OPINIONS

Ο Αλέξης Γεωργούλης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για το FaceApp. Αποφασίστε. Χοροπηδητά ή δουλειά;

NDP Photo Agency

Έχει δεχτεί κριτική από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Ο Αλέξης Γεωργούλης με 86.050 ψήφους βρέθηκε στην πέμπτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων. Κι έφτιαξε βαλίτσα για Βρυξέλλες. Εκεί ήταν που άκουσε τα εξ΄αμάξης και δε θα πω αδίκως αφού οι πρώτες ημέρες στο Ευρωκοινοβούλιο θύμισαν πενθήμερη στη Ρόδο. Μας έδωσε και υλικό, δεν το φανταστήκαμε. Στο Instagram μας έκανε περιήγηση στους χώρους και πόσταρε φωτογραφίες που χοροπηδούσε. Ήταν αυτό που περιμέναμε από Ευρωβουλευτή; Δεν ήταν. Κι εκείνος το κατάλαβε και κάπως περιορίστηκε. Κι έκανε κίνηση. Κατέθεσε ερώτηση για την εφαρμογή FaceApp που έχει γεμίσει ρυτίδα και χαλάρωση τον κόσμο όλο και συγκέντρωσε προσωπικά δεδομένα 150 εκατομμυρίων χρηστών.

Διαβάστε ακόμα: O Αλέξης Γεωργούλης χοροπηδά έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και οι followers εξεγείρονται

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Αλέξη Γεωργούλη

Το Face App έγινε δημοφιλές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Αυτή την στιγμή η εφαρμογή είναι από τις πρώτες σε μεταφορτώσεις σε 121 κράτη και υπολογίζεται ότι πάνω από 150 εκ. χρήστες την έχουν χρησιμοποιήσει. Οι άδειες που ζητά από τους χρήστες περιλαμβάνουν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων.

Η λειτουργία της έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε ειδικούς στο δίκαιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Προκύπτουν ερωτήματα αναφορικά με την ασφάλεια και την προστασία των χρηστών, ειδικά αν δεν εφαρμόζεται επαρκώς το νομικό πλαίσιο της ΕΕ.  

Δεδομένου ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου (face recognition technology) και συλλέγει βιομετρικά στοιχεία, ενώ η έδρα της εταιρίας που την ανέπτυξε και την διαχειρίζεται βρίσκεται εκτός Ε.Ε ερωτάται η Επιτροπή:  

1. Πως προστατεύονται οι χρήστες ενώ συγκατατίθενται «επ’ αόριστον, σε μη αποκλειστική πρόσβαση και άδεια» για «εμπορικές χρήσεις» χωρίς πρωτίστως να ενημερώνονται με διαφάνεια για τους όρους και χωρίς δυνατότητα ανάκλησης;  

2. Εξασφαλίζεται η εξωεδαφική εφαρμογή και τήρηση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων σε περίπτωση μεταφοράς και επεξεργασίας των δεδομένων των χρηστών σε άλλη τοποθεσία εκτός της Ε.Ε. που δραστηριοποιείται η εταιρία ή συνεργαζόμενες με αυτήν;  

Ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης δήλωσε για την πρωτοβουλία του αυτή: «Χρησιμοποιώ τα social media και εφαρμογές σε καθημερινή βάση. Με διευκολύνουν στην επικοινωνία μου με το κοινό που παρακολουθεί τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες. Προσφάτως και τα νέα καθήκοντα μου ως Ευρωβουλευτή. Ωστόσο το καθεστώς FaceApp είναι ιδιαίτερα νεφελώδες. Η έδρα βρίσκεται εκτός Ε.Ε. και οι όροι που προβλέπουν παραχώρηση δεδομένων χωρίς δυνατότητα ανάκλησης της συναίνεσης ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι χρήστες είναι πολύ νεαρό κοινό. Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, είναι μια νομοθεσία πρότυπο, αλλά όπως φαίνεται από τις γνώμες των ειδικών και τις αντιδράσεις η εφαρμογή δεν την τηρεί. Τα αντανακλαστικά μας πρέπει να είναι γρήγορα για να προστατέψουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και να τους επιτρέψουμε να συνεχίζουν να απολαμβάνουν άφοβα τα οφέλη της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Καλά μέχρι εδώ. Αυτή τη δουλειά θέλουμε να κάνει. Κι αν όχι αυτή, θέλουμε να κάνει δουλειά. Κι εκείνος κι όσοι εκλεγμένοι βρίσκονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι αντιδράσεις και πάλι υπήρχαν. Κακεντρεχή σχόλια και πάλι ειπώθηκαν. Σου παραθέτω ενδεικτικά:

«Γιατί τον έβγαζε χάλια και τα πήρε κρανίο;»

«Πολύ σοβαρό θέμα.»

«Κρέμες νυκτός ή ημέρας ζήτησε;»

«Τόσο μπορεί, ας παρηγορηθούν όσοι τον ψήφισαν.»

Και πού καταλήγουμε; Δεν τους πιάνεις πουθενά. Παιδιά, να μαζευτούμε να αποφασίσουμε τι θέλουμε από τον Αλέξη. Χοροπηδητά ή δουλειά; Κατάθεση ερωτήσεων ή βόλτες και insta stories με θέα Κομισιόν;

Ο Αλέξης Γεωργούλης και κάθε Αλέξης Γεωργούλης δεν είδε φως και μπήκε. Τον ψήφισαν, τον έστειλαν και πήγε. Τα διφορούμενα μηνύματα δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν. Από γκόμενο, μέχρι Ευρωβουλευτή. Η αμφισημία μπερδεύει και αποπροσανατολίζει.

Και προς εκείνους που θεωρούν πως το θέμα υπολείπεται σοβαρότητας να επαναλάβω μία μικρή πρόταση από τα λεγόμενα του Αλέξη Γεωργούλη: «Προκύπτουν ερωτήματα αναφορικά με την ασφάλεια και την προστασία των χρηστών, ειδικά αν δεν εφαρμόζεται επαρκώς το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

«Λίγη σοβαρότητα δε θα έβλαπτε» ανέφερε ένα σχόλιο κάτω από τη φωτογραφία «διπλό τόλουπ» από τς πρώτες ημέρες Βρυξέλλες. Μήνυμα ελήφθη.

 

Κεντρική Φωτογραφία: NDP Photo Agency