OPINIONS

Ο Παντελίδης καλό θα ήταν να αρκεστεί στο “Δεν ταιριάζετε σου λέω”

Γιατί; Ένα μεγάλο γιατί. Αυτή την ερώτηση θέτω στον εαυτό μου από τη στιγμή που άκουσα το νέο τραγούδι του Παντελή Παντελίδη αφιερωμένο στην Κύπρο. Δεν έμαθες τα νέα; Δεν ενημερώθηκες; Σου εξηγώ τι ακριβώς έγινε.

Την Παρασκευή που μας πέρασε, ο Παντελής Παντελίδης παρευρέθηκε στην Κύπρο για μια συναυλία. Εννοείται πως το κέντρο ήταν γεμάτο κόσμο για να τον καλωσορίσει. Εφόσον ο ίδιος ξέρει την αγάπη που του έχει το κυπριακό κοινό, είπε να την ανταποδώσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Γράφοντας ένα τραγούδι για τα κατεχόμενα με τους εξής στίχους:

Με συγχωρείς για τα επόμενα μα έχω εξετάσει τα ενδεχόμενα πλέον θυμίζεις σκάρτη γκόμενα που τριγυρνά στα κατεχόμενα.

Η είδηση έγινε πρώτο θέμα στα κυπριακά μέσα. Οι δημοσιογράφοι σχολιάζοντας το περιστατικό το χαρακτήρισαν ντροπιαστικό για την πατρίδα τους.

 

Άκουσα το τραγούδι με προσοχή, λέξη προς λέξη, σφίγγοντας τα ακουστικά μέσα στα αυτιά μου και αποφάσισα να θέσω κάποια ερωτήματα. Ή μάλλον να σχολιάσω.

Δεν γνωρίζει τι θα πει κατεχόμενα. Πολύ πιθανόν ο κύριος Παντελίδης να μην γνωρίζει τι σημαίνει κατεχόμενα. Κακό, πολύ κακό, να μην ξέρει κάποιος για την ιστορία της Κύπρου. Για το άλλο μισό της χώρας που είναι υπό την κατοχή των Τούρκων εδώ και 42 χρόνια. Και ότι τα ”κατεχόμενα” έχουν μοιράσει τις καρδιές μας. Εφόσον δεν ξέρει τη βαρύτητα που έχει η συγκεκριμένη λέξη τότε δεν μπορεί να συμμεριστεί τον πόνο που προκαλεί στους πρόσφυγες και σε όλο τον κυπριακό πληθυσμό.

Το Μεγαλόνησος δεν έκανε ρίμα με το κατεχόμενα. Γιατί δεν χρησιμοποίησε την λέξη Κύπρος ή Μεγαλόνησος; Που δεν θυμίζει καθόλου τα δεινά που πέρασε αυτή η χώρα; Ή μάλλον ξέρω. Δεν μπορούσε να ταιριάξει στον στίχο που ερχόταν. Γκόμενα και Κύπρος; Ε δεν πάει. Γκόμενα και Μεγαλόνησος; Πάλι κάτι δεν πάει καλά. Ενώ Γκόμενα και κατεχόμενα, ταιριάζει καταπληκτικά. Τώρα ναι.

Ήταν ανάγκη να κάνει αφιέρωση; Αφού αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τελικά αυτούς τους στίχους, θα ήταν υπέροχο να μην μας το είχε αφιερώσει. Ας έπινες το ποτό σου κι ας το άκουγες χωρίς το ”για σας και μόνο”. Όχι πως πάλι συμφωνώ με το περιεχόμενο αλλά είναι κομματάκι πιο ανώδυνο.

Ας μείνουμε στο ”Δεν ταιριάζετε σου λέω”. Αφού τα πάει τόσο καλά με αυτά, τα έχει αγαπήσει ο κόσμος γιατί να χαλάμε τις καρδιές μας χρησιμοποιώντας φράσεις ή λέξεις που είναι ιδιαιτέρως φορτισμένες συναισθηματικά για κάποιους ανθρώπους; Δεν χρειάζεται τώρα όλο αυτό. Ας συνεχίσει να γράφει και να τραγουδά λαϊκά τραγούδια με θέμα τα ερωτικά που είναι και το φόρτε του.

 

Και σε περίπτωση που ήθελες και λίγο παραπάνω