OPINIONS

Επιτέλους ΣoυΚου, με Τζένη Τζένη, στο Σπίτι μου Σπιτάκι μου

Κόντρα στην κοινή αντίληψη πως το πρωινό του Σαββατοκύριακου είναι μια ζώνη μικρότερης ή ''δευτερεύουσας'' σημασίας, με μικρότερο κοινό, τα κανάλια αποφάσισαν και φέτος να επενδύσουν σ’αυτήν, εισάγοντας στο πρόγραμμά τους, τρεις (συν μια, από σπόντα), ομοειδείς ψυχαγωγικές εκπομπές. Συνεπώς, η μάχη είναι αληθινή, σκληρή και ολομέτωπη.

Με δεδομένη την κατάσταση στην τηλεόραση και το γεγονός πως ολόκληρα κανάλια, εκπομπές, δουλειές, ”φλερτάρουν” με το ”μαύρο”, λόγω του ανεκδιήγητου νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, η κριτική καθίσταται πλέον όχι μόνο άδικη αλλά και χυδαία και κακόγουστη. Συνεπώς αυτή εδώ είναι περισσότερο η φιλική καταγραφή εντυπώσεων ενός ”μυημένου” θεατή και όχι άλλο ένα ”σου- κουνάω- το- δάχτυλο”. Δείτε το έτσι. Και ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά.

Τίτλος εκπομπής : Σπίτι μου, σπιτάκι μου

A video posted by Alpha TV (@alphatv) on

 

Κανάλι: Αlpha

Υπότιτλος: Έκπληξη

Κι όμως, το τηλεοπτικό ”προϊόν” είναι μια πλούσια, σφιχτοδεμένη, εκπομπή, που στοχεύει το μεγάλο ”λαϊκό” κοινό του μεσημεριού – άλλο αν, μερικές φορές, η παρουσιάστριά της δείχνει κάπως υπερβολικά αφηρημένη ( ζαλισμένη/ νυσταγμένη/ξεχασμένη με κάτι δικά της) για να τη διαχειριστεί. Η εμπειρία, πάντως, (ή οι καλοί συνεργάτες) φαίνεται πως έχουν ”γράψει” πια χιλιόμετρα και στην Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, η οποία φέτος, εμφανίζεται πιο χαλαρή από άλλες χρονιές, Το ”μενού” του ”Σπιτιού” περιλαμβάνει  ειδήσεις και συνεντεύξεις από τον καλλιτεχνικό χώρο, μόδα, υγεία, ομορφιά, θέματα για το παιδί, επίκαιρα links, πλάκα, gossip, παιχνίδια, καλεσμένους στο πλατό, ακόμα και κανά δυό πραγματάκια με ”κοινωνική αιχμή”, που παρουσιάζει ο Σάββας Πούμπουρας. Δεύτερη έκπληξη: ο τελευταίος έχει (δομημένο) λόγο και άποψη, δεν είναι απλώς ο ”ωραίος και άλαλος” του πλατό. Τρίτη, θετική έκπληξη: η προσθήκη, φέτος, του έμπειρου – και συμπαθέστατου – Γιάννη Πουλόπουλου στην παρέα της εκπομπής, που αναβαθμίζει τα ”αντανακλαστικά” του ρεπορτάζ.

Στα συν: το ωραίο, μεγάλο, υπερ-φωτισμένο πλατό, με χρώματα και γωνιές στις οποίες ”αναπαύεται” το μάτι. Ο πλούτος της παραγωγής.

Στα πλην: το γεγονός πως, τόσο η παρουσιάστρια, όσο και οι γυναίκες του πάνελ, μοιάζουν σαν να γύρισαν μόλις από τα μπουζούκια και δεν πρόλαβαν να αλλάξουν/ξεβαφτούν/ βγάλουν το δωδεκάποντο που τις χτυπάει στο κότσι. Γιατί τόση παγιέτα, σατέν και contouring πρωινιάτικο ρε κορίτσια;

Ατάκα: ”Που βρίσκονται οι Μύκηνες;” (Η Φλορίντα Πετρουτσέλι, σε γλωσσικό οίστρο)

Τίτλος εκπομπής: ”Επιτέλους Σαββατοκύριακο”

 

Κανάλι: Epsilon

Υπότιτλος: Άντε, να τη βγάλουμε και σήμερα

Στ’αλήθεια σφίγγεται η καρδιά σου, να παρακολουθείς μια, μάλλον άκεφη Ναταλία Γερμανού, να προσπαθεί ατυχώς να διεκπεραιώσει τρεις και κάτι ώρες του – σχεδόν – Τίποτα. Μια παρέα (μάλλον πολυπληθής για τα δεδομένα της εκπομπής, με πλεονάζοντα αριθμό μοντέλων), κάθεται σε ένα τσουρούτικο και κακοφωτισμένο τραπεζάκι (απορίας άξιο το γιατί, αφού η γωνιά με τους καναπέδες, είναι σαφώς ωραιότερη αισθητικά) και επί δύο ώρες ”αναλύει”, υποτίθεται, ένα σωρό θέματα χωρίς, φαινομενικά, καμία συνοχή – από τον ”μάγο” των πυροτεχνημάτων, μέχρι την ασθένεια της συζύγου του Πύρρου Δήμα  και πίσω στην πρεμιέρα της Πάολα. (σ.σ. Μιας και δεν είδα την πρεμιέρα, καλοπροαίρετα, θα υποθέσω ότι το ”φάουλ” οφείλεται μάλλον στην αιφνίδια αποχώρηση της αρχισυντάκτριας της εκπομπής Δέσποινας Γρηγοροπούλου και την αντικατάστασής της, άρον άρον από τη Φιλιώ Γιαννακοπούλου. Mια ”σκαλέτα” με περισσότερο νόημα, πάντως, είναι βέβαιο πως θα αποδειχτεί χρήσιμη στο μέλλον…). Το ”μενού” της εκπομπής, περιλαμβάνει επίσης μαγειρική, ζώδια (ατέλειωτη ώρα – πήγα, ήρθα, έκανα καφέ, ξεφούρνισα μια τυρόπιτα και η Σμάρω Σωτηράκη ακόμα μίλαγε), ένα παιχνίδι στο στούντιο, μια συνέντευξη στο πλατό, την απαραίτητη διαφήμιση κρέμας και μαγικού ορού και τέλος. Ουφ, πάει κι αυτό.

Στα συν: η παρουσιάστρια. Η Ναταλία Γερμανού με την συγκρότηση, την πείρα, τα εξαιρετικά ελληνικά της, είναι το asset της εκπομπής της. Η παρουσία της – εξίσου ικανής δημοσιογράφου – Χριστίνας Πολίτη, αναβαθμίζει φέτος τις κουβέντες του ”καναπέ”, όπου οι δυό γυναίκες ”κόβουν και ράβουν”.

Στα πλην: Η γενικότερη φτώχεια θεμάτων και εικόνας. Και το γεγονός ότι η Ναταλία το ξέρει…

Ατάκα: ”Μπορούμε, παρακαλώ, να χαμηλώσουμε λίγο τον ήχο; Γιατί εμείς τόση ώρα ακούμε το ”Φεγγάρι μου” στη διαπασών και βλέπουμε τη Σμάρω να ανοιγοκλείνει το στόμα της” (Όταν η παρουσιάστρια έχει νεύρα…)

Τίτλος εκπομπής : Jenny – Jenny

A photo posted by JennyJenny (@jennyjennytvshow) on

 

Κανάλι: Αnt1

Yπότιτλος: Wow

Εντάξει, ας το παραδεχτούμε η μάχη είναι άνιση. Και μάλλον δεν θα έπρεπε να γίνεται καν, σύγκριση, αφού  το ”Jenny -Jenny”, δεν θα έπρεπε να μπαίνει στην κατηγορία των ”πρωινών” – στην πραγματικότητα, είναι απλώς ένα μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό μαγκαζίνο, που τυχαίνει να προβάλλεται το πρωί. Και βέβαια έχει όλα όσα ήξερες από πέρυσι κι όσα περιμένεις να δεις (μόδα, beauty, μαγειρική, συνεντεύξεις, θέματα για τη γυμναστική, το παιδί κ.λπ), γυρισμένα όμως με εντελώς διαφορετικό τρόπο, αισθητική, σκηνοθεσία, μοντάζ, μουσική, σε ένα υπέροχο σπίτι-πλατό – και όλα σε μαλακό, φυσικό, πρωινό φως. Φυσικά, το οπτικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Από την άλλη, μοιραία, το περιεχόμενο ”χάνει” σε νεύρο, αυθορμησία ή επικαιρότητα – θα μπορούσες να δεις την ίδια εκπομπή, το επόμενο Σαββατοκύριακο, ή το μεθεπόμενο, σχεδόν τίποτα δεν θα άλλαζε. Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, η ανακοίνωση της νέας εγκυμοσύνης της Ελιάνας Χρυσικοπούλου, το πρώτο πεντάλεπτο της πρεμιέρας της εκπομπής, (και μάλιστα μέσα από ένα αστεία κακοστημένο σκετσάκι), ήταν ελαφρώς άκομψη – δεν θα έχαναν δα και το scoop.

Στα συν: όλα τα παραπάνω, συν η εξαιρετική επιλογή των θεμάτων, τα οποία απευθύνονται σε ανθρώπους ”κανονικούς” ( και με αυτούς, εννοώ την κατηγορία της οποίας τα ενδιαφέρονται πάνε ένα τσικ παραπάνω από την πρεμιέρα της Πάολα, και αφορούν π.χ. την τεχνολογία, την τέχνη, την νεανική επιχειρηματικότητα, πράγματα που συμβαίνουν στην πόλη κ.λπ). Κι επίσης, η άνεση και η ικανότητα της Τζένης Μπαλατσινού, να φέρνει εις πέρας ωραίες, κανονικές, ”ανθρώπινες” συνεντεύξεις.

Στα πλην: το ότι, μερικές φορές, οι συνεργάτες-δημοσιογράφοι  προσπαθούν υπερβολικά να ”πασάρουν” όσο γίνεται χαλαρά και φυσικά ένα πληρωμένο θέμα. Και το αποτέλεσμα είναι αφύσικα θεατρικό.

Ατάκα: ”Τραγούδησες το ‘Πάρε την πίκρα μου’ πάνω από το γαλακτομπούρεκο;” (Η Πέγκυ Ζήνα ανακαλύπτει τις ποικίλες χρήσεις της τέχνης της)

Tίτλος εκπομπής: ΣουΚου

A photo posted by ΣουΚου (@soukouant1) on

 

Κανάλι: Αnt1

Υπότιτλος: Ε;

Εδώ, ”σκοντάφτεις” στο εξής σχιζοφρενικό, τηλεοπτικό παράδοξο: έχεις μια τηλεοπτική εκπομπή, με παρελθόν πρωινού, με δομή πρωινού, με ψυχολογία πρωινού (σ.σ. αλλιώς δεν εξηγείται το ότι ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, έχει στήλη με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας, στις 2 το μεσημέρι (!) –  εκτός αν θέλει να πιάσει τους ξενύχτηδες και αγουροξυπνημένους) η οποία κανονικά, θα ‘πρεπε να παίζει το πρωί, και ωστόσο προβάλλεται στις 2 το μεσημέρι. Κάπως σαν ο Αntenna, να ήθελε να βάλει τα ”καλά” του από νωρίς, με το ”Jenny-Jenny”’ (το οποίο, πάντως, θα μπορούσε να παίζει και το απόγευμα) αλλά ”στρίμωξε” στο πρόγραμμα και το κανονικό του πρωινό. Αν, λοιπόν, το δεις, ως πρωινό, το ”Σου Κου” είναι μια χαρά, αν το δεις ως χαλαρή μεσημεριανή εκπομπή,  είναι όλο λάθος, από το σκηνικό και την επιλογή των θεμάτων ως τα πρόσωπα του πάνελ. Τα οποία (κι εδώ είναι το δεύτερο σχιζοφρενές παράδοξο) διαφέρουν τόσο μεταξύ τους σε προθέσεις, ενδιαφέροντα, και, κυρίως, σε κώδικα χιούμορ, που είναι σαν να παρουσιάζουν την ίδια ώρα, δύο εκπομπές: μια η Μαρία Μπεκατώρου με τον Χρήστο Νέζο, και άλλη μια ο Δημήτρης Ουγγαρέζος με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα!

Στα συν: το σκηνικό, που ωστόσο για έναν παράξενο λόγο, δεν χρησιμοποιείται, αφού το πάνελ, παραμένει πεισματικά ”βιδωμένο” στο τραπεζάκι του επί δύο και πλέον ώρες. Τα ωραία, χαλαρά παιχνίδια και οι συνεντεύξεις με τους καλεσμένους – το μοναδικό σημείο της εκπομπής όπου η Μπεκατώρου και ο Ουγγαρέζος ”κουμπώνουν” μαγικά.

Στα πλην: Όλα τα προηγούμενα. 

Ατάκα: ”Παντρεύεσαι;” (Ο Χρήστος Νέζος μυεί τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη στις χαρές του lifestyle)

Νούμερα τηλεθέασης για το Σάββατο 15/10

Μες στο ”πεσμένο” γενικά τοπίο των πρωινών τηλεθεάσεων, το ”Jenny – Jenny” έκανε καλή πρεμιέρα: πήρε μαζί του το δυναμικό κοινό, μέχρι το 9%. Ακολούθησε το ”Σπίτι μου, σπιτάκι μου” με 8,5% , ενώ, τρίτη ”τερμάτισε” η εκπομπή ”Επιτέλους Σαββατοκύριακο” με 7,1%. Στο γενικό σύνολο, το ”Jenny-Jenny”  ”κοίταξε στα μάτια” τη Ναταλία Γερμανού (11,8% ) ενώ η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου αρκέστηκε σε ένα 8,4%.

Στη συνέχεια, η εκπομπή ”Σου Κου” σημείωσε στο σύνολο, ένα 8.4%, (έναντι 20,6% που έκανε την ίδια ώρα, η εκπομπή ”Αποκαλυπτικά” του Epsilon). Παρόμοια ήταν τα νούμερα και στο νεανικό–δυναμικό κοινό (8,2%), όπου όμως η εκπομπή του Μένιου Φουρθιώτη παρουσιάζει αισθητή πτώση (11%).