OPINIONS

Αυτή είναι η πιο γελοία τακτική στο Instagram

Πριν μερικές ημέρες, με έκανε follow στο Instagram μια γυναίκα - μοντέλο που έχει και παρουσία σε τηλεοπτική εκπομπή. Μου έκανε εντύπωση αλλά φαντάστηκα ότι κάποιον γνωστό θα είχαμε ή θα τις άρεσαν οι φωτογραφίες που ανέβαζα. Ε, από ευγένεια και μια τύπου συναδελφικότητα (δημοσιογράφος τελοσπάντων) την ακολούθησα και εγώ.

Επειδή δεν είχα ανεβάσει κάτι για αρκετές ημέρες, τα notifications μου ήταν ελάχιστα. Έτσι, πολύ εύκολα την επόμενη μέρα διαπίστωσα ότι η ειδοποίηση ότι με ακολούθησε είχε εξαφανιστεί. Ναι, με είχε ξεακολουθήσει.

Είχα έρθει αντιμέτωπη για μια ακόμα φορά, με χρήστη του Ιnstagram που ακολουθεί την τακτική “μαζική ακολούθηση κόσμου, ξεακολουθηση” κατ’ εξακολούθηση. Μου’ χει ξανασυμβεί αρκετές φορές. Είναι πολύς κόσμος που το κάνει και μάλιστα, σε πολλά sites που δίνουν συμβουλές για το πως να αποκτήσεις πολλούς ακόλουθους το συστήνουν.

Μισό λεπτάκι, να πάρω μια βαθιά ανάσα και να φωνάξω:

 

Όπως πολύ καλά καταλαβαίνεις, πρόκειται για μια τακτική που με κάνει να ανεβάζω πίεση. Κάνω πραγματικά σαν τρελή και ο μόνος λόγος που μπορεί να στολκάρω ένα προφίλ στο Instagram είναι αυτός. Δε μπορεί να χωρέσει το μυαλό μου, ότι κάποια άτομα φέρονται με τέτοια αγένεια, απλά και μόνο για να ανεβάσουν τον αριθμό των ακολούθων τους. Με εξοργίζει.

Σε πρώτη φάση, ως προς τι τέτοια πρεμούρα να αποκτήσουν όλοι χιλιάδες ακόλουθους;

Γιατί δεν είναι ωραίο να αρκεστούμε σε αυτούς που ξέρουμε και όποιους άλλους τυχόν έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, αλλά ψάχνουμε – ψάχνουν – μανιωδώς για fan club; Ας το καταλάβουμε επιτέλους. Δεν είναι όλοι σε αυτή τη γη προορισμένοι να γίνουν διάσημοι και ούτε πρόκειται να το καταφέρουν απλά και μόνο μέσα από το Instagram. Αυτές οι περιπτώσεις υπάρχουν βέβαια, αλλά είναι ελάχιστες.

Αν μπορούσα να αναγάγω αυτό το follow – unfollow μερικών, σε “πραγματικό περιστατικό” είναι κάπως έτσι:

– Καλησπέρα, τι κάνεις; Θα ήθελα πολύ να σε γνωρίσω ρε, φαίνεται ότι έχεις ενδιαφέρον.

– Καλησπέρα, σε ευχαριστώ. Γιατί όχι;

– Α γ@μήσου.

Πες με υπερβολική, πες με κολημμένη, αλλά τι να κάνω αυτό ακριβώς παθαίνω όταν διαπιστώνω ότι έχω πέσει θύμα. Δε με νοιάζει να με ακολουθούν αυτοί που ακολουθώ εγώ, αλλά όταν με ακολουθείς και εγώ σε ακολουθώ πίσω από ευγένεια και γιατί ίσως μου φαίνεσαι ενδιαφέρων τύπος, δε γίνεται να μου φέρεσαι έτσι. Το παίρνω προσωπικά.

Σε ό, τι αφορά τους πιο διάσημους-ημιδιάσημους-wannabe διάσημους που το κάνουν, ειλικρινά νομίζω ότι λειτουργεί εναντίον τους. Προφανώς δεν είναι πολλοί εκείνοι που το καταλαβαίνουν ότι τους φέρονται έτσι αλλά όσοι το κάνουν, δε νομίζω ότι σχηματίζουν την καλύτερη άποψη. Βγαίνεις στην τηλεόραση, αυτό θα σε σώσει αγαπητέ ανερχόμενε celebrity;

Σε ό, τι αφορά τους άσημους, ειλικρινά θα πρότεινα να κουνήσουν λίγο το κεφάλι τους και να έρθουν στα συγγαλά τους. Ένας τριψήφιος αριθμός στο Instagram, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας τριψήφιος αριθμός στο Instagram. Και είναι πολύ άσχημο να προσπαθείς να τον αποκτήσεις με τέτοιο τρόπο.

Η μόνη περίπτωση που θα “συγχωρούσα” κάτι τέτοιο, είναι όταν μιλάμε για κάποια μάρκα ή επαγγελματική δραστηριότητα. Στα πιο “απρόσωπα” προφίλ δηλαδή, που λίγο πολύ καταλαβαίνεις ότι το follow δε γίνεται γιατί τους αρέσεις, αλλά γιατί θέλουν να σου δείξουν ότι είναι δραστήριοι σε αυτό το Μέσο.

Ας μπει ένα τέλος στην ινσταγκραμική βλακεία. Ας γίνει σπάνια αυτή τη τακτική. Και μετά θα συνεχίσω και με άλλη γκρίνια.