OPINIONS

Γιατί λατρεύω το αθάνατο ελληνικό Πάσχα

Τις ώρες που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, λογικά βρίσκομαι στον πρώτο καφέ της Κυριακής του Πάσχα και σκέφτομαι τις ωραίες επόμενες και προηγούμενες ώρες. Λογικά, έχω ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, μόνο και μόνο γιατί ζω αυτή η μέρα του χρόνου. Υπάρχει καλύτερη στιγμή για να απαριθμήσω τους λόγους που αγαπώ αυτή τη γιορτή; E, δεν υπάρχει. Όσο ετοιμάζεται το αρνί, κάτσε διάβασε και μοιράσου μαζί μου την ευτυχία.

1. Οι παλιές φωτογραφίες

 

Αμέτρητες είναι οι φωτογραφίες που έχω από αυτή την περίοδο. Οικογένεια ft αρνί, ξαδέρφια, φίλοι, γέλια, ποτά. Λες και αυτές τις ημέρες, διάλεγε η μιζέρια να φύγει μια για πάντα από τις ζωές, λες και όλοι ήταν ευτυχισμένοι και είχαν όσα ονειρευόντουσαν. Αυτές οι εικόνες, “φταίνε” σε μεγάλο βαθμό για αυτό το κείμενο.

2. Οι νονοί που αγαπάνε

Καλό Πάσχα χωρίς υπέροχους νονούς δε γίνεται. Δε θα ξεχάσω ποτέ την ευτυχία που ένιωθα κάθε φορά που παραλάμβανα τη λαμπάδα και το δώρο μου. Ξεπερνούσε κατά πολύ εκείνη που ένιωθα, όταν έβλεπα το δώρο του Άη Βασίλη κάτω από το δέντρο. Και τώρα που δεν έχω λαμπάδα, ξέρω ότι έχω νονούς που με αγαπάνε. Τι άλλο να ζητήσω;

3. Τα έθιμα

Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη γιορτή, το Πάσχα έχει μια κλιμάκωση και διαφορετικά “event” κάθε ημέρα. Αν πιστεύεις, ακόμα καλύτερα, αλλά ακόμα και αν δεν, οι μέρες έχουν κάτι διαφορετικό. Σήμερα περνάς μια βόλτα να δεις που στολίζουν τον επιτάφιο, αύριο πίνεις τσίπουρα μετά την περιφορά, το Σάββατο ακούς τις καμπάνες και την Κυριακή ψήνεις. Ποικιλία που με τίποτα δε σε κάνει να βαριέσαι.

4. Οι μυρωδιές

 

 

Το Πάσχα έχει την τύχη να πέφτει Άνοιξη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν έχεις λατρεία για τα ψητά, οι μυρωδιές αυτής της περιόδου δε γίνεται να μη σε ξετρελαίνουν. Η φύση οργιάζει και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο. Εκτός από τη φύση, εννοείται οργιάζουν οι φούρνοι και τα τσουρέκια ουρλιάζουν μόλις βγουν από αυτούς “φάε με, φάε με”.

5. Το τραπέζι

Ποτέ δεν έτρωγα αρνί, ποτέ δεν ξετρελαινόμουν για μαγειρίτσα, αλλά το τραπέζι είναι λόγος να αγαπάς το Πάσχα γιατί έχει ένα σωρό λιχουδιές και κυρίως, ΠΟΛΥ φαγητό. Όλο και κάτι βρίσκω να τσιμπήσω, όλο και κάτι βάζω στο ποτήρι για να τσουγκρίσω. Υπάρχει και αυτή η μάχη με το ποιανού το αυγό θα σπάσει τελευταίο. Αλλά και η άλλη, για το αν ο ψήστης πήγε καλά. Μόνο καρτέλες δε βγαίνουν αλά “Κάτι Ψήνεται”. Του ενός του φταίει το αλάτι, του άλλου το σκόρδο. Βέβαια στο τέλος όλοι τρώνε και φουσκώνουν και “φέρε μια σόδα ρε μαμά από το ψυγείο”. Κι όλα αυτά, φυσικά με κάποια μουσική υπόκρουση στη διαπασών, που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα σε έφερνε στα όρια νευρικού κλωνισμού.

6. Τα σόγια

Έχεις ένα θείο εξαφανισμένο; Ε, το Πάσχα θα θυμηθεί να εμφανιστεί, αυτός είναι ο άγραφος κανόνας. Η χαρά των μεγάλων τραπεζιών και των πολλών ετερόκλητων ανθρώπων. Μπορεί να μην τους άντεχες όλους υπό… φυσιολογικές συνθήκες, αλλά αυτές τις ημέρες όλα είναι αλλιώς. Γελάς που επιμένουν στις κουλές απόψεις τους και φυσικά αναπολείς. Πάσχα ωραίο χωρίς κουβέντες για τους ανθρώπους που έφυγαν ή πέρασαν για λίγο από τα τραπέζια τέτοιες ημέρες παλιότερα, δε γίνεται.

7. Ο καλός μας ο καιρός

 

Εντάξει μπορεί φέτος να μας τα χάλασε λίγο, αλλά σε γενικές γραμμές το Πάσχα πέφτει σε εποχή που πιάνουν οι ζέστες. Είναι μια καλή αφορμή για να βάλεις τα ανοιξιάτικα παπούτσια, να βάλεις μακρυά φούστα χωρίς καλσόν, να γυρίσεις τον τόπο όλο με τα αγαπημένα σου γυαλιά ηλίου.

+1. Το νόημα

Για το τέλος, φυσικά άφησα το νόημα αυτής της γιορτής. Last but not least, που λένε και στην κωμόπολη μου – άμα πω χωριό θα με λιντσάρουν. Η Ανάσταση – για την οποία γίνονται όλα αυτά τα τζέρτζελα- είτε πιστεύεις είτε όχι στον Θεό, είναι η γιορτή του να πιστεύεις στο απίστευτο. Άλλοι θα το πούνε χαζομάρα, εγώ το λέω νόημα της ζωής. Να πιστεύεις ότι όλα μπορούν να συμβούν και να το γιορτάζεις.