OPINIONS

O Jason Momoa μίλησε για την κλιματική αλλαγή πιο σκληρά από την Greta και αντίδραση καμία. Λες να φταίει που είναι επιτυχημένος άνδρας;

Jordan Strauss/Invision/AP, File

«Οι άνθρωποι είμαστε μια ασθένεια που μολύνει τον πλανήτη». Όχι δεν το λέω εγώ, ούτε η 16χρονη Greta Thunberg για την οποία είχαν όλοι να σχολιάσουν κι από κάτι -συνήθως κακό σε βαθμό που σε έκανε να θες να κοιτάξεις από την άλλη αντί να διαβάσεις παρακάτω. Το είπε ο Jason Momoa, σε ομιλία του για την κλιματική αλλαγή στα Ηνωμένα Έθνη. Και όμως, ο διάσημος αυτός άνδρας δε χρειάστηκε να περάσει το υπόλοιπο της ημέρας του αφού κατέβηκε από το podium διαβάζοντας άθλια σχόλια για τον ίδιο, τον τρόπο που μιλάει, την εικόνα του, το πόσο λάθος είναι όλα αυτά που λέει.

Διάβασε επίσης: H Greta Thunberg έβγαλε (πάλι) τον χειρότερο εαυτό μας

«Αυτό το κορίτσι έχει σοβαρό θέμα. Δεν είναι φυσιολογικό. Είναι ψυχρό σαν ρομπότ. Είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ είναι δικές της σκέψεις. Έχει ψυχώσεις, είναι καταθλιπτική. Σκέψου να την παντρευτείς αυτή και να την πάρεις σπίτι. Μία εν δυνάμει ψυχοπαθής με συμπλέγματα κατωτερότητος. Εάν δεν το κλείσουν μέσα σε λίγα χρόνια θα μας ζαλίζει με τα ίδια μέχρι να πεθάνει. Το θέμα είναι ότι είναι ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ. Αυτό το μικρομέγαλο, η Greta, μου θυμίζει τον εξορκιστή. Αυτή η Γκρέτα τι σαλεμένο πουτανακι είναι; Η Γκρετα Τουνπεργκ με τρομάζει περισσότερο από ότι η οικολογική καταστροφή. Αυτιστικό magali. Στ’ αρχίδια μου το αυτιστικό μαλακιστήρι», είχε γράψει ένας χρήστης του Twitter για ένα 16χρονο κορίτσι που απλά ασχολείται με πράγματα τα οποία έπρεπε να μας νοιάζουν όλους μας. Για τον Jason Momoa, όσοι αντέδρασαν -και μόνο στο εξωτερικό, εδώ φυσικά δεν πήραμε χαμπάρι τίποτα- ήταν μόνο όσοι δεν ήξεραν πως έχει πτυχίο στους κλάδους Θαλάσσιας Βιολογίας και Βιολογίας Άγριας Πανίδας οι οποίοι τον προέτρεπαν να ασχολείται μόνο με τις ταινίες. Μετά σιώπησαν κι αυτοί. Κανένα σχόλιο για την εμφάνισή του, κανένα σχόλιο για το βλέμμα του, κανένα σχόλιο για την ένταση της φωνής του, τίποτα από όλα αυτά που είχε να αντιμετωπίσει η Greta.

 

Ώσπου το ερώτημα μιας χρήστριας του Twitter ήρθε να συνοψίσει όλες μας τις σκέψεις μπροστά στο πώς ξέφυγε από τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής μια τέτοια είδηση, μια τέτοια ατάκα από έναν τόσο διάσημο άνθρωπο. Πώς η «χολή» για εκείνον δεν είχε χυθεί ακόμα στα πληκτρολόγια; «Πόσοι λευκοί μεσήλικες άνδρες πιστεύετε ότι θα κάνουν bullying στον Momoa όπως έκαναν στην Greta»;, αναρωτήθηκε η Polly Maeve και είδε το tweet της να γίνεται viral. Όχι άδικα. Γιατί μπορεί ο Jason Momoa να είπε εξίσου σκληρά λόγια με την Greta Thunberg, μπορεί να δήλωσε ότι εμείς σαν ανθρώπινο είδος έχουμε ανάγκη τον πλανήτη αλλά εκείνος δεν μας έχει καμία ανάγκη, μπορεί να δήλωσε ότι είναι ντροπή μας που έχουμε περισσότεα σωματίδια πλαστικού στις θάλασσες μας από ότι αστέρια στον γαλαξία μας, αλλά κανείς δεν τον είπε υποκριτή, κανείς δεν του είπε πως δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει. Γιατί σε αντίθεση με ένα 16χρονο κορίτσι που μάλιστα βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, εκείνος είναι ένας επιτυχημένος μεσήλικας.

«Οι ωκεανοί είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ολόκληρα θαλάσσια οικοσυστήματα εξαφανίζονται με τη θέρμανση των θαλασσών και καθώς τα απόβλητα του κόσμου μας αδειάζουν στα νερά μας, καθώς αντιμετωπίζουμε την κρίση της μόλυνσης από το πλαστικό. Είμαστε μια ασθένεια που μολύνει τον πλανήτη μας», είπε μεταξύ άλλων ο Momoa και τόνισε ότι «Οι άνθρωποι πρέπει να βάλουμε τις κυβερνήσεις και τις μεγάλες δυνάμεις της βιομηχανίας να απολογηθούν για τη ζημιά που έχει προκληθεί στο περιβάλλον». Λόγια για ευθύνες και για τον πόνο που βιώνουμε (είτε το συνειδητοποιούμε τώρα είτε όχι) όλοι μας. Όπως ακριβώς και η Greta.

Η αλήθεια είναι πως ο Jason Momoa ανήκει σε μία μειονότητα -όπως έγραψε η ίδια χρήστρια του Twitter κατάγεται από τη Χαβάη και οι φωνές των Ιθαγενών της Αμερικής συχνά δεν ακούγονται όσο θα έπρεπε ή χλευάζονται- αλλά η αλήθεια είναι πως ανήκει και σε μία άλλη μειονότητα «πανίσχυρη», αυτή των διάσημων ηθοποιών του Hollywood. Αυτή των προτύπων των αρρενωπών, δυνατών ανδρών, τη φωνή των οποίων δύσκολα αμφισβητεί κανείς. Κι αν θεωρείς ότι όλο αυτό είναι μια μεγάλη υπερβολή θα σε ενημερώσω ότι υπάρχουν και έρευνες που υποστηρίζουν ότι δεν είναι τόσο αυτά που λέει κανείς όσο το φύλο του που καμιά φορά καθορίζει την αντίδραση του κοινού.

Η φωνή των ανδρών ακούγεται πιο χαρισματική σε σχέση με τη φωνή των γυναικών, όπως υποστηρίζει η έρευνα των Markus and Roen του 2017. Επιπλέον οι ικανότητες των ανδρών ως ομιλητές προωθούνται περισσότερο και συναντούν λιγότερη κριτική από την κοινωνία σε σχέση με αυτές των γυναικών (Baxter, 1999; Sellnow and Treinen, 2004; Cameron, 2006).

Δεν έχει σημασία αν λες κάτι διαφορετικό. Μερικές φορές αρκεί το βιολογικό σου φύλο για να συναντήσουν επικρίσεις τα λεγόμενά σου. Το μήνυμα μπορεί να είναι το ίδιο, το πως το δέχονται οι άλλοι είναι εντελώς διαφορετικό.

Φυσικά είναι υπέροχο που ο Aquaman αποδεικνύεται πιο αφοσιωμένος στις θάλασσες και το περιβάλλον από ό,τι ο χαρακτήρας του και φυσικά πρέπει να μιλάει για όλα αυτά που τον απασχολούν τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι όλοι να δράσουμε υπέρ του πλανήτη, για όλους μας δεν έπρεπε να έχει σημασία το φύλο εκείνου που μιλάει αλλά να πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν για τον σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε στον πλανήτη μας. Ας αφήσουμε λοιπόν και τη Greta να κάνει το ίδιο, χωρίς να τη «χτυπάμε» με κάθε μας λέξη.

Να μελετάει τα πράγματα που τη συγκινούν και να τα βροντοφωνάζει. Ακόμα και αν η δική της εμφάνιση μπροστά σε κοινό φαίνεται απείρως πιο αδέξια από του Jason Momoa, ακόμα κι αν ο τρόπος της μας φαίνεται πιο δυσάρεστος από εκείνον ενός σταρ, ακόμα κι αν υπάρχουν άνθρωποι που και στο μέλλον θα αρνούνται ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή. Είναι σημαντικό να ακούγονται όσα λέει. Είναι σημαντικά τα «Πώς τολμάτε;» της. Και μάλλον θα έπρεπε να τα απευθύνει και σε κάθε έναν από εμάς προσωπικά και όχι μόνο για το θέμα του περιβάλλοντος.

 

Κεντρική φωτογραφία:  Jordan Strauss/Invision/AP, File