OPINIONS

Θολώστε όλα τα φιλιά στην τηλεόραση. Μπορείτε.

Αν η 25η Ιανουαρίου 2016 αξίζει να μείνει στην ιστορία με μεγάλα γράμματα γιατί αποτέλεσε την μέρα που για πρώτη φορά ομόφυλα ζευγάρια μπόρεσαν να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα, δε συμβαίνει το ίδιο και με την 26η Ιανουαρίου 2016. Η εκπομπή "το Πρω1νό" φρόντισε να μικρύνουμε τη γραμματοσειρά...

Όπως κάθε μέρα έτσι και σήμερα, η πρωινή παρέα του ΑΝΤ1 κάθισε σε ένα τραπέζι και ξεκίνησε να σχολιάζει θέματα επικαιρότητας. Φυσικά, τα άτομα που υπέγραψαν πρώτα σύμφωνα συμβίωσης στη χώρα μας, δε θα μπορούσαν να μη συζητηθούν.

Αρχικά, έγινε αναφορά στο πρώτο ζευγάρι που υπέγραψε παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων. Στη συνέχεια, η κουβέντα στράφηκε στο πιο γνωστό ζευγάρι που εχτές προχώρησε στην υπογραφή συμφώνου: τον Αύγουστο Κορτώ και τον σύντροφο του, Αναστάσιο Σαμουηλίδη.

Όσοι ακολουθούν τον γνωστό συγγραφέα στο Facebook, ήξεραν από χθες νωρίς, αρκετές σχετικές λεπτομέρειες. Εκτός από μια φωτογραφία με δύο κουκλάκια που συνοδευόταν από λεζάντα “12 χρόνια μαζί”, ο Κορτώ έγραψε και ένα status στο οποίο μιλούσε για τον πατέρα του, που ήταν παρών σε αυτές τις σημαντικές στιγμές του.

Η χαρά του πατέρα μου την ώρα που υπογράφαμε το σύμφωνο, ο ενθουσιασμός με τον οποίο μας φωτογράφιζε ασταμάτητα, το λαμπ…

Δημοσιεύτηκε από Auguste Corteau στις Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

 

Ο σύντροφος του Κορτώ,  από την άλλη, μοιράστηκε μια φωτογραφία που δείχνει το ζευγάρι να φιλιέται κρατώντας στα χέρια το χαρτί του συμφώνου.

<3

Δημοσιεύτηκε από Anastasios Samouilidis στις Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

 

Αυτή η φωτογραφία έχει κάνει το γύρο των ελληνικών media. Άλλοι νιώθουν ευτυχισμένοι για το σύμφωνο συμβίωσης, άλλοι προβληματισμένοι. Άλλοι, πιστεύουν ότι δε θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τον γάμο ενός διάσημου προσώπου. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα. Θα μπορούσα να απαντήσω σε όσα διάβασα, όμως δε θα μπορέσω να το κάνω προς στιγμή γιατί αυτό που έκανε το “Πρω1νό” δυστυχώς έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Εκεί, λοιπόν, που μιλάει το πάνελ για το σύμφωνο του Κορτώ, ξαφνικά συμβαίνει κάτι απίστευτο. Κάτι που ειλικρινά με έκανε να ντραπώ και να θέλω να γράψω με μανία, βρίζοντας για την ομοφοβία και τον στρουθοκαμηλισμό της ελληνικής τηλεόρασης. Πήρα βαθιές ανάσες και γράφω πια πολύ πιο ψύχραιμα για όλα αυτά που είδα.

Στα αριστερά της οθόνης ήταν το πάνελ και στα δεξιά το φιλί του Αύγουστου Κορτώ και του συντρόφου του, θολωμένο! Ναι. Blur.

Δεν είχε θολώσει η οθόνη. Ήταν όντως θολωμένο.

Σε περίπτωση που δυσπιστείς, μπορείς να πας στο web tv του ΑΝΤ1 και να το δεις και εσύ. Να δεις με τα μάτια σου πως μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, θολώνει στην τηλεόραση και μας γυρίζει χρόνια πίσω. Να ντραπείς και να διαμαρτυρηθείς.

Μη βιαστείς μόνο να τα ρίξεις σε έναν. Δε φταίει μόνο το κανάλι, δε φταίει μόνο η παραγωγή. Φταίει σίγουρα και ένα ΕΣΡ που εδώ και χρόνια περιμένει με την καραμπίνα για να ρίξει πρόστιμο σε οποιοδήποτε στιγμιότυπο ομόφυλου ζευγαριού προβληθεί στους δέκτες μας.

Για θυμήσου:

– 2003: Πρόστιμο ΕΣΡ σε σκηνή από τη σειρά “Κλείσε τα Μάτια” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, όπου εμφανίζονταν δύο άντρες να φιλιούνται. Τότε, ο σταθμός MEGA είχε κληθεί να πληρώσει 100.000 ευρώ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναίρεσε την απόφαση επιβολής προστίμου.

– 2005: Πρόστιμο ΕΣΡ στον ΑΝΤ1 για την προβολή μιας διαφήμισης γνωστής μάρκας τσίχλας στην οποία πρωταγωνιστούσαν δύο γυναίκες που φιλιούνταν.

Και είναι μόνο δύο περιπτώσεις. Φυσικά υπάρχουν κι άλλες που αφορούν ευρύτερα σκηνές που πρωταγωνιστούν ομόφυλα ζευγάρια. Τα κανάλια, επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνουν πρωτοβουλία να λογοκρίνουν:

– 2011: MAD και MTV λογοκρίνουν οπτικά σκηνές φιλιού μεταξύ ανδρών από τα βίντεο κλιπ “Firework” και “Raise your Glass” της Katy Perry και της Pink αντίστοιχα.

– 2013: Σκηνή από τη σειρά Glee που απεικόνιζε ένα ζευγάρι λεσβιών να φιλιούνται στο κρεβάτι, λογοκρίνεται από τον Alpha.

 

Ποιος φταίει;

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η τηλεόραση στο φόβο μήπως στα υπέρογκα χρέη της φορτωθεί και με άλλα, αποφεύγει να προβάλει εικόνες που μπορεί να ενοχλήσουν το ΕΣΡ (το ποιό;). Από την άλλη, όμως, σίγουρα δε μπορούμε να μην αποδώσουμε ευθύνη σε όλους εκείνους που επιμελούνται τα βίντεο και τις εκπομπές που φτάνουν στις οθόνες μας.

Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο, ότι στην Ελλάδα του 2016 που επιτέλους δόθηκε η δυνατότητα υπογραφής συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, κανένα μα κανένα φιλί ενηλίκων να μην λογοκρίνεται. Μια τέτοια πρωτοβουλία στερείται πειστικού επιχειρήματος.

Θα ήταν σπουδαίο σήμερα να είχε το θάρρος να παίξει χωρίς blur το συγκεκριμένο φιλί. Αν ερχόταν ποτέ το ραβασάκι από το ΕΣΡ, υπάρχουν και τα δικαστήρια.

Κατά τα άλλα, αν γενικά βαριόμαστε να προοδεύσουμε βουτηγμένοι στα χρέη και την ομοφοβία μας, μπορούμε να βάλουμε μωσαϊκά σε οποιαδήποτε έκφραση αγάπης βλέπουμε στις οθόνες μας.

Μπορούμε να προειδοποιούμε για ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ πριν από ένα φιλί ομόφυλου ζευγαριού. Ή μπορούμε να ρίξουμε θολό και στα φιλία ετερόφυλων ζευγαριών. Τέλεια ιδέα δεν είναι; Να αφήσουμε να παίζονται μόνο σκηνές βίας στους δέκτες μας γιατί στην τελική αυτό είναι φυσιολογικό. Αίμα, πόλεμος, καταστροφή χωρίς μωσαϊκά. Αυτή είναι η τηλεόραση που μας αξίζει, μάλλον.