OPINIONS

Μερικές αλήθειες για τα σιδεράκια σε μεγαλύτερη ηλικία

Τις περισσότερες φορές θυμόμουν ότι τα μπροστινά μου δόντια είχαν μια περίεργη γωνία, όταν έτρωγα ψωμί ή μπανάνα. Παρατηρούσα το αποτύπωμα που άφηναν και αναρωτιόμουν αν φαίνεται εξίσου έντονη αυτή η παραφωνία όταν χαμογελάω. Κάτι φωτογραφίες με κακό φωτισμό μου επιβεβαίωναν τους φόβους μου αλλά δεν έδινα και πάρα πολύ σημασία.

Μόλις τέλειωσα το Λύκειο δε ξέρω τι έγινε. Αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με τα στραβά δόντια. Η οδοντίατρος μου έβαζε φιτιλιές, ότι μπορεί να μου δημιουργήσουν προβλήματα αργότερα και εγώ ένιωθα ότι όσο πέρναγε ο καιρός τα πράγματα χειροτέρευαν και δε μιλούσα πολύ καλά. Ε, σπούδαζα δημοσιογράφος, δεν ήθελα να βγω σε κανένα ραδιόφωνο και να αρχίζω τα σαρδάμ παίρνοντας σβάρνα 3-4 δόντια ενώ βγάζω έκτακτο δελτίο. 

Κάπως έτσι και μετά από σκληρή διαπραγμάτευση για το οικονομικό με τους γονείς μου, βρέθηκα σε μια καρέκλα ορθοδοντικού να ακούω πως εννοείται ότι χρειάζομαι σιδεράκια. Περίπου 1 χρόνο θα τα φορούσα και θα ήταν αυτά τα ασημένια καθόλου διακριτικά, αλλά δε με πείραζε τόσο γιατί τα άλλα φαινόντουσαν σαν τυριά κολλημένα στα δόντια και όχι, μακρυά από εμάς.

Λίγο πριν πάω να τα κολλήσουν πάνω μου, άρχισα να φοβάμαι. Όχι για τη διαδικασία αλλά για την κοινωνική προέκταση της απόφασης μου. Εν ολίγοις, τι θα σήμαινε ότι εγώ θα φορούσα σιδεράκια για τους συμφοιτητές μου και τους άντρες τριγύρω; Ήμουν σε ηλικία που ήθελα βεβαίως να γκομενίσω. Πως θα γινόταν αυτό ακριβώς με σιδεράκια; Ψιλοπανικός, θα το ομολογήσω αλλά ως γιόλο άνθρωπος που είμαι, έπνιξα μέσα μου όλες τις ανησυχίες και πήγα κοιτώντας στο μακρινό μέλλον το χαμόγελο μου που δε θα χε ίχνος ατέλειας.

 

Έχοντας πια πάρει μια ασφαλή χρονική απόσταση από τότε, θα σου μιλήσω για τις αλήθειες που χρειάζεται να ξέρεις αν ακολουθήσεις το παράδειγμα μου και βάλεις σε μεγαλύτερη ηλικία σιδεράκια.

Αλήθεια Νο1: Ποτέ δε θα είναι ένας ο χρόνος

Καταλαβαίνω το λόγο που ένας ορθοδοντικός λέει λίγο χρονικό διάστημα όταν πρωτοπάς, αλλά σε εκλιπαρώ, μην πιστεύεις ποτέ ότι θα διαρκέσει λίγο η διαδικασία. Συνήθως είναι πάνω από χρόνος, πάνω από όσο έχεις ακούσει στην αρχή. Και οι τελευταίοι μήνες είναι οι πιο βασανιστικοί. Όχι γιατί πονάς, αλλά γιατί κουράστηκες να πηγαινοέρχεσαι και θες επιτέλους να δεις πως είναι τα ίσια δόντια σου χωρίς σιδερένιες παρεμβολές.

Αλήθεια Νο2: Καλέ, οι άντρες δεν έχουν πρόβλημα

Προς μεγάλη μου έκπληξη, δεν υπήρξε άντρας ο οποίος να αναφερθεί αρνητικά στα σιδεράκια μου – τουλάχιστον μπροστά μου. Για την ακρίβεια, την περίοδο που τα φορούσα, έκανα σχέση η οποία ήταν και πολύ όμορφη και ποτέ δεν ήταν πρόβλημα ότι είχα κάνει αυτή την επιλογή.

Αλήθεια Νο3: Όσο πιο πολύ το δείχνεις, τόσο πιο πολύ το βλέπουν

Αφού με χειροκροτήσεις για τον τρόπο που διατύπωσα αυτή την τρίτη αλήθεια -διατύπωση που είναι ψαγμένη και δικιά μου, ολοδικιά μου- μάθε ότι τα σιδεράκια δεν είναι ποτέ πρόβλημα αν εσύ δεν τα πλασάρεις ως τέτοιο. Στις περισσότερες φωτογραφίες που έχω από τότε, γελάω σα να μην υπάρχουν και ούτε που τα διακρίνω αν δεν εστιάσω.

Αλήθεια Νο4: Πονάνε

Δεν είναι περίπατος. Υπάρχουν μέρες που πονάνε πολύ κι άλλες που μπορεί να μην πονάνε καθόλου. Αλλά μια πίεση την νιώθεις, μπορεί μερικές φορές να δυσκολεύεσαι να φας (και να όταν τρως μπορεί να κολλάνε μαρούλια πάνω, αλλά γιαυτό έχουμε τα κινητά με την μπροστινή κάμερα. Εκτός από selfies μπορούν να λειτουργήσουν ως φανταστικοί καθρέφτες για να ξέρεις πότε το χαμόγελο είναι πιο φορτωμένο από όσο πρέπει).

Αλήθεια Νο5: Έχει συνέχεια…

Η πέμπτη αλήθεια είναι νομίζω αυτή που δε θες να μάθεις την πρώτη βδομάδα που έχεις χαμόγελο χωρίς ίχνος σιδεριάς πάνω. Αλλά, θα την ακούσεις. Το αποτέλεσμα που θα έχεις, για να διατηρηθεί θέλει μασελάκια. Ευτυχώς δεν είναι μόνιμα, μάλλον θα τα φοράς στον ύπνο. Αλλά μπορεί να χρειαστεί να τα φοράς για 2, 3 χρόνια… Συνήθεια είναι.

Αλήθεια Νο6: Αξίζει

Υπάρχουν πολλές επιλογές πια και αρκετά “αόρατες”. Ο ορθοδοντικός θα σου πει ποια είναι η καλύτερη για σένα. Όποια, όμως, και να’ ναι το σίγουρο είναι ένα: ο πόνος, η ταλαιπωρία, τα μαρούλια, τα σφιγμένα χαμόγελα, αξίζουν τον κόπο. Μόλις ξεμπερδέψεις, θα νιώσεις την ελευθερία να μιλάς και να εκφράζεσαι χωρίς δεύτερες σκέψεις. Θα είσαι σίγουρη ότι μασάς σωστά και ότι το στόμα σου είναι σε καλή κατάσταση, εχθρικό προς ουλίτιδες κλπ κλπ.