OPINIONS

Μετά το Brexit τι; Τα 10 πράγματα που θα παραμείνουν μαζί μας

Το τελικό αποτέλεσμα του χτεσινού δημοψηφίσματος του βρετανικού λαού ανακοινώθηκε σήμερα τα ξημερώματα και το σύμπαν πάγωσε. Είτε το περίμενες, είτε όχι, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αφήσει πίσω του την Ευρωπαϊκή Ένωση και να πορευθεί μόνο του στον κόσμο τούτο. Η αποχώρηση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, μέσα από τις ειδικές διαδικασίες που προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο και σίγουρα θα δημιουργήσει τεράστιους κραδασμούς (τους οποίους ήδη αισθανόμαστε με δυσάρεστο τρόπο) στην ευρωπαϊκή ιδέα και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Good-bye, μας λένε οι Άγγλοι, μετά από τόσα χρόνια σχέσης, ωστόσο υπάρχουν 10 πράγματα “δικά τους”, τα οποία με κάποιο τρόπο μας τα έχουν παραχωρήσει και δεν θα μας τα “πάρουν” ποτέ πίσω. Είναι κάτι σαν τα “καλά γυαλικά” που πρέπει να μοιράσει το ζευγάρι σε ένα διαζύγιο και ο ένας από τους δυο ξαπλώνει πάνω τους επί ώρες, ώστε να μην του τα πάρει ο άλλος.

1. Τους Beatles

 

Οι Beatles, μια από τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) μπάντες του κόσμου, είναι έτσι κι αλλιώς μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν ξέρουμε τι θα ψήφιζε ο John Lennon στο δημοψήφισμα, αν βρισκόταν ακόμα στη ζωή. Επίσης, δε γνωρίζουμε αν και τι ψήφισε ο sir Paul McCartney (για τον Ringo δεν το συζητώ, παίζει σήμερα να κατάλαβε τι έγινε).

Μήπως να πείθαμε τους Άγγλους να παραμείνουν στην ΕΕ, επικαλούμενοι τους στίχους του “We can work it out”; Μπα, δε νομίζω να συγκινηθούν.

2. Το toffee

Το πιο νόστιμο βουτυρένιο μαστιχωτό γλυκό είναι η βρετανική ζαχαροπλαστική επινόηση που επιβεβαιώνει τον κανόνα πως, ακόμα και στη χειρότερη κουζίνα του κόσμου, κάτι αξιόλογο θα βρεις να μασουλήσεις. Σε περίπτωση που επιβληθούν δασμοί και η εισαγωγή toffee γίνει πανάκριβη, το πολύ να αρχίσουμε να το φτιάχνουμε μόνοι μας. Σιγά μην είναι πιο δύσκολο από τον μπακλαβά.

3. Τα μαγνητάκια – λεωφορεία και τηλεφωνικοί θάλαμοι στα ψυγεία μας

Δώρα φίλων που πήγαν στο Λονδίνο κι αντί να μας αγοράσουν χύμα τσάγια, αισχρά τουριστικά t-shirts ή κούπες με το πρόσωπο της Βασίλισσας, είχαν την αξιοπρέπεια να μας φέρουν δυο μαγνητάκια σε έντονο κόκκινο χρώμα, να έχουμε κατιτίς για να στερεώνουμε στην πόρτα του ψυγείου τον λογαριασμό της ΔΕΗ και τα φυλλάδια των delivery.

4. Τις τσάντες Harrods

 

Σήμα – κατατεθέν της Ελληνίδας 25-45 ετών, η πλαστική τσάντα με το σήμα Harrods τη συντροφεύει χρόνια τώρα στις καθημερινές της μετακινήσεις από και προς τον χώρο εργασίας της, προστατεύοντας το καθημερινό ταπεράκι του μεσημεριανού της. Σε λίγα χρόνια οι τσάντες αυτές ίσως γίνουν συλλεκτικές στην Ελλάδα, οπότε, κορίτσια, προσοχή μη χυθεί μέσα κανένα φασολάκι (το έχω πάθει με αντίστοιχη τσάντα και ξέρω το δράμα).

5. Τον Harry Potter

Ο Harry Potter είναι μάγος και νίκησε ολόκληρο Βόλντεμορτ. Τι να του κάνει ένα δημοψήφισμα;

Που ήταν χτες να πετάξει ένα δυο “Εξπερλιάμους” στον Nigel Farage και τον Boris Johnson;

6. Τα fish and chips

 

Μπακαλιάρος με τηγανητές πατάτες και σκορδαλιά on the side. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν έπρεπε καν να υπάρχει στη λίστα, αλλά είμαι συναισθηματικά δεμένη μ’ αυτό το πιάτο, οπότε χαλάλι, ας το πω “δικό τους δημιούργημα”.

7. Το English Country Style

Λουλούδια, μπεζ έπιπλα, περίτεχνες κουρτίνες, σετ τσαγιού, κυρτές γραμμές σε αντικείμενα, επιμελώς ατημέλητο ξύλο, και γενικότερα ό,τι μας έκανε να εμπεδώσουμε το Downton Abbey, ό,τι διακοσμητικό ή χρηστικό αντικείμενο αυτού του στυλ μας παρακίνησε να αποκτήσουμε, θα μείνει εκεί, στη μέση του σαλονιού, να το κοιτάμε και να θυμόμαστε την προ δημοψηφίσματος εποχή (και, ας μη γελιόμαστε, κυρίως την Dowager Countess της προαναφερθείσας σειράς).

8. Τον Benedict Cumberbatch, τον Tom Hardy και τον Tom Hiddleston

 

Bring it on, ψηφοφόροι του Brexit, να δούμε αν θα μείνει τούφα στα κεφάλια σας. Είμαστε πολλές και είμαστε αδίστακτες ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

9. Το τζιν τόνικ

 

Ίσως ακριβύνει το τζιν και τελικά το γυρίσουμε στο μπέρμπον, σε κάθε περίπτωση, θα το παλέψουμε μέχρις εσχάτων, διότι καλοκαίρι χωρίς τζιν τόνικ, δάσος δίχως έλατο.

10. Τον Doctor Who

We’ll always have TARDIS.

Το TARDIS ανήκει στον λαό του.

Το ίδιο και ο Doctor και όλες του οι αναγεννήσεις, προ και μετά δημοψηφίσματος.

 

Όπως έλεγαν και οι Βρετανοί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, “Keep Calm and Carry On”.

Μακάρι να μην ερχόταν τα πράγματα έτσι.

Αλλά θα συνεχίσουμε τη ζωή μας, με ή χωρίς Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.