OPINIONS

“Better Love”: Το τραγούδι της Eurovision το αγαπήσαμε γιατί δε μας θυμίζει καμία συμμετοχή μας ως σήμερα

Ακούς Eurovision και τι περιμένεις από το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει κάθε χρόνο; Κάποια εσάνς μπουζουκιού, κάποιον στίχο από Ελλάδα, κάποιο φολκλόρ, κάποια παράδοση ή και κάτι τελείως mainstream που θα μπορούσε να παίζει στα clubs το καλοκαίρι νωρίς, πριν το κέφι πιάσει το peak του, έτσι σαν αδιάφορο ντάπα ντούπα για «χαλί» στα κοκτέιλ σου. Άντε για να κάνεις την ανατροπή θα περίμενες έστω μια μπαλάντα με πόνο και συναίσθημα που σίγουρα θα πάει άπατη στον διαγωνισμό γιατί ας τα πούμε ξεκάθαρα τα πράγματα, έχουμε να ασχοληθούμε με την μπαλάντα στην Ελλάδα από την εποχή του φιλαρακίου της Βόσσου και των Ριφιφί. Πώς θες λοιπόν να επανέλθουμε έτσι απλά και να πιάσουμε και την κορυφή; Ό,τι κι αν περίμενες για να μην μακρηγορώ και έχεις και τις δουλειές σου, το τραγούδι "Better Love" της Κατερίνας Ντούσκα δεν ήταν τίποτα από όλα όσα περίμενες. Ήταν ευτυχώς πολλά παραπάνω.

Η ελληνική συμμετοχή είναι επιτέλους πρωτότυπη, με δικό της σύγχρονο ήχο και κυρίως μία δική της αιθέρια αισθητική που εκφράστηκε μέσα από το videoclip της Έφης Γούση.  Η Έφη Γούση γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, (2008). Έχει συνεργαστεί με τους: Α. Βουτσινά, Ν. Τσακίρογλου, Π. Μιχαηλίδη, Π. Χούρσογλου, Κ. Γεράρδο, Α. Μπένετ στο θέατρο και συμμετείχε σε κινηματογραφικές παραγωγές. Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις όπως οι: “Medea 4.48”, “Chez Alba”, “Cleansed” και “Dogville”. Η σκηνοθετική της ματιά στο videoclip του τραγουδιού που θα διαγωνιστεί στην 64η Eurovision δημιουργεί ένα μοναδικό αποτέλεσμα, ρομαντισμού και παραδοξότητας γεμάτο από γυναικείες μορφές που πλαισιώνουν την κυρίαρχη γυναίκα στην οθόνη μας την Κατερίνα Ντούσκα.

«Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό το τραγούδι…» είχε πει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κατερίνα Ντούσκα και ακούγοντάς το δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί. «Μου άρεσε το ότι είχε μια μελωδία φωτεινή και αισιόδοξη. Ήθελα ένα τραγούδι εξωστρεφές με δύναμη και βάθος και νιώθω πως για πρώτη φορά έγραψα ένα τραγούδι που δεν ξεκινά και τελειώνει με μένα. Αφορά τους άλλους και λειτουργεί σαν πρόσκληση, σαν αγκαλιά» συμπλήρωνε.

Η τελευταία με την ιδιαίτερη φωνή της, συνυπογράφει το τραγούδι της μαζί με τον σύντροφό της Leon of Athens και τον David Sneddon. Μαζί με τον τελευταίο έγραψε και τους στίχους. Η φρεσκάδα είναι εκεί και θυμίζει μια συνάντηση της Sia με την Florence Welch και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από τα standard που θα έθετες για τη Eurovision.

Το τραγούδι της Κατερίνας Ντούσκα ξεφεύγει από οποιαδήποτε συνταγή ήξερες σαν να μη φτιάχτηκε για να αγωνιστεί αλλά για να ακουστεί, και ακούγεται πολύ ευχάριστα.

Στο clip σαν υπογράμμιση αυτής της φρεσκάδας που προκύπτει από το γεγονός ότι γράφτηκε από νέους δημιουργούς και τραγουδιέται από την εκπρόσωπο της νέας γενιάς της ελληνικής μουσικής Κατερίνα, συμμετέχουν νέες ηθοποιοί και χορεύτριες (Γεωργία Αβασκαντήρα, Μαριλίνα Μπέση, Μαίρη Μαντλέν Γκίνη, Εύη Δόβελου, Μαριάννα Ζαχαριάδου, Giulia Innesto, Αναστασία Καλογήρου, Μυρτώ Κουτλή, Έλενα Μεντζέλου, Νικολέτα Μιλιάτη, Γωγώ Ξηρού, Διονυσία Παπαπαύλου, Αναστασία Σιδηροκαστρίτη, Έλσα Σίσκου, Εύα Σόκου, Νατάσα Τοπαλτζίκη, Έλλη Τρίγγου και Χρυσαλένα Χριστοπούλου). Αποκλειστικά γυναίκες, ακολουθούν τις οδηγίες μιας γυναίκας και λικνίζονται στον ήχο της φωνής μιας άλλης και όλα αυτά σε φόντο ρόζ.

Μιλάμε συχνά πλέον για τις γυναίκες που δημιουργούν όλο και περισσότερο και στον χώρο του κινηματογράφου, μιλάμε για τις γυναίκες που βρίσκουν μια όλο και πιο δυνατή φωνή και το videoclip της Έφης Γούση είναι μία ακόμα απόδειξη πώς οι γυναίκες έχει έρθει η ώρα να καταθέσουν τις δικές τους αισθητικές προτάσεις και να μεγαλουργήσουν ελεύθερες από τα δεσμά και τους περιορισμούς του παρελθόντος.

Ξαναδέστο αν δεν το έχεις δει ήδη.

 

Η μελωδία, η φωνή, η ενέργεια, είναι όλο ένα μεγάλο τόπο στα νιάτα, τόπο στο σύγχρονο, τέλος στο ξεπερασμένο και αυτό ήταν που εισέπραξαν οι ακροατές το βράδυ της Τετάρτης. Απόδειξη η ανταπόκρισή τους στο τραγούδι και τα σχόλια του Twitter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Όχι φυσικά ότι είναι κακή η παράδοση, κακό το μπουζούκι, κακές οι μελωδίες που θυμίζουν κάτι από το παρελθόν. Απλά ζούμε στο 2019 και πλέον καλώς ή κακώς δεν είμαστε μόνο αυτό. Η νέα γενιά κι αυτή πριν από αυτήν και ίσως και λίγο πιο πίσω, έχει γαλουχηθεί με όρους δυτικούς πολιτισμικά και κάποια στιγμή καλό είναι να αποδεχτούμε και αυτές τις επιρροές μας, να τις επεξεργαστούμε και να τις αφομοιώσουμε βγάζοντας από αυτές ότι καλύτερο μπορούμε.

Δεν είναι απαραίτητο όλα να θυμίζουν την παλιά καλή Ελλάδα με το greek bouzouki και το opa. Έχουμε ανάγκη από κάτι διαφορετικό κι ως τέτοιο ελπίζουμε να  αντιμετωπιστεί ένα τόσο αιθέριο τραγούδι.

Το “Better Love” είναι ό,τι πιο ολοκληρωμένο ακουστικά και οπτικά έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στο ταξίδι της Eurovision, ενός θεσμού που κάποτε χαρακτηρίστηκε “πανηγύρι” και κατέληξε συχνά να είναι ένα πολύ αδιάφορο τηλεόπτικό πρόγραμμα με ποπ εύπεπτα τραγούδια. Η Ελλάδα θα αγωνιστεί φέτος στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης που θα λάβει χώρα στο Ισραήλ στις 14 Μαΐου και ελπίζουμε να προκριθεί και να φτάσει ψηλά. Ας πούμε λοιπόν κι αυτό το «Καλή επιτυχία Ελλάδα» ως είθιστε και πάμε.

 

Κεντρική Φωτογραφία: instagram.com/katerineduska