OPINIONS

Η Yara του GoT διαλύει το σεξισμό, όσο ο Θεόδωρος Πάγκαλος απενοχοποιεί τη χυδαιότητά του. Μία ατάκα μόνο φτάνει

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του 8ου και τελευταίου κύκλου του Game of Thrones πραγματοποιήθηκε και η γη γυρίζει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την πρεμιέρα της σειράς του HBO παρακολούθησαν ταυτόχρονα 17,4 εκατομμύρια τηλεθεατές κατά την ώρα προβολής της, καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ. Οι ηθοποιοί της σειράς εμφανίζονται σε εκπομπές για να μιλήσουν για αυτή και απαντούν σε ερωτήσεις. Καλά μέχρι εδώ, δε σου είπα και κάτι νέο, δε σου άνοιξα ένα παράθυρο στη γνώση. Έχει και συνέχεια βέβαια και δε θα απογοητευτείς.

Η Gemma Whelan, που υποδύεται την Yara Greyjoy, βρέθηκε στο Sky News με αφορμή τη σειρά. Ο παρουσιαστής του Sky News, Adam Boulton, αποφάσισε να κάνει μία πρώτη τοποθέτηση για να «σπάσει τον πάγο». Ανέφερε πως ο χαρακτήρας της είναι «τρομακτικός και αρκετά σκληρός». Η Whelan απάντησε ότι απολαμβάνει τον ρόλο της χωρίς όμως να σκοτώνει. «Έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά μου, απλώς τα έχει σε υπερβολικό βαθμό».

Λίγο ακόμα παρακαλώ. «Το Game of Τhrones ενδυναμώνει τις γυναίκες ή τις αντικειμενοποιεί;» αναρωτήθηκε ο παρουσιαστής.

«Πιστεύω ότι τις ενδυναμώνει. Για μένα έτσι είναι. Το να παίζω την Yara. Η ερώτηση που μου κάνουν συχνά είναι: Πώς είναι να παίζεις έναν δυνατό γυναικείο χαρακτήρα; Και σκέφτομαι ότι είναι μια περιττή ερώτηση γιατί οι γυναίκες είναι εκ φύσεως δυνατές, ανεξάρτητες και ελεύθερες και έχουν όλο το φάσμα των συναισθημάτων, όπως και οι άνδρες. Αλλά οι άνδρες δεν ερωτώνται ποτέ πώς είναι να παίζουν έναν δυνατό άνδρα».

 

Κάποιος λογικά έχασε το χρωματάκι του. Κάποιος μαζεύτηκε στη θέση του. Κάποιος κατάλαβε πως οι σεξιστικές ερωτήσεις απαντώνται πια χωρίς δεύτερες σκέψεις. Καθημερινές ερωτήσεις και αιχμηρές απαντήσεις. Ο σεξισμός απαιτεί οξυμένα αντανακλαστικά και καθαρότητα σκέψης. Δεν είναι μία ακόμα αθώα ερώτηση απλά για να γεμίσει ο τηλεοπτικός χρόνος. Είναι μία ακόμα ανηλεής αναπαραγωγή στερεοτυπικών αντιλήψεων.

Δυνατός άνδρας, αδύναμη γυναίκα. Ένα απλοϊκά ειπωμένο δίπολο που κρύβει μία βαθιά έμφυλη κατηγοριοποίηση με απόδοση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Μελέτες που έχουν γίνει πάνω στα στερεότυπα και την κοινωνική κατηγοριοποίηση έχουν υιοθετήσει μια λειτουργική προσέγγιση. Βλέπουν τις κοινωνικές κατηγορίες και τα στερεότυπα σα γνωστικές δομές που δύσκολα μπορεί να αποφύγει κανείς στην καθημερινή κοινωνική ζωή του γιατί του παρέχουν τη δυνατότητα να καταλάβει γρήγορα τι συμβαίνει γύρω του.

Κατασκευή μίας γρήγορης ερμηνείας χωρίς ουσιαστικό νοητικό υπόβαθρο. Η πρώτη σκέψη. Η πιο σεξιστική. Η πρώτη ατάκα που έρχεται στο μυαλό. Η πιο στερεοτυπική. Τα στερεότυπα αλλάζουν αλλά με κόπο. Με πολύ κόπο. Με κόπο και θέληση. Γιατί για να αλλάξεις οτιδήποτε σε ενοχλεί πρέπει πρώτα από όλα να αποφασίσεις πως ήρθε η στιγμή να δράσεις και να παράξεις αντίδραση. Έπειτα, θα χρειαστεί να δώσεις μάχη για να πάψουν οι πυρηνικές πεποιθήσεις να είναι παγιωμένες και να γίνει η εξαίρεση που δεν επιβεβαιώνει κανένα κανόνα.

Μέχρι τότε θα νιώθουμε υπερηφάνεια με απαντήσεις σαν της Gemma Whelan και θα στεκόμαστε αμήχανα μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης όταν ατάκες σαν του Θεόδωρου Πάγκαλου τρυπούν τα πάγκαλα αυτάκια μας. «Να ολοκληρώσω μαζί σας ή με την κυρία Αναστασοπούλου; Προτιμώ την κυρία Αναστασοπούλου».

 

Καλεσμένος στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου δεν αρκέστηκε στην πολιτική ανάλυση και θέλησε να βάλει και λίγη χυδαιότητα στο τραπέζι πριν αποχαιρετίσει τους παρουσιαστές και τη λογική μας. Όταν ο Δημήτρης Οικονόμου ανέφερε «να ολοκληρώσουμε τώρα», μάλλον ένιωσε να προσβάλλεται και ανταπάντησε, μάλλον (πάλι) θεωρώντας πως είναι μία έξυπνη λεκτική ντρίμπλα. «Να ολοκληρώσω μαζί σας ή με την κυρία Αναστασοπούλου; Προτιμώ την κυρία Αναστασοπούλου».

Εμετικός δημόσιος λόγος, αυτό ακριβώς που δε χρειαζόμαστε. Ένα σεξιστικό σχόλιο που ο δέκτης του το θεώρησε ευφυές, μία ιδανική «τάπα» για τους παρουσιαστές που του ζήτησαν να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Τα σεξιστικά σχόλια δεν αγγίζουν τις γυναίκες, ξεγυμνώνουν όμως όσους τα κάνουν και αυτή είναι η τιμωρία τους. Μία ακόμα μέρα στη δουλειά, λοιπόν.