OPINIONS

Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού: Εμένα η μαμά μου δε με μεγάλωσε να πλένω πιάτα

Το δωμάτιό μου είναι πάντα ακατάστατο. Οι γνώσεις μου στην κουζίνα περιορίζονται στο τοστ, το βράσιμο μακαρονιών και καμια φορά - αν με ευνοήσει η τύχη - πετυχαίνω να βράσω το αυγό όπως το θέλω: μελάτο. Σιχαίνομαι τις δουλειές του σπιτιού και βρίσκω το στρώσιμο του κρεβατιού τρομερά άσκοπο (ναι επειδή θα το ξαναξεστρώσεις για να κοιμηθείς).

Γιατί έχουν σημασία όλες αυτές οι περιττές πληροφορίες στον πρόλογο; Για  να αποδείξω ότι μπορείς να είσαι κορίτσι χωρίς να κάνεις όλα όσα προβλέπει η κοινωνία ότι πρέπει να κάνεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού είναι η αφορμή για να δημοσιευτούν ορισμένα στατιστικά στοιχεία, τα οποία μπορούν και πρέπει να σε κάνουν έξαλλη. Κάπως έτσι θα ήταν και ο τίτλος αυτού του κειμένου αν ένιωθα ότι θα μπορούσε να σε κάνει να το κλικάρεις. Επειδή όμως συνήθως βαριόμαστε τα ποσοστά, ας ποντάρουμε σε κάτι πιο κραυγαλέο, όπως το ότι ένα κορίτσι έχει τη συγκατάθεση των γονιών της να μην είναι – αν δεν το θέλει – “νοικοκυρά”.

Αυτό το κείμενο, λοιπόν, έχει σα στόχο να σε ενημερώσει για ορισμένα στοιχεία  ποντάροντας ότι θα κάνεις κάτι ώστε να διαφοροποιηθούν. Μίλα με την μικρή σου ξαδέρφη, τη φίλη σου που έγινε μάνα, την κολλητή σου που είναι έγκυος. Τα κορίτσια είναι πολύ δυνατά για να νομίζουν ότι μπορούν να τους φράζουν το δρόμο με εμπόδια όπως αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω.

Σύμφωνα με τη UNICEF, τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 5 και 14 ετών δαπανούν 40% περισσότερο χρόνο, ή 160 εκατομμύρια περισσότερες ώρες την ημέρα, σε μη αμειβόμενες οικιακές εργασίες και τη μεταφορά νερού και καυσόξυλων, σε σύγκριση με τα αγόρια της ηλικίας τους.

Ο οργανισμός Save The Children, έχει επίσης ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία να σου παρουσιάσει, και να σου αποδείξει πως η ισότητα των δύο φύλων είναι ακόμα πολύ πολύ μακριά.

Περισσότερες από 700 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο παντρεύτηκαν πριν τα 18 τους. Μία στις τρεις μάλιστα, πριν τα 15 της. Να εξηγήσω γιατί ο παιδικός γάμος είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο να μπορεί να επιλέξει ένα κορίτσι τι θέλει να κάνει με τη ζωή του; Δε νομίζω πως χρειάζεται.

Υπολογίζεται ότι στην επόμενη δεκαετία, περίπου 30 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν από κλειτοριδεκτομή, ενώ τα έφηβα κορίτσια είναι πιθανότερο να υποστούν διάφορες μορφές βίας σε σχέση με τα αγόρια – εννοείται πως συμπεριλαμβάνεται και η σεξουαλική.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, 2.6 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες, ζουν σε χώρες όπου ο συζυγικός βιασμός δε θεωρείται έγκλημα και δεν διώκεται ποινικά.

Η μητρική θνησιμότητα είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τα έφηβα κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών (μετά την αυτοκτονία). Περίπου 70.000 έφηβα κορίτσια πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Κάθε χρόνο 2,5 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 16 ετών κυοφορούν και γεννούν παιδιά.

Τα κορίτσια συχνά είναι περιθωριοποιημένα στα νοικοκυριά και υπο-εκπροσωπούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στη λήψη αποφάσεων για τα κοινά. Δε νιώθουν άνετα να εκφράζονται επειδή ποτέ κανείς δεν τις ενθάρρυνε να το κάνουν.

Περισσότερα από το ένα τρίτο των κοριτσιών που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι άνεργα και δεν πάνε στο σχολείο. Όταν οι πόροι των νοικοκυριών είναι περιορισμένοι, οι κοινωνικές νόρμες σε πολλά μέρη υπαγορεύουν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα αγόρια (!), αφήνοντας τα κορίτσια με ελάχιστες ευκαιρίες για εκπαίδευση και εξέλιξη. 62 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως είναι εκτός σχολείου αυτή τη στιγμή.

Κι αν αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή;

Τα κορίτσια που αποφασίζουν να ψάξουν για μια καλύτερη τύχη, καταλήγουν να τις εξαπατούν ή να τις ωθούν σε καταναγκαστική εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση. Από τα 21 εκατομμύρια θύματα΄καταναγκαστικής εργασίας σε όλο τον κόσμο, πάνω από το ένα τέταρτο (26%) είναι παιδιά. Τα κορίτσια πλήττονται ιδιαίτερα από την καταναγκαστική, σεξουαλική εκμετάλλευση.

Προς τα πού πάω για ισότητα των φύλων;

Σίγουρα όχι στην Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται στην 26η θέση, στην κατάταξη με τις χωρες στις οποίες είναι καλύτερα να ζει ένα κορίτσι. Το top 3 είναι η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία.

Η αλλαγή έρχεται με ενημέρωση. Η γνώση δίνει δύναμη και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν νιώθει δυνατή. Τα κορίτσια μπορούν και πρέπει να μπορούν να επιλέξουν τι θέλουν να είναι στη ζωή τους. Κανείς δεν θα σταθεί εμπόδιο στο να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους αν το επιθυμούν, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι δε χρειάζεται να βάζουν όρια στα όνειρά τους γιατί δεν υπάρχει κάτι που δε μπορούν να καταφέρουν. Κάθε φορά που (άλλο) ένα κορίτσι νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο απ’ αυτό που μπορεί και θέλει να κάνει, έχουμε μια ακόμα απόδειξη ότι ο κόσμος είναι άδικος. Όχι ότι τη χρειαζόμασταν, αλλά έτσι επειδή μερικές φορές αμφισβητούμε την ανάγκη ύπαρξης του φεμινισμού.

Girl Power μωρέ <3

(φωτογραφία: Sasa Mutic, επίσημη φωτογραφία του GIRL UP, το οποίο είναι το πρώτο, ελληνικό πρόγραμμα mentoring για έφηβες.)