OPINIONS

Δε σε έχει χαστουκίσει ποτέ άνδρας; Κούνια Μπέλλα (Ιωάννα) που σε κούναγε

Πριν από μία εβδομάδα περίπου ήταν η ημέρα που όλες μαζί υψώσαμε μία ακόμα φορά τη φωνή μας για να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών. Τη βία που ακόμα και σήμερα είναι παρούσα και εμφανίζεται στη ζωή μας με τρόπους ύπουλους και φαινομενικά αθώους, τη βία που η κοινωνία παλεύει καθημερινά να μοιάζει να μην αποδέχεται μπας και κάποια στιγμή καταφέρει όντως να την εξαλείψει στην πράξη. Αλλά πού και πού όλος αυτό το οικοδόμημα που χτίζει ο αγώνας καθεμιάς μας, εμφανίζει ρωγμές, σαθρά σημεία και κινδυνεύει με κατάρρευση. Έντρομες παρακολουθούμε το κάθε ράγισμα. Έντρομες, όπως όταν στο The2night Show του Γρηγόρη Αρναούτογλου η Σταρ Ελλάς 2018 Ιωάννα Μπέλλα αποφάσισε να νομιμοποιήσει τη βία κατά των γυναικών με μία της φράση.

«Έχεις πει ότι έχεις φάει και ξύλο από σύντροφό σου…», της είπε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου  και η Ιωάννα Μπέλλα με χαμόγελο στα χείλη απάντησε σαν το χαστούκι να είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό που συμβαίνει σε κάθε γυναίκα. «Ξύλο… Εντάξει… Έχω φάει ένα χαστούκι. Και ποια γυναίκα δεν έχει φάει ένα χαστούκι πάνω στον τσακωμό; Στον έντονο τσακωμό, έτσι; Ποια γυναίκα δεν έχει φάει; Όποια γυναίκα πει ότι δεν έχει φάει ή ότι δεν έχει κάνει πλαστική, λέει ψέματα», είπε γελώντας. Ναι γελώντας, ούτε καν με τη φωνή της να μαρτυρά την παραμικρή αμφιβολία για τις απόψεις της. Μπορείς να δεις το μήνυμα πίσω από τις λέξεις; Εγώ το βλέπω με νέον γράμματα να με γυρίζει πίσω δεκαετίες τότε που όποια γυναίκα είχε υποστεί σωματική βία από σύντροφό της με το που άνοιγε το στόμα της να το εκμυστηρευτεί σε όποιον νόμιζε πως θα της συμπαραστεκόταν άκουγε το: «Εντάξει μωρέ, ένα χαστούκι ήταν, πώς κάνεις έτσι; Σε αγαπάει, κάτσε σπίτι σου στον άνδρα σου».

Την ίδια ώρα που την επικαιρότητα απασχολεί η είδηση για τη δολοφονία της φοιτήτριας που αρνήθηκε να συνευρεθεί σεξουαλικά με δύο άνδρες στη Ρόδο, εμείς ακούμε μία γυναίκα, έναν μόλις χρόνο μεγαλύτερη από το θύμα να λέει ευθαρσώς πως όποια γυναίκα λέει πως δεν έχει φάει χαστούκι και δεν έχει κάνει πλαστικές επεμβάσεις λέει ψέματα. Εγώ είμαι σίγουρα ψεύτρα για την Ιωάννα Μπέλλα, ελπίζω κι εύχομαι κι εσύ.

Η Ιωάννα Μπέλλα που επιχείρησε να πάρει μέρος πρώτα σε ένα reality μόδας κι έπειτα στα καλλιστεία τα οποία κέρδισε, έχοντας την ευκαιρία να εκπροσωπεί την χώρα μας και σε άλλους διαγωνισμούς ομορφιάς, έχει αυτές τις απόψεις κι αυτό είναι θλιβερό από μόνο του. Το ακόμα πιο θλιβερό όμως είναι ότι οι απόψεις αυτές ακούγονται στην ελληνική τηλεόραση με τρόπο σαν να είναι φυσιολογικές και αυτές οι συμπεριφορές και αυτές οι απόψεις. Και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου να της απαντά: «Καταλαβαίνω τι λες, καταλαβαίνω. Αλλά πολλές γυναίκες δεν έχουν κάνει πλαστικές και πολλές γυναίκες δεν έχουν φάει χαστούκι». «Εντάξει, εννοώ στη showbiz» διευκρίνισε η Ιωάννα Μπέλλα. Και δεν έσωσε απολύτως τίποτα με την απάντησή της.

Δεν ξέρω πού να πρωτοεντοπίσω το πρόβλημα. Στο γεγονός ότι η Ιωάννα Μπέλλα θεωρεί πώς ένα χαστούκι δεν είναι ξύλο; Στο γεγονός ότι πιστεύει ότι ένα χαστούκι είναι κάτι που κάθε γυναίκα έχει δεχθεί στη ζωή της; Το γεγονός ότι χαμογελά; Ή μήπως στο ότι η τηλεόραση αναδεικνύει γυναίκες με τέτοιες απόψεις σε πρότυπα της σύγχρονης ομορφιάς, του στιλ και της επιτυχίας; Ή στο γεγονός ότι ο παρουσιαστής δεν έκανε καν αντίλογο μη αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα που κρύβουν τέτοιες φράσεις;

Την επικινδυνότητα της φράσης τη βλέπεις στα νούμερα. Στους 157 χιλιάδες followers του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram, στους 10,7 χιλιάδες followers του fan club της,  στην ύπαρξη δηλαδή αρκετών μάλλον ανθρώπων ανάμεσα στους τόσους πολλούς followers που θεωρούν την Ιωάννα Μπέλα πρότυπο, που θαυμάζουν την εξωτερική της εμφάνιση αλλά ίσως και τη γενικότερη φιλοσοφία και τις απόψεις της.

Κι αν αυτό είναι ένα μικρό πρόβλημα, τότε να σου πω πως υπάρχει κι ένα ακόμα μεγαλύτερο, ένα ακόμα πιο ουσιώδες. Η ίδια η βία κατά των γυναικών που χθες το νόημα και οι επιπτώσεις της συρρικνώθηκαν μπροστά στα μάτια των τηλεθεατών μέσα από τη φράση της Ιωάννας Μπέλλα.

«Από το 2012 που ξεκίνησε σταδιακά η λειτουργία των δομών του δικτύου έως σήμερα, 25.079 γυναίκες απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα, 1518 γυναίκες φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας, ενώ η Γραμμή  SOS 15900 από την έναρξη της λειτουργίας, στις 11/3/2011, δέχθηκε 37.482 κλήσεις» γράφουν τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στις 23 Νοεμβρίου. «Κατά τη διάρκεια του 2018, στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνθηκαν 4.909 γυναίκες, 286 γυναίκες φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας, ενώ η Γραμμή  SOS 15900 δέχθηκε 5.088 κλήσεις. Από τις 5.088 κλήσεις του 2018, οι 4116 (81%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας» συνεχίζει η ανακοίνωση. 4116 περιστατικά έμφυλης βίας σε έναν χρόνο. 4116 χαστούκια που ευτυχώς δεν αντιμετωπίστηκαν με το σκεπτικό της Ιωάννας Μπέλλα. Υπάρχει ελπίδα;

Οι αντιδράσεις του κόσμου στο Twitter έδειξαν πως ναι ελπίδα υπάρχει, όπως προσπαθούν να κάνουν κι αυτές οι γραμμές. Οι χρήστες του Twitter αντέδρασαν άμεσα σε όσα ακούστηκαν στην εκπομπή, άλλοι με λιγότερη και άλλοι με περισσότερη οργή.

 

 

 

 

Το ίδιο έκανε, προς τιμήν της, και η εκπομπή του ίδιου σταθμού με την εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, το Πρωινό κατά τη διάρκεια του οποίου η Φαίη Σκορδά διέκοψε την προβολή του βίντεο για να πει: «Κόψ’το Ελεάννα κόψε το βιντεάκι, παιδιά τι είπε; Τι είπε; Συγγνώμη τώρα που διακόπτω την αναπαραγωγή του αποσπάσματος του Γρηγόρη Αρναούτογλου, τι είπε; Τι είπε παιδιά; Δεν είχα καταλάβει ακριβώς τι είχε πει! Μήπως δεν άκουσα καλά; Παιδιά το είπε; Είπε “Και ποια γυναίκα δεν έχει φάει χαστούκι”; Συγγνώμη που αντιδρώ έτσι δεν είχα καταλάβει. Χασκογελώντας και να λέει και ποια γυναίκα δεν έχει φάει ένα χαστούκι;» Τη σκυτάλη πήρε στην συνέχεια η Αφροδίτη Γραμμέλη τονίζοντας: «Απενοχοποιεί τη βία, τη βία στη γυναίκα για την οποία δίνουμε καθημερινά μάχες. Μας βλέπουν γυναίκες αυτή την στιγμή κακοποιημένες κι έχουμε μείνει με το στόμα ανοιχτό από αυτό που άκουσαν».

 

Ιωάννες Μπέλλες υπάρχουν (κι ελπίζουμε κάποτε να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους), όπως και χαστούκια. Το θέμα είναι μέχρι να καταλήξουμε νικήτριες σε αυτό τον αγώνα, σε κάθε πισωγύρισμα να υπάρχει αντίδραση, να υπάρχει φωνή. Και ευτυχώς, ακόμα, υπάρχει.