OPINIONS

Είσαι γυναίκα; Κάποιος, κάποτε θα σε χουφτώσει χωρίς να θες

Το να σε χουφτώσει κάποιος που δε γνωρίζεις, ενώ βρίσκεσαι σε δημόσιο χώρο, είναι κάτι το οποίο κρύβουμε/ αρνούμαστε να δεχτούμε ότι έγινε/ δεν του δίνουμε και τόση σημασία, ενώ συμβαίνει παραπάνω από συχνά, σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες.

Η Taylor Swift είχε φωτογραφηθεί το 2013 πλάι σε έναν ραδιοφωνικό παραγωγό, τον οποίο στην συνέχεια κατηγόρησε ότι της χούφτωνε τα οπίσθια κάτω από την φούστα, ενώ άναβαν τα φλας των φωτογράφων. Στη συνέχεια ο ίδιος απολύθηκε, και της ζήτησε αποζημίωση 3 εκατομμυρίων ευρώ επειδή του κατέστρεψε την καριέρα με τα όσα υποστήριξε για την απρεπή συμπεριφορά του. Οι καταθέσεις και οι ακροάσεις για την υπόθεση αυτή πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες, με την Taylor να μη δείχνει καμία διάθεση να συμβιβαστεί για κάποιο χρηματικό ποσό ή να θέλει να αποσύρει τα όσα έχει πει. Αντίθετα ασκεί δίωξη για παρενόχληση και βιαιοπραγία και ζητάει ένα δολάριο, εντελώς συμβολικά.

 

Πριν από δύο εβδομάδες, στις Σπέτσες, κι ενώ χορεύαμε σε ένα μαγαζί, ένιωσα ένα χέρι να σηκώνει το φόρεμά μου και να ελέγχει τη σφριγηλότητα του δικού μου κώλου, χωρίς να έχω δώσει εγώ κάποια άδεια γι’ αυτό. Μόλις ενημερώσαμε για το σκηνικό αυτό, ένα άλλο μέλος της παρέας του τύπου που ένιωσε πάρα πολύ άνετα μαζί μου χωρίς να έχουμε πει καν “γεια”, η απάντηση που πήραμε ήταν “αποκλείεται, δεν είναι τέτοιος τύπος”.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Drinkaware, το 54% των γυναικών από 18 έως 24 ετών, έχουν βιώσει αντίστοιχη σεξουαλική παρενόχληση σε κάποια νυχτερινή τους έξοδο. Το 51% αυτών μάλιστα, περιμένουν ότι θα τους συμβεί κάτι τέτοιο όταν βγαίνουν έξω το βράδυ. Όχι μόνο ξέρουμε ότι συμβαίνει, αλλά περιμένουμε να τύχει και σε εμάς κάποια στιγμή στη ζωή μας. Γιατί; Επειδή είμαστε γυναίκες – αυτό είναι το μόνο κριτήριο για όποιον σκεφτεί να απλώσει χέρι. (Υπάρχει μήπως κάποιος άντρας που βγαίνει έξω και σκέφτεται ότι μπορεί κάποια γυναίκα να χουφτώσει τα οπίσθιά του; Αμφιβάλλω.)

Το πρόβλημα με όλο αυτό είναι ότι μόλις σε χουφτώσουν και νιώσεις το ξένο χέρι κάτω από το ρούχο σου θίγεσαι, προσβάλλεσαι, νιώθεις δημόσια ιδιοκτησία και μετά τι; Το λες στις φίλες σου, βάζουν την παλάμη μπροστά από το έκπληκτο στόμα τους για να δείξουν το σοκ. Βρίζεις τον τύπο που το έκανε, αλλά το έχει ήδη κάνει. Βγαίνεις την επόμενη φορά και ξέρεις ότι μπορεί να ξανασυμβεί. Δε σε τραυματίζει, δεν είναι ότι δε θα αφήσεις ποτέ ξανά έναν άντρα να σε αγγίξει, αλλά πόσο εξοργιστικό είναι το να νιώθει ότι του επιτρέπεται να το κάνει, επειδή “σιγά και τι έγινε;”.

Είναι η λογική και η σκέψη πριν και μετά το χούφτωμα, που στέλνει την εντολή στο χέρι, το σηκώνει και το σφίγγει με θράσος μόλις νιώσει την ξένη μάζα στην παλάμη του. Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα και δυστυχώς δεν έχω ιδέα για το πώς θα λυθεί, όταν ένας άντρας ζητάει δημοσίως αποζημίωση επειδή μια γυναίκα ομολόγησε ότι τη χούφτωσε.

Επειδή όμως υπάρχει και μια Taylor Swift εκεί έξω, και όλο το διαδίκτυο την προσκυνάει που κάνει αυτό που ίσως δεν θα τολμούσαν να κάνουν κάποιες από μας, ας ρίξουμε μια ματιά στις καλύτερες ατάκες της από την κατάθεση ενάντια στον David Mueller.

1. Όταν ο συνήγορος του Mueller της είπε ότι έπρεπε να κάνει ένα διάλειμμα αν ένιωθε δυσφορία.

Η Taylor απάντησε: “Κι ο πελάτης σας έπρεπε να βγάλει μια φυσιολογική φωτογραφία μαζί μου”.

2. Όταν ο συνήγορος του Mueller προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στον σωματοφύλακά της, Greg Den.

H Τaylor απάντησε: “Εγώ κατηγορώ τον δικό σας πελάτη που έβαλε το χέρι κάτω απ’ τη φούστα μου και μου έπιασε τα οπίσθια”.

3.  Όταν ο συνήγορος του Mueller υποστήριξε πως η εν λόγω φωτογραφία δε δείχνει τίποτα ακατάλληλο.

Η Taylor απάντησε: “Gabe, αυτή είναι μια φωτογραφία του με το χέρι του κάτω από τη φούστα μου και την παλάμη του στα οπίσθιά μου. Μπορείς να με ρωτήσεις εκατομμύρια πράγματα – δε θα πω ποτέ κάτι διαφορετικό”.

4.  Όταν ο συνήγορος του Mueller είπε πως το μπροστά μέρος της φούστα δεν τσαλακώνει πουθενά, άρα δεν υπάρχει καμία απόδειξη της πράξης.

Η Taylor απάντησε: “Επειδή τα οπίσθιά μου βρίσκονται στο πίσω μέρος του σώματός μου”.

5.  Όταν ο συνήγορος του Mueller τη ρώτησε γιατί δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας της παρενόχλησης.

Η Taylor απάντησε: “Ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να δει αυτό που συνέβη, είναι κάποιος που θα βρισκόταν ξαπλωμένος κάτω από τη φούστα μου και δεν είχαμε κανέναν τοποθετημένο εκεί”.

6.  Όταν ο συνήγορος του Mueller την ρώτησε πώς νιώθει που ο πελάτης του έχασε τη δουλειά του εξαιτίας των ισχυρισμών της.

Η Taylor απάντησε: “Δε θα αφήσω εσάς και τον πελάτη σας να με κάνετε να νιώσω ότι αυτό είναι δικό μου λάθος, με κανέναν τρόπο. Εδώ είμαστε μετά από χρόνια και με κατηγορείτε για τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής του, τα οποία είναι αποτελέσματα των δικών του αποφάσεων, όχι των δικών μου”.  

 

Kεντρική φωτογραφία: (Jeff Kandyba via AP)