ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Η μικρή Σοφία είναι η απόδειξη πως κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται ρατσιστής

Όταν η μικρή Σοφία συμπλήρωσε ένα μήνα χωρίς την πάνα της, ήταν η στιγμή να λάβει ένα δώρο από τους γονείς της για την προσπάθειά της. Έτσι, λοιπόν, μαμά και κόρη πήγαν μαζί σε ένα κατάστημα παιχνιδιών στη Νότια Καρολίνα, για να διαλέξει η Σοφία την κούκλα που επιθυμούσε. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Στη συνέχεια, ένα πλάσμα μια σταλιά μοιράζει αυθόρμητα μαθήματα κατά του ρατσισμού.

Η Σοφία διάλεξε μια μαύρη κούκλα, με μαύρα μαλλιά, που ήταν ντυμένη γιατρός, γιατί και η ίδια ονειρεύεται να γίνει γιατρός όταν μεγαλώσει. Όταν, όμως, έφτασαν στο ταμείο, η ταμίας δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται γιατί ένα λευκό κορίτσι, με κατάξανθα μαλλιά να διαλέξει μία κούκλα με μαύρο δέρμα και θεώρησε φρόνιμο να ρωτήσει τη μικρή Σοφία αν θα πάει σε κάποιο πάρτι και επομένως η κούκλα δεν είναι για εκείνη.

Παρόλο που η μητέρα της μικρής Σοφίας, Brandi Benner, εξήγησε στην ταμία ότι η κούκλα προορίζεται για την κόρη της και όχι για κάποιο άλλο παιδάκι, εκείνη επέμεινε, ρωτώντας το κορίτσι ξανά: “Είσαι σίγουρη ότι θες αυτή την κούκλα, γλυκιάς μου;”, με τη Σοφία να απαντά “Ναι, παρακαλώ” και την ταμία να συμπληρώνει με επιμονή “Μα δεν σου μοιάζει. Έχουμε πολλές άλλες κούκλες που σου μοιάζουν περισσότερο”.

Τότε, η μητέρα θύμωσε πολύ αλλά πριν προλάβει να απαντήσει το οτιδήποτε, το έκανε με αφοπλιστική ειλικρίνεια η μικρή Σοφία, λέγοντας: “Μου μοιάζει. Είναι γιατρός σαν εμένα και είμαι όμορφη όπως κι εκείνη. Βλέπεις τα όμορφα μαλλιά της; Βλέπεις το στηθοσκόπιό της;”. Ευτυχώς για την ίδια, η ταμίας αποφάσισε να μην το συνεχίσει, απαντώντας απλά “Α ναι, όμορφα”.

Η συμπεριφορά της μικρής σε ηλικία αλλά γεμάτης σε γενναιοδωρία και συναισθήματα Σοφίας αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι κανένας άνθρωπος δε γεννιέται ρατσιστής. Ο ρατσισμός είναι ένα επίκτητο χαρακτηριστικό, έξω από την ανθρώπινη φύση, που προκύπτει στην πορεία της ζωής, με διάφορους τρόπους. Κι όπως συμπληρώνει η μαμά της μικρής στη σχετική ανάρτησή της στο facebook, το δέρμα υπάρχει σε διάφορα χρώματα όπως τα μάτια και τα μαλλιά και όλες του οι αποχρώσεις είναι εξίσου όμορφες.