ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την πιπίλα

«Πότε πρέπει να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;», «Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να χρησιμοποιείται;», «Τι πρέπει να προσέξω;». Αν είσαι νέος γονιός, τότε σίγουρα τα παραπάνω ερωτήματα (και μερικά ακόμη) θα σε βασανίζουν. Μη σε πιάνει πανικός.

Η πιπίλα είναι το Νο 1 βρεφικό «εργαλείο» που χρησιμοποιείται σχεδόν από όλους τους γονείς και ένα από τα αγαπημένα αξεσουάρ κάθε μωρού. Ωστόσο, η επιλογή της και στη συνέχεια η χρήση της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν ορισμένα tips που βοηθούν κάθε νέα μαμά να κάνει τη σωστή επιλογή για το παιδί της. Μια καλής ποιότητας πιπίλα, όπως αυτές της Philips AVENT, μπορεί να βοηθήσει το μικρό σας να κάνει ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή του.

Ποια είναι όμως τα «υπέρ» της χρήσης της πιπίλας για ένα μωρό; Επικοινωνήσαμε με την παιδίατρο – νεογνολόγο, Άννα Ζέκη, η οποία, απαντώντας στις ερωτήσεις μας, έλυσε όλες τις απορίες που ενδεχομένως έχει κάθε νέα μαμά.    

Τι προσφέρει η πιπίλα σε ένα μωρό;

Η ικανοποίηση, η παρηγοριά και η ανακούφιση ενός βρέφους είναι για τους γονείς του βασική προτεραιότητα και στην προσπάθειά τους αυτή, η πιπίλα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος. Πράγματι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το πιπίλισμα, που είναι έμφυτο αντανακλαστικό, δίνει στα μωρά ανακούφιση και ευχαρίστηση καταπραΰνοντας τη δυσφορία τους κατά τους κολικούς του πρώτου τριμήνου, ή κατά τη διάρκεια μιας επώδυνης διαδικασίας όπως εμβόλια ή αιμοληψίες. Τα ξεκουράζει, δίνοντάς τους την αίσθηση της ασφάλειας. Τα μωρά κοιμούνται ευκολότερα και πιο ήρεμα. Απαγορεύονται παλαιότερες πρακτικές κατά τις οποίες οι πιπίλες αλείφονταν με γλυκαντικές ύλες πχ. μέλι (οδοντιατρικά προβλήματα, κίνδυνος αλλαντίασης στην βρεφική ηλικία). Σε προωράκια ή βρέφη με νευρολογικά προβλήματα η πιπίλα προάγει τη βελτίωση της θηλαστικής κίνησης.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί  πως σύμφωνα με μελέτες η πιπίλα συμβάλλει στη μείωση του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. (SIDS). Επιπλέον, δεν δένουμε ποτέ την πιπίλα γύρω από το λαιμό του μωρού, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού.    

 

Πότε μπορεί να ξεκινήσει η χρήση της πιπίλας σε ένα μωρό;

Στα μωράκια που θηλάζουν αποκλειστικά -όπως είναι το ιδανικό και συστήνεται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα- η χορήγηση πιπίλας πρώιμα στη νεογνική ηλικία σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά επιτυχούς θηλασμού. Το θηλάζον βρέφος μπορεί να πάθει σύγχυση θηλών δεδομένου ότι ο μηχανισμός πιπιλίσματος της θηλής διαφέρει από αυτόν της πιπίλας. Επιπλέον το μωρό παραμένει λιγότερη ώρα στο στήθος με αντίκτυπο στην επαρκή σίτιση του βρέφους και στη παραγωγή της μητέρας. Για τους λόγους αυτούς, στο θηλάζον βρέφος καλό είναι η χρήση της πιπίλας να ξεκινάει μετά την εδραίωση του θηλασμού, δηλαδή μετά τις 40 περίπου ημέρες.

Στα βρέφη που για διάφορους λόγους δεν θηλάζουν, η πιπίλα μπορεί να προσφερθεί χωρίς πίεση, για ανακούφιση, προ του ύπνου και αυστηρά μετά την σίτιση γιατί το πιπίλισμα μπορεί να καταπραΰνει το αίσθημα της πείνας και το μωρό να χάνει γεύματα.   

Μέχρι ποια ηλικία θα πρέπει να χρησιμοποιείται η πιπίλα;

Μερικά μωρά σταματούν από μόνα τους να θέλουν πιπίλα –ή δεν την κράτησαν ποτέ. Ο κανόνας όμως θέλει τους γονείς να προβληματίζονται κάποια στιγμή με τη διαδικασία διακοπής της πιπίλας. Σίγουρα η χρήση της πιπίλας είναι απαγορευτική μετά τα 3,5- 4 έτη με την ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών.

Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να “κόψεις” την πιπίλα σε ένα μωρό;

Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και οι τρόποι διακοπής πιπίλας που προτείνονται είναι πολλοί και εξατομικεύονται με την φαντασία του γονέα που ξέρει το παιδί του. Μην ξεκινάτε την προσπάθεια βέβαια σε περιόδους αλλαγών, π.χ μια μετακόμιση , αλλαγή περιβάλλοντος ή  όταν είναι άρρωστα. Στις μικρές ηλικίες προτείνεται να «εξαφανίζεται» η πιπίλα και να καθησυχάζεται το παιδί για να κοιμηθεί με άλλους τρόπους π.χ λίκνισμα, χάδια, νανούρισμα. Οι πρώτες δύσκολες μέρες θέλουν υπομονή!

Σε μεγαλύτερα παιδιά προτείνεται η σταδιακή μείωση της χρήσης, αρχικά τις ώρες εκτός του ύπνου. Η συζήτηση με το παιδί πάντα βοηθάει. Του εξηγούμε πως μεγάλωσε, εξηγούμε τους κινδύνους για τα δοντάκια-χωρίς να το τρομοκρατούμε. Ευφάνταστα παραμυθάκια με ιστορίες ηρώων που διέκοψαν την πιπίλα ή π.χ την μαμά-χταπόδι που χρειάζεται τις πιπίλες για τα μωρά της μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά. Η κοινή πρακτική του κοψίματος της θηλής της πιπίλας εμποδίζοντας το παιδί να πιπιλίσει ικανοποιητικά δεν συστήνεται καθώς η αποκοπή κομματιών της φθαρμένης πιπίλας ενέχει κινδύνους πνιγμού.    

 

Tι πρέπει να προσέξουμε στην πιπίλα για τα δόντια του μωρού;

Οι πιπίλες έχουν μεγέθη ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι πιπίλες της Philips AVENT διατίθενται σε μεγέθη 0-6μ, 6-18μ, 18-36μ για να βρείτε αυτή που ταιριάζει στο μικρό σας. Επιπλέον, είναι κατασκευασμένες από σιλικόνη χωρίς ΒΡΑ και διαθέτουν ορθοδοντική θηλή. Τέλος, είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να ευνοούν τη σωστή διαμόρφωση της γνάθου και κατ’ επέκταση των δοντιών του παιδιού, δίνοντας χώρο στην ανάπτυξη σωστών δυνάμεων και πιέσεων κατά το ρούφηγμα μέσα στη στοματική κοιλότητα.

Έχει μια πιπίλα “διάρκεια ζωής”; Αν ναι, κάθε πότε πρέπει να αντικαθίσταται;

Οδηγίες συστήνουν οι πιπίλες να αντικαθίστανται μετά από ένα μήνα χρήσης γιατί έχει βρεθεί πως η συνεχής χρήση οδηγεί στην παγίδευση μικροβίων στους πόρους του πλαστικού. Οποιαδήποτε σημεία φθοράς στην πιπίλα μας οδηγούν σε άμεση αντικατάσταση για την ασφάλεια του παιδιού.

Από ορθοδοντικές πιπίλες για νεογέννητα έως νήπια και πιπίλες αποκλειστικά από σιλικόνη, μέχρι πιπίλες που λάμπουν στο σκοτάδι ή μειώνουν τα σημάδια από ερεθισμούς, η Philips Avent προσφέρει περισσότερη άνεση στις καθημερινές ανάγκες του μωρού σας και σας «λύνει» τα χέρια. 

EXTRA TIPS

Ό,τι και να επιλέξετε να θυμάστε πως όλα τα μωράκια δεν είναι ίδια και σίγουρα δεν είναι ρομποτάκια για να έχουν οδηγίες χρήσεως. Ο κάθε γονιός με οδηγό την αγάπη προς το παιδί του και με σύμμαχο τον παιδίατρο του προσπαθεί να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το μεγάλωμα των παιδιών του. Πάνω απ’όλα καμία πιπίλα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το χάδι, την αγκαλιά, το φιλί , τον τρυφερό λόγο της μητέρας και του πατέρα προς το παιδί του.

 

* Ευχαριστούμε πολύ την κα. Άννα Ζέκη, Παιδίατρο – Νεογνολόγο – Εντατικολόγο και Επιμελήτρια στο Ιασώ Παίδων για την πολύτιμη βοήθειά της. Θα την βρείτε στο ιατρείο της, στη Λεωφόρο Κηφισίας 57-59 (Αμπελόκηποι).