ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Επιστροφή στο σχολείο: Η σωστή προετοιμασία του παιδιού μετά τις διακοπές

Οι διακοπές μπορεί να έχουν τελειώσει εδώ και μέρες ή βδομάδες για εμάς τους μεγάλους. Τα μικρά όμως, δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να βάλουν τα κεφάλια μέσα μέχρι από τις αρχές του Σεπτέμβρη, είναι τόσο νωρίς. Φυσικά στο μυαλό ενός παιδιού- αλλά και πολλών ενηλίκων- τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει στην απόλυτα χαλαρή του καθημερινότητα μέχρι τη μέρα που -αναγκαστικά- θα πάει σχολείο.

Από την άλλη, το νέο ξεκίνημα, η νέα τάξη, το νέο σχολείο, ο καινούριος δάσκαλος και το αντάμωμα με τους συμμαθητές μετά από τόσο καιρό, δημιουργούν μια αναμονή, ένα άγχος, ίσως κι έναν φόβο. Άλλα παιδιά εκδηλώνουν ανυπομονησία και χαρά, κι άλλα άρνηση. Οι νέες απαιτήσεις είναι πάνω απ’ όλα άγνωστες, ανεξαρτήτως ηλικίας, κι αυτό πάντα είναι στρεσογόνο. Όλα γίνοντα πιο εύκολα και πιο ανώδυνα, όταν οι γονείς προνοούν και προετοιμάζουν τα παιδιά με σταδιακή προσαρμογή. Η μετάβαση από την ανεμελιά των διακοπών στο αυστηρό σχολικό πρόγραμμα καλό είναι να μην γίνεται απότομα. 

Ώρα για ξυπνητήρι

Ένας από τους πιο αποκαρδιωτικούς ήχους για έναν άνθρωπο, από την παιδική του κιόλας ηλικία, είναι εκείνος που κάνει το ξυπνητήρι, ειδικά όταν χτυπάει πολύ νωρίς και δεν προμηνύει εκδρομή, αλλά επιστροφή στα θρανία. Ειδικά όταν έχει προηγηθεί μια περίοδος με εντελώς χαλαρά ωράρια ύπνου, όπως είναι το καλοκαίρι. Ένας τρόπος να επανέλθει σιγά σιγά στο πρόγραμμα και να μην δυσανασχετήσει όταν θα πρέπει να ξυπνήσει και πάλι πολύ νωρίς είναι να βάλετε το ξυπνητήρι την ώρα που περίπου σηκώνεται και αρχίσετε να αφαιρείτε 15-20 λεπτά κάθε εβδομάδα. Αν ρωτήσει γιατί συμβαίνει αυτό, εξηγήστε του πως είναι κάτι που γίνεται για το καλό του.

Επίσκεψη στο σχολείο

Στην περίπτωση που το παιδί σας αλλάζει σχολείο, μια ήσυχη βόλτα μαζί σας σε αυτό, μέρες πριν την πρώτη επίσημη μέρα του εκεί θα το κάνει να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και να απαλλαγεί από την ανησυχία και την αβεβαιότητα για το άγνωστο που ίσως νιώθει. Παράλληλα, επιδιώξτε να γνωρίσει κάποιους από τους νέους συμμαθητές του για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Λίγη μελέτη

Κι αν δεν αγχώνει το παιδί η επιστροφή στο σχολείο από κοινωνικής άποψης, σίγουρα το ότι θα είναι καθήκον του και πάλι να διαβάζει καθημερινά, δεν θα του είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη σκέψη. Και σ’ αυτή την περίπτωση, η μετάβαση από την πλήρη απραξία στην απόλυτα πειθαρχημένη μελέτη είναι ένα ζήτημα. Καλό θα ήταν λοιπόν να έχετε φροντίσει ώστε να έχει επαφή με βιβλία στις διακοπές, έστω με τα αγαπημένα του κόμικς. Όταν γυρίσετε σπίτι, καθιερώστε ένα δίωρο καθημερινά μέσα στη μέρα για μελέτη ιδανικά πριν το παιχνίδι. Μια επανάληψη των βασικών γνώσεων της προηγούμενης τάξης ή μια μίνι προθέρμανση για όσα έρχονται είναι πάντα χρήσιμη.

Και πολλή κουβέντα

Είναι κάτι παραπάνω από περιττό να αναλύσουμε γιατί χρειάζεται συζήτηση και τώρα και πάντα με ένα παιδί. Ακόμα κι αν δεν έχει εκφράσει ανοιχτά κάποιον προβληματισμό για τη νέα σχολική σεζόν που έρχεται, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι τα παιδιά προσαρμόζονται με ευκολία στις αλλαγές, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν ανάγκη να νιώσουν το ενδιαφέρον και την κατανόηση των γονιών τους. Να είναι ψυχολογικά έτοιμα για τις νέες προκλήσεις.