνόπαυση: Τα πιο χρήσιμα tips που πρέπει να ξέρεις

Ενώ υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορεί να σε βοηθήσουν να φτάσεις σε οργασμό, είναι επίσης σημαντικό να έχεις και κάτι άλλο κατά νου. Mπορείς να απολαύσεις τη σεξουαλικότητά σου, ακόμη και χωρίς αυτόν. Το να εστιάσεις στην ευχαρίστηση που βιώνεις, χωρίς να προσηλώνεσαι στον οργασμό ως στόχο, μπορεί να βοηθήσει να φτάσεις εκεί πιο γρήγορα.

Οργασμός στην εμμηνόπαυση: Το πολύτιμο λιπαντικό

Η κολπική ξηρότητα κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, είναι από τα πλέον συνηθισμένα συμπτώματα. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αρχίζουν να πέφτουν, ο κόλπος παράγει λιγότερη λίπανση, ακόμη και κατά τη διέγερση. Αυτή η μείωση της φυσικής λίπανσης μπορεί να κάνει το διεισδυτικό σεξ άβολο, ακόμη και επώδυνο. Ένα λιπαντικό μπορεί να εξομαλύνει το δρόμο για πιο ευχάριστο σεξ. Το λιπαντικό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της τριβής, όταν πρόκειται για άμεση διέγερση της κλειτορίδας.

Οργασμός στην εμμηνόπαυση με άμεση διέγερση

Κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, η ροή του αίματος προς τον κόλπο και την κλειτορίδα μειώνεται. Εάν συνήθως χρειάζεσαι διέγερση της κλειτορίδας για να φτάσεις σε οργασμό, η μείωση της ευαισθησίας της, μπορεί να κάνει τον οργασμό πιο δύσκολο. Πιο δύσκολο όμως, δεν σημαίνει αδύνατο! Απλώς μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο ή να απαιτήσει μια νέα προσέγγιση.

Δοκίμασε:

  • Αγγίγματα και χάδια
  • Στοματικό σεξ
  • Δονητές και άλλα sex toys

Αφιέρωσε χρόνο στα προκαταρκτικά

Η αλλαγή των ορμονών μπορεί επίσης να σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για σεξουαλική επιθυμία ή/και διάθεση για σεξ. Περισσότερος χρόνος σε ερωτογενή παιχνίδια και μη σωματική οικειότητα δεν αυξάνει απλώς τη διέγερση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να νιώσεις περισσότερο συνδεδεμένη με τον/τη σύντροφό σου.

Διατήρησε το δωμάτιο δροσερό

Η ζέστη μπορεί να σε κάνει να ιδρώνεις. Εάν αντιμετωπίζεις επίσης εξάψεις, μπορεί να αισθανθείς άβολα με την αυξημένη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Κάτι που μπορεί να σκοτώσει πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα τη διάθεση για σεξ. Όταν η θερμοκρασία αρχίζει να “ανεβαίνει” βάλε τον ανεμιστήρα ή το air condition να δουλεύει. Φρόντισε επίσης να έχεις νερό και παγάκια σε απόσταση βολής.