OPINIONS

Αν έχεις τουλάχιστον έναν πρώην αυτό πρέπει να το διαβάσεις

Είναι τόσο εύκολο να έχεις συνέχεια μαζί σου τους πρώην - έρχονται πακετάκι με όλες τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα  - σαν να κουβαλάς μία βαλίτσα με ροδάκια στο μέγεθος, μάλιστα, που μπορείς να πάρεις και πάνω στο αεροπλάνο μαζί σου. Μερικές φορές δεν έχουμε πάρει καν πρέφα πως έχουμε γίνει σαν τις χελώνες όπου μέσα στο καβούκι κουβαλάμε ολόκληρη την papyrus larousse της ερωτικής μας ζωής. Μέγα λάθος, του οποίου η εφαρμογή οδηγεί στην συνηθισμένη απορία "γιατί δεν μπορώ να βρω τον σωστό άνθρωπο για μια φορά".  

Όπως έγραψε και η ψυχοθεραπεύτρια Terri Cole στο blog της (έχω και ένα επίπεδο όσο αφορά τις πηγές μου): “Πρώην αγόρι. Πρώην κορίτσι. Πρώην άντρας. Πρώην γυναίκα ή πρώην εραστής. Όλοι έχουμε. Είτε αν η σχέση έληξε πριν από 20 χρόνια ή 20 μέρες, η αγωνία που δημιουργήθηκε μετά από έναν επίπονο χωρισμό μπορεί να δημιουργήσει μια βαθιά πληγή”.

Πολύ καλά τα λέει η κυρία Cole. Θα σου πω εγώ, που ακόμα με πιάνει ένα αίσθημα ναυτίας όταν βλέπω κάποιον πρώην μου τυχαία στο δρόμο ή σκύβω να λύσω και να δέσω τα κορδόνια μου για να μη με δει. Ακόμα καλύτερα τα λέει, όταν μας λέει ότι δεν χρειάζεται να γίνουμε έρμαιο των χωρισμών μας, αλλά, αντί αυτού, να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη να μεταμορφωθούμε. Έχοντας τη δέουσα σοφία λέει με απλά και σταράτα λόγια: “Σου έχουν σερβίρει ένα μάτσο σκατά. Είσαι έτοιμη να λερώσεις τα χέρια σου; Γιατί σίγουρα εκεί μέσα στο βούρκο μπορείς να βρεις και διαμάντια”.

Το ξέρω ότι τώρα σκέφτεσαι “Άσε μας μαρή Cole και εσύ. Παίζεις με τον πόνο μας. Ποια διαμάντια; Το πολύ πολύ να βρω καμιά πέτρα να δέσω στο λαιμό μου και να πάω να κάνω βουτιά από τον κυματοθραύστη στο Φλοίσβο, που αν δεν πεθάνω, τουλάχιστον θα βγω μεταλλαγμένη”.

Όμως κορίτσια η Terri έχει δίκιο. Το λέει η πείρα μου σας λέω. Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία θα σε βοηθήσουν να βγεις σοφότερη μέσα από τον χωρισμό – ακόμα και αν τον έπιασες επ’ αυτοφώρω στη στάση γάτα, που ταίριαζε και στο ζώδιό του.

Το να μην συγχωρείς είναι σαν να πίνεις εσύ δηλητήριο και να περιμένεις ο άλλος να πεθάνει.

Αρχικά – και εδώ βάζω γυαλί – αν έχετε χωρίσει με κλάματα, μαλλιοτραβήγματα και πολλά “γαλλικά” τότε θα πρέπει να τον κάνεις block delete από τα social media και να σταματήσεις να τον stalkάρεις από άλλους λογαριασμούς (γιατί εντάξει μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ξέρουμε ότι μπαίνεις και βλέπεις τα update του από το προφίλ της κολλητής σου. Επίσης, μιας και είπαμε κολλητή, καλό θα ήταν να πεις στους πιο κοντινούς σου ανθρώπους να μην του μιλάνε επίσης. Δεν είναι κακό, ούτε κατινίστικο. Όσο λιγότερο ξεκάθαρος είναι ένας χωρισμός, τόσο περισσότερο παρατείνεις  τον πόνο.

Αν ο χωρισμός σας ήταν μία κοινή απόφαση (“ωραίο ήταν όσο κράτησε, αλλά βαρέθηκα, βαρέθηκες και καλύτερα να τραβήξουμε δρόμους χωριστούς”), τότε για λίγο διάστημα κόψε την επαφή. Κάθε είδους επαφή. Τεχνολογική, λεκτική, σωματική. Ακόμα και αν σου έρθει η όρεξη για σεξ, πραγματικά καλύτερα να αυνανιστείς. Θα έρθεις και πιο κοντά με τον εαυτό σου.  

 

Σε θέλω κυρία. Για ό,τι έχει συμβεί να ξέρεις πως φέρεις το 50% της ευθύνης. Ακόμα δηλαδή και αν σου τα φόραγε κατ’ εξακολούθηση, φταις γιατί ήσουν ζώον. Κοίτα στον καθρέφτη, δες την κότα που έχεις απέναντι σου και αγάπησέ την. Έτσι μονάχα θα καταφέρεις να μεταμορφωθείς σε γλάρο – για να μείνουμε στο βασίλειο των πτηνών – να ανοίξεις τα φτερά σου και να πετάξεις μακριά.

Δες τον χωρισμό, σαν μία ευκαιρία για να κάνεις την αυτοκριτική σου και την ψυχανάλυσή σου. Μπορεί ένα δέντρο να κάηκε, αλλά υπάρχει ένα ολόκληρο δάσος που πρέπει να προστατέψεις και για να το κάνεις αυτό πρέπει να δεις τι έφταιγε και άναψε φωτιά. Γιατί για παράδειγμα, ήσουν με έναν άνθρωπο βαρετό ή ζηλιάρη ή ψεύτη; Ας αναρωτηθείς τι είναι αυτό και σε κάνει να ακολουθείς ένα συγκεκριμένο pattern με τους άντρες; Τι σου θυμίζει ο πρώην σου; Πότε ένιωσες ξανά το ίδιο; Δεν λέω ότι αυτές οι ερωτήσεις θα απαντηθούν μέσα σε ένα απόγευμα που εσύ θα έχεις βάλει να δεις Girls. Πάρε το χρόνο σου.

Ο νυν σύντροφός μου (ελπίζω να μην γίνει και αυτός πρώην) μου λέει να βλέπω όλα τα πράγματα από τη σκοπιά της αγάπης. Έτσι θα μάθω, λέει, να συγχωρώ και να καταλαβαίνω τους ανθρώπους. Δεν λέω, η συγχώρεση είναι κάτι πολύ παρεξηγημένο. Κάποιες φορές δείχνει μία αδυναμία, σαν να δίνεις στον πρώην σου μία ακόμα ευκαιρία. Στην ουσία όμως απελευθερώνεις τον εαυτό σου. Σε εσένα δίνεις μία δεύτερη ευκαιρία. Να ξεχάσει και να προχωρήσει. Το να μην συγχωρείς είναι σαν να πίνεις εσύ δηλητήριο και να περιμένεις ο άλλος να πεθάνει.

Αυτά είχα να πω αγαπημένες μου φιλενάδες εδώ στο Ladylike.gr. Σας αφήνω τώρα να σκεφτείτε.

Και μην ξεχνάτε…σας αγαπώ.