OPINIONS

MasterChef: Η “αυτοθυσία” του “μισητού” Σταμάτη ή όταν η επίκληση στο συναίσθημα σε ξελασπώνει

Λίγο αλατάκι ακόμα. Ακόμα λίγο. Θα γίνει λύσσα. Αυτό θέλουμε, να γίνει λύσσα. Λίγο αλάτι ακόμα στο μείγμα και είναι έτοιμο. Η «πειραγμένη» συνταγή του Σταμάτη Κωβαίου τον οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια εκτός MasterChef. Ένα από τα φαβορί για τη νίκη έθεσε τον εαυτό του εκτός παιχνιδιού για να «ξεσκεπάσει» όπως ο ίδιος είπε κάποιους από τους συμπαίκτες του που κρύβονται και δεν αναλαμβάνουν τις ίδιες αρμοδιότητες με τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα να προχωρούν στο διαγωνισμό.

«Συγγνώμη, πρώτα από όλα. Αυτό που έγινε σήμερα, το επέλεξα εγώ να γίνει. Με έχει κουράσει πάρα πολύ το ότι κρύβονται κάποια άτομα, πίσω από κάποια άλλα άτομα. Και σήμερα έκανα αυτό για να ξυπνήσουν και τα παιδιά, να ξυπνήσω και κάποια άτομα. Δεν ήθελα σεφ να φύγω αλλά έπρεπε να γίνει κάτι» ήταν η απάντηση του Σταμάτη όταν οι κριτές ρώτησαν γιατί πήρε την απόφαση να παρουσιάσει ένα λάθος πιάτο. Σου είπα, το αλάτι είναι το βασικό συστατικό της συνταγής. Αγνές προθέσεις; Θα τις δεχτώ. Άδολα κίνητρα. Τα παίρνω κι αυτά. Χρονικά όμως κάτι δεν πάει καλά, κάτι δεν κολλάει.

 

Σχεδόν μία εβδομάδα πίσω, παίκτες που είχαν αποχωρήσει, είχαν μία δεύτερη ευκαιρία να μπουν ξανά στο MasterChef. «Και για πείτε, τι λέει ο κόσμος για εμάς;» Κι όπως θα παίρνω τις στροφές, εσύ αν θέλεις, κοίταζέ με. Στροφή 180 μοιρών αφού το κοινό δε δείχνει να αγαπά ιδιαίτερα την αλαζονική συμπεριφορά του. Ακόμα κι αν δεν ήταν η πρόθεσή του αυτή, η κοινή γνώμη είναι αμείλικτη και δε χαρίζεται σε κανέναν. Επιλέγεις να εκτεθείς, επιλέγεις να γίνεις αντικείμενο υποκειμενικού σχολιασμού.

«Σας ευχαριστώ όλους για την συμπαράσταση. Μεγάλη η χαρά που μου δώσατε. Καταλάβατε τι άνθρωπος είμαι. Δεν πρέπει ποτέ να κρίνουμε βιαστικά έναν άνθρωπο και μάλιστα με βάση την εξωτερική του εμφάνιση. Θα καταλάβετε πολλά ακόμα στην πορεία. Ο Σταμάτης δεν άλλαξε ποτέ. Ήταν, είναι και θα είναι ειλικρινής και αληθινός. Δεν κρύφτηκα ποτέ στο παιχνίδι πίσω από τις κάμερες, ό,τι ήθελα να πω, το έλεγα. Μου κόστισε αυτό αλλά δεν μετανιώνω για την ειλικρίνεια μου. Σας ευχαριστώ όλους. Και από δω και πέρα θα μιλάμε μαγειρικά και μόνο. Κυνηγήστε τα όνειρα σας και μην αλλάζετε για κανέναν» θα γράψει ο Σταμάτης Κωβαίος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αμέσως μετά την αποχώρησή του.

Επίκληση στο συλλογικό τηλεοπτικό συναίσθημα για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται. Όλα σώζονται, για αυτό μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα. Σε όρους μαγειρικούς η αναγωγή; Το παραπάνω αλάτι το διορθώνει η λίγη παραπάνω οξύτητα, ή μία μικρή ιδέα πικρής ή γλυκιάς γεύσης. Ρίξε στην αλμυρή σάλτσα λίγη πάστα ντομάτας. Θα τη γλυκάνει και θα την ισορροπήσει. Η κίνηση του Σταμάτη να αποχωρήσει, λέγοντας πως δεν είναι κακός άνθρωπος, είναι η πάστα ντομάτας που όφειλε, ως μάγειρας, να ρίξει σε μία αλμυρή σάλτσα. Οι παίκτες που μπήκαν ξαναμοίρασαν την τράπουλα και το παιχνίδι ξεκίνησε εκ νέου με τον Ζαχίρ να μιλά ανοιχτά για διπρόσωπους παίκτες που τον πλησίασαν για να επωφεληθούν της δημοφιλίας του.

 

«Από τη μέρα που μπήκαν τα παιδιά στο σπίτι και φέρανε τα νέα και μας είπαν πώς φαινόμαστε έξω, ποιος μας γουστάρει και ποιος όχι, κάποια παιδιά που ακούσανε ότι δεν τους συμπαθεί ο κόσμος, αρχίσανε να αλλάζουν στάση απέναντι μου. Αν είσαι κακός, δεν πρόκειται να αλλάξεις. Πάλι κακός θα είσαι». Η διαμόρφωση της αυτοεικόνας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι οι «σημαντικοί άλλοι» της ζωής μας. Στην προκειμένη ένας από τους «σημαντικούς άλλους» είναι το τηλεοπτικό κοινό.

Εκεί που νομίζεις πως αλωνίζεις ως κουλ και αξιαγάπητος, έρχεται η ανατροπή και από κάπου πρέπει να το μαζέψεις, γιατί επί της ουσίας η τηλεοπτική σου περσόνα δε συνάδει με τον πραγματικό σου εαυτό, που για τους δικούς σου λόγους δεν παρουσιάστηκε ατόφιος. Η άποψη του κοινού έγινε ο «καθρέφτης» της εικόνας που πίστευε ο Σταμάτης πως έχει και κάπου εκεί η ανατροφοδότηση διέψευσε τις αρχικές του σκέψεις, δημιουργώντας του μία εσωτερική σύγχυση. Η εικόνα που είχε ο Σταμάτης για τον εαυτό του ήρθε σε πλήρη αντιδιαστολή με την εικόνα που σχημάτισαν οι τηλεθεατές.

Δε θυσιάστηκε για την ομάδα αλλά για τον ίδιο του τον εαυτό. Θυσίασε την μαγειρική του πορεία εντός MasterChef για να δομήσει την αυτοεικόνα του μακριά από την καθολική προβολή. Ένα εξαιρετικό πιάτο με επίγευση συναισθηματικής αντίληψης.

 

Κεντρική Φωτογραφία: instagram.com/masterchefgr/