OPINIONS

Γιατί είμαστε ρατσιστές;

Βρισκόμαστε στο 2016, όλα έχουν εξελιχθεί - αν και όχι πάντα προς το καλύτερο, αλλά ναι, όπως και να 'χει, έχουμε προχωρήσει ως ανθρωπότητα. Και τεχνολογικά και στην οικονομία και στον τρόπο σκέψης. Όμως, παρόλα αυτά, για ακόμη μια φορά, βίωσα ένα περιστατικό ρατσισμού - πού αλλού - στο λεωφορείο. 'Ενας Πακιστανός, στεκόταν δίπλα στην τελευταία πόρτα του 550. Όταν οι πόρτες πήγαν να κλείσουν, πετάχτηκε ένας ηλικιωμένος γρήγορα - γρήγορα να προλάβει να μπει μέσα. Επειδή βρήκε εμπόδιο τον αλλοδαπό συνεπιβάτη μου, απλά ξεκίνησε να τον βρίζει.

Μα είμαστε σοβαροί; Επειδή εσύ αποφάσισες να πάρεις το ρίσκο να μπεις στο λεωφορείο την τελευταία στιγμή, γνωρίζοντας πολύ καλά πως η πόρτα κλείνει και μπορεί να εγκλωβιστείς εκεί, φωνάζεις κάποιον ”ηλίθιο” και τον προσβάλλεις για την καταγωγή του;

Στα πλαίσια του μονόπλευρου καυγά ακούστηκαν οι φράσεις: ”Το έκανε επίτηδες, αυτούς τους τρόπους συμπεριφοράς του έχουν μάθει στην χώρα του”, καθώς και το ”Με είδε και δεν μετακινήθηκε, δεν έκανε πιο πέρα.”, αλλά και το all time classic ” Είστε άχρηστοι, ξεκουμπίσου από εδώ”.

Ο Πακιστανός δεν είπε τίποτα. Καθόταν τόσο ήρεμος λες και προσπαθούσε να κάνει κάτι μαγικό και να εξαφανιστεί. Όμως τα σχόλια και οι προσβολές του ηλικιωμένου δεν άφησαν τους υπόλοιπους που βρισκόμασταν στο λεωφορείο να ηρεμήσουμε. Έτσι, την αρχή την έκαναν δύο κυρίες οι οποίες του ζήτησαν να σταματήσει τις ρατσιστικές προσβολές. Τη συνέχεια μπορείς να τη φανταστείς κυρίως αν έβλεπες σίριαλ του Δαλιανίδη στο Mega.

Να σας θυμίσω πως πριν από λίγο καιρό παρόμοιου κάλλους περισταστικό είχε στηθεί μέσα σε βαγόνι του ηλεκτρικού, όπου security ζητούσε από Αφρικανό να βγει ο ίδιος και η βαλίτσα του από το βαγόνι.

Βίντεο

Δεν είναι η πρώτη φορά που ζούμε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος Έλληνας βρίζει κάποιον που δεν είναι Έλληνας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τέτοια κολλημένα μυαλά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ξένος θα σωπάσει και θα φύγει επειδή του το επέβαλε κάποιος που δεν έχει το δικαίωμα να του το επιβάλει. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα λυπηθείς και θα αγανακτήσεις όταν δεις ένα παρόμοιο βίντεο ρατσισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα κάνεις post στα social media για την σημερινή ημέρα 21 Μαρτίου, που είναι η παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού. Και δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος θα εκφράσει τον θυμό του για όλη αυτή την αδικία.

Νιώθω πως αν δεν αλλάξουμε, θα ζούμε μία πρώτη φορά διαρκείας.

Αλλά πώς αλλάζει κανείς;