OPINIONS

Ο Bono είναι “Γυναίκα της Χρονιάς”. Βρες το λάθος

Ανάμεσα στις νικήτριες των φετινών Women of the Year Awards του περιοδικού Glamour ήταν η Simone Biles, η Ολυμπιονίκης που έσπασε ρεκόρ στην γυμναστική, η Emily Doe, η επιζήσασα από σεξουαλική επίθεση στο πανεπιστήμιο του Stanford, της οποίας το γράμμα στον βιαστή της αποτύπωσε τις επιπτώσεις που προκάλεσε το ψυχικό της τραύμα και οι Patrisse Cullors, Opal Tometi και Alicia Garza, τρεις από τις ιδρύτριες του κινήματος Black Lives Matter.

A, ναι και ο Bono, ο τραγουδιστής των U2. Ναι, αυτών των U2, που προσπαθούσες να σβήσεις απεγνωσμένα το album τους από το κινητό σου μια εποχή.

Ο Bono βραβεύτηκε για τη δημιουργία του ‘Poverty is Sexist’, μιας καμπάνιας που έχει ως στόχο την ανάδειξη του δεσμού μεταξύ φύλου και φτώχειας, καθώς προσφέρει υποστήριξη στις πιο φτωχές γυναίκες του κόσμου. Μέσα στην ίδια λίστα βρίσκεται και η Nadia Murad, η οποία ήταν υποψήφια για το βραβείο Nobel αφού δραπέτευσε από ομηρία των Isis.

Φυσικά, δεν μπορώ να μιλήσω εξ’ ονόματος Murad, αλλά αν η φυλάκισή μου στην Μοσούλη έμπαινε δίπλα στη λίστα με το “προσπαθεί να κάνει καλό όσο καιρό φτιάχνει μουσική”, δεν θα ένιωθα και ιδιαίτερη τιμή.

“Συζητούσαμε για χρόνια για το αν θα έπρεπε να τιμήσουμε έναν άντρα στα Women of the Year Awards και πάντα το απορρίπταμε εντελώς,” είπε η Cindi Leive, editor-in-chief του Glamour.

“Αλλά άρχισε να μοιάζει σαν ένας απαρχαιωμένος τρόπος να βλέπεις τα πράγματα και υπάρχουν τόσοι πολλοί άντρες που κάνουν πραγματικά υπέροχα πράγματα για τις γυναίκες αυτήν την εποχή.”

“Ξέρεις, οι άντρες παίρνουν πολλά βραβεία και δεν κάνουν κάτι κακό στο κομμάτι της γιορτής και της τιμητικής διάκρισης.”

Να μερικοί ακόμα “απαρχαιωμένοι τρόποι να βλέπουμε τα πράγματα” που θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε: Το γεγονός πως η έκτρωση σε μερικές χώρες απαγορεύεται ή απλά περιγράφεται με τη φράση “ξεριζωθεί το μωρό από την κοιλιά της μητέρας”. Την αντισύλληψη μόνο για γυναίκες. Το ότι μικρά κορίτσια νιώθουν πως εκτιμώνται πιο πολύ για την ομορφιά τους παρά για την εξυπνάδα ή τις ικανότητές τους. Το body-shaming. Να συνεχίσω; Θα έβαζα και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, μόνο που εδώ η ψαλίδα χρειάζεται μισό αιώνα για να κλείσει.

Άλλωστε, ούτε ο ίδιος ο Bono δεν πιστεύει πως άξιζε να το κερδίσει. “Είμαι σίγουρος πως δεν το άξιζα”, είπε. “Αλλά είμαι ευγνώμων για αυτό το βραβείο ως ευκαιρία να πω πως η μάχη για την ισότητα των δύο φύλων δεν μπορεί να νικηθεί εκτός κι αν οι άντρες ηγηθούν μαζί με τις γυναίκες.”

Δεν είναι ένα και δύο τα παραδείγματα της μόνιμης ανάγκης να ‘παραμεριστεί’ η γυναικεία παρουσία . Πρόσφατα είδαμε στα VMAs την ερωτική εξομολόγηση του Drake στην Rihanna κατά τη διάρκεια της βράβευσής της. Λίγο πριν είχαμε δει προτάσεις γάμου σε αθλήτριες που μόλις είχαν δεχθεί μετάλλια για τις αθλητικές τους αποδόσεις με τα media να επικεντρώνονται στον υποτιθέμενο ‘ρομαντισμό’ της υπόθεσης.

Γιατί έπρεπε ακόμα και στα βραβεία που είναι αφιερωμένα σε γυναίκες να υπάρχει ένας άντρας, που στην πραγματικότητα δεν έχει καν ανάγκη την όλη δημοσιότητα; Κανείς δεν αρνείται την βοήθειά του στο γυναικείο φύλο που βιώνει την φτώχεια, όμως καμία από εμάς δεν μπορεί να παραβλέψει πως οι υπόλοιπες Γυναίκες τις Χρονιάς άξιζαν το βραβείο πολύ περισσότερο. Ορίστε, το είπα.

Αναρωτιέμαι αν όλο αυτό είναι ακόμα ένα μιντιακό τέχνασμα για να δημιουργηθεί ντόρος γύρω απ’ τα βραβεία, γιατί δεν μπορούμε να πούμε πως οι άντρες υποφέρουν από έλλειψη προσοχής ή τιμητικών διακρίσεων στην σημερινή κοινωνία. Ή μήπως οι γυναίκες που έκαναν σημαντικά επιτεύγματα την φετινή χρονιά δεν ήταν αρκετές και κάπως έπρεπε να συμπληρωθούν οι θέσεις;

Η λίστα των νικητριών των Women of the Year Awards περιλαμβάνει τις: Gwen Stefani, την star του ‘Black-ish’ Tracee Ellis Ross, την ηθοποιό Zendaya, το μοντέλο Ashley Graham, την Διευθύνουσα Σύμβουλο του International Monetary Fund, Christina Lagarde και την σχεδιάστρια Miuccia Prada.