OPINIONS

10 κανόνες της μόδας που απέρριψα και θα πρέπει να κάνεις το ίδιο

Το ενδιαφέρον μου για τη μόδα ξεκίνησε πολύ νωρίς στα εφηβικά μου χρόνια, καλώς ή κακώς σε μία περίοδο που η στιλιστική κατάσταση των υπόλοιπων εφήβων ήταν εξαιρετικά γελοία και όλοι ξέρετε για τι πράγμα μιλάω, οπότε ας το αφήσουμε εκεί. Από τότε οι προτιμήσεις μου όσον αφορά το στιλ έχουν περάσει από 40 κύματα: δεκάδες trends, πισωγυρίσματα σε προηγούμενες δεκαετίες (ναι, ντυνόμουν με 40s φορέματα για καιρό και έμαθα πολλά, όπως και για τα βραστά ρόλεϊ στα μαλλιά), δύο-τρία χρόνια που η απάντηση στο "τι να φορέσω σήμερα" ήταν "αυτό το μαύρο, με αυτό το μαύρο και αυτό το μαύρο" και κάτι εκλάμψεις π.χ. ασπρόμαυρη, πουά καπαρντίνα και κίτρινο καλσόν (έβλεπα Gossip Girl).

Χθες, λοιπόν, μία συνάδελφος με ρώτησε αν το ασημένιο της κολιέ ήταν αταίριαστο με το λίγο χρυσό που είχε στα σανδάλια της. Την έδιωξα γελώντας (με αγάπη και όχι κοροϊδευτικά γιατί αν μη τι άλλο δεν είμαστε στο Devil Wears Prada). Ξέρεις γιατί; Γιατί έχω ακούσει πολλάκις φράσεις όπως “Μαύρο και μπλε δεν πάει”, “Αυτό είναι βραδινό” ή πιο συχνά “Χρυσό και ασημένιο δεν φοριούνται μαζί”. Η απάντηση μου σε όλα αυτά είναι πάντα μία.

Δεν έχει σημασία, αρκεί να σου αρέσει. Άλλωστε ποιος ορίζει τι πάει με τι και ποιος θέτει αυτούς τους κανόνες που τόσα χρόνια επαναλαμβάνεις; Στο κάτω κάτω, ξέρεις ήδη πως οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους ‘κανόνες’ δεν ισχύουν καν. Πρόσεξε: άλλο τα tips και άλλο οι ‘κανόνες’. Υπάρχουν πολλοί απ’ αυτούς που αρνήθηκα να ακολουθήσω από πολύ νωρίς και είμαι πολύ ευτυχής. Όπως έχει πει και η Iris Apfel: “Πάντα νιώθω πως αν πρόκειται να νιώθεις άβολα και να είσαι δυστυχισμένη με κάτι που φοράς μόνο και μόνο επειδή πιστεύεις πως είναι στη μόδα ή είναι κομψό, θα σε συμβούλευα να είσαι χαρούμενη, παρά καλοντυμένη. Είναι καλύτερο να είσαι χαρούμενη.” Παρακάτω, λοιπόν, 10 κανόνες που απέρριψα και μπορούν να κάνουν τη ζωή σου καλύτερη αν κάνεις και εσύ το ίδιο. Υπόσχομαι.

1. Σκούρο μπλε με μαύρο ‘δεν πάει’

 

Ο μόνος λόγος που ο συνδυασμός έχει κακή φήμη είναι επειδή τα δύο αυτά χρώματα μπορούν εύκολα να μπερδευτούν για το ποιο είναι ποιο. Στα δικά μου μάτια, αλήθεια, το navy blue και το μαύρο είναι απλά ένας φοβερά κομψός και μοντέρνος συνδυασμός.

2. Χρυσά και ασημένια κοσμήματα δεν ταιριάζουν

 

Όπως και το σκούρο μπλε με το μαύρο, αυτός ο κανόνας είναι τόσο παλαιικός. Είτε είναι κόσμημα, είτε αξεσουάρ, οι μεταλλικές αποχρώσεις το μόνο που κάνουν είναι να αλληλοσυμπληρώνουν την ομορφιά ενός του άλλου.

3. Μην φοράς διαφορετικά prints, μαζί

 

Ίσως από τις μεγαλύτερες αδικίες της μόδας που αυτή η ιδέα καθιερώθηκε ως κανόνας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό και στιλάτο απ’ το να φορέσεις δύο διαφορετικά prints (ή και τρία και παραπάνω αν θες) πόσο μάλλον όταν έχουν και χρώμα.

4. Όχι κάλτσες/καλσόν με ανοιχτά παπούτσια

 

Το να φοράς καλσόν με ανοιχτό παπούτσι δεν είναι άγνωστο look -αλλά το να φορέσεις για παράδειγμα μαύρο καλσόν με ασημί παπούτσι θα δώσει έναν άλλο αέρα στο σύνολό σου. Το ίδιο ισχύει και με τις κάλτσες και τα σανδάλια (μην σκεφτείς Γερμανός τουρίστας, έχει τελειώσει αυτό).

5. Η τσάντα πρέπει να ταιριάζει με τα παπούτσια

 

Σημασία έχει η ελεύθερη βούληση, οπότε αν θέλεις να φορέσεις κόκκινη τσάντα και κόκκινα παπούτσια, ποια είμαι εγώ να σου πω όχι, αλλά δεν χρειάζεται να ακολουθείς αυτή τη διαταγή κάθε φορά που ντύνεσαι το πρωί. Άλλωστε ένα mix από αξεσουάρ πάντα ανανεώνει το look.

6. Οι παγιέτες και τα metallics φοριούνται μόνο το βράδυ

 

Δεν ξέρω τι θα έκανα αν κάποιος με υποχρέωνε πραγματικά να ζήσω με αυτόν τον κανόνα. Μπορεί να προτιμάς να κρατήσεις το mini φόρεμα με τις παγιέτες για την βραδινή σου έξοδο, παρ’ όλα αυτά έχει κατά νου πως υφάσματα που λάμπουν μπορούν να φορεθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν δεν νιώθεις τόσο άνετα, μπορείς να κρατήσεις τη λάμψη μόνο για ένα από τα ρούχα σου και να συμπληρώσεις όλο το υπόλοιπo look με απλά κομμάτια.

7. Μόνο οι ψηλές γυναίκες μπορούν να φοράνε maxi

 

Στην πραγματικότητα, με μία καλή μοδίστρα μπορείς να φορέσεις οτιδήποτε θελήσεις. Εσύ και όλες οι υπόλοιπες που η φύση δεν μας χάρισε απεριόριστο μπόι. Σημασία έχει ένα ρούχο να σου κάνει καλά.

8. Βγάλε ένα αξεσουάρ πριν φύγεις απ’ το σπίτι

 

Θα τον έχεις ακούσει αυτόν τον κανόνα. Κι όμως, για κάποιους more is more κι αν θέλεις να φορέσεις και τα κολιέ και τα σκουλαρίκια και το καπέλο, φόρεσέ τα. Αν πάλι νιώθεις πως ελάχιστα κοσμήματα και διακριτικά αξεσουάρ σου πάνε περισσότερο, και πάλι, φόρεσέ τα.

9. Οι οριζόντιες ρίγες παχαίνουν

 

Μύθος. Τεράστιος μύθος. Αν θέλεις να δείχνεις λεπτότερη, το σωστό styling μπορεί να σε βοηθήσει, αλλά ειλικρινά, οι οριζόντιες ρίγες είναι από τα πιο κομψά και στιλάτα prints που μπορείς να φορέσεις.

10. Είσαι γυναίκα άρα πρέπει να ψωνίζεις στα γυναικεία

 

Δεν ξέρεις πόσους θησαυρούς μπορείς να βρεις στα ανδρικά ενός μαγαζιού. Ή στη ντουλάπα του συντρόφου σου (guilty). Μάλιστα, με ένα έξυπνο συνδυασμό από απλά κομμάτια μπορείς να δείξεις υπέροχη και απίστευτα στιλάτη. Γι’ αυτό καλύτερα να μην απορρίπτουμε επιλογές επειδή κάποιος τις κατηγοριοποίησε με βάση τα γεννητικά όργανα!