OPINIONS

Είσαι χωρισμένη ή ελεύθερη;

Και έρχεται αυτή η στιγμή που νιώθεις πραγματικά να πονάς στην καρδιά. Που νομίζεις ότι σου φεύγει η ψυχή, όπως όταν κάθεσαι στο αεροπλάνο και γίνεται η απογείωση. Μόνο που αυτή τη φορά μιλάμε για προσγείωση στο μέρος που λέγεται πραγματικότητα. Δεν ήταν ο τέλειος για εσένα, ούτε καταφέρατε να είστε για πάντα μαζί, όπως ήλπιζες στις αρχές. Τελειώσατε. Χωρίσατε. Ανακοινώνεις τα νέα, κλαις, ξεπαστρέβεις ό,τι υπάρχει σε χαρτί, χάνεις κιλά. Περνάς όλα τα στάδια.

Ο καιρός, θες δε θες, περνάει. Φτάνεις πια στο σημείο να μπορείς να μιλήσεις για εκείνον και να μπορείς να ελέγξεις τη λύπη σου. Βγαίνεις. Δειλά δειλά, κάνεις μια καινούργια αρχή ακόμα και αν γι’ αυτό χρειάζεται να σε τραβήξουν με το ζόρι. Συναντάς κόσμο. Ανθρώπους που δεν είχες συναντήσει ποτέ πριν. Και μόλις σε ρωτάνε “είσαι ελεύθερη;” παγώνεις. Σκας ένα μικρό χαμόγελο και λες “χωρισμένη” αφού πριν έχεις ψελλίσει και μερικά “εεεε”.

Αυτή η απάντηση μπορεί να δίνεται επ’ αόριστον, ανάλογα το πόσο εσύ θα επιλέξεις να ανήκεις στις χωρισμένες και όχι στις ελεύθερες. Γιατί, δε ξέρω αν το διακρίνεις, αλλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ του να είσαι ελεύθερη και να είσαι χωρισμένη.

Όταν λες ότι είσαι ελεύθερη, κοιτάς μπροστά. Όταν λες ότι είσαι χωρισμένη, εστιάζεις στο παρελθόν.

Η χωρισμένη σκέφτεται ακόμα τι πήγε λάθος και δεν προχώρησε η σχέση που είχε. Κλαίει κρυφά και τα θολά από το κλάμα μάτια της, δεν την αφήνουν να δει το φως που υπάρχει στον ορίζοντα. Μένει εκεί, κολλημένη στα λάθη και απρόθυμη να κάνει βήμα στο αύριο. Νιώθει πολλά ακόμα για εκείνον και δε μπορεί να πιστέψει ότι θα ξαναγαπήσει. Δεν αφήνει περιθώρια να ζήσει κάτι νέο. Είναι μισή.

Η ελεύθερη, έχει κλείσει – επώδυνα – το κεφάλαιο του παρελθόντος. Έχει πάρει απόφαση πως σχέση ήταν και τέλειωσε. Έχει αποδεσμεύει τον εαυτό της από καταστάσεις που είναι τελειωμένες και με τη βούλα. Φυσικά και θυμάται στιγμές, συνειδητοποιεί λάθη, αλλά η στάση της απέναντι στα πράγματα είναι πιο θετική. Είναι μόνη της. Το έχει συνειδητοποιήσει και προχωράει με αυτό.

Αν, λοιπόν, μετράς μερικούς μήνες χωρίς σχέση κάνε την επίμαχη ερώτηση στον εαυτό σου και απάντησε ειλικρινά. Δεν είναι εύκολο ούτε να το ξεστομίσεις, αν όντως δεν έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου, αλλά είναι εξαιρετικό βήμα για αρχή, να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα σου.

Άσε στην άκρη το σκίσιμο των φωτογραφιών, τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε, το delete όλων των μηνυμάτων κλπ κλπ. Η αρχή όλου του πράγματος είναι να το πιστέψεις και να το φωνάξεις: ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Καλώς ή κακώς αυτό που είχατε τελείωσε και δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Όχι, δεν κυνηγάς να ξαναμπεις σε σχέση. Όχι, δεν σημαίνει ότι είσαι απελπισμένη. ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ και όταν το νιώσεις έτοιμη, όταν έρθει κάποιος που αξίζει στο δρόμο σου, θα βγεις από το γκρουπ των singles. Μέχρι τότε, απόλαυσε το. Έχει και αυτό τα καλά του.