ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Η πρόκληση του διαδικτύου για γονείς και παιδιά και η πιο σύγχρονη λύση για ασφαλή προστασία

Και πράγματι η προεφηβεία και η εφηβεία φέρνουν νέες, σημαντικές προκλήσεις για τους σημερινούς γονείς. Η μεγαλύτερη πρόκληση από όλες στις μέρες μας είναι το διαδίκτυο και οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει για τους μικρούς, ανυπόμονους εξερευνητές του.

Από την Εύη Σταθάτου

Η αλήθεια είναι πως το Internet, όπως και για εμάς τους μεγάλους, αποτελεί έναν συναρπαστικό κόσμο για κάθε παιδί. Εμείς οι γονείς πρέπει να αποδεχτούμε πώς ζούμε σε μια τελείως διαφορετική εποχή από αυτή που μεγαλώσαμε και να καταλάβουμε πώς όπως και για εμάς, έτσι και για τα παιδιά, το ίντερνετ είναι ένας τρόπος ψυχαγωγίας. Ακόμη, όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για λόγους εκμάθησης, καθώς μέσα από την πλοήγηση σε σελίδες εκπαιδευτικού χαρακτήρα αποκτούν γνώσεις σε πολλά και διάφορα σημαντικά θέματα, καθιστώντας το έτσι σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Υπάρχουν σήμερα σχολεία διεθνώς που χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οπτικοακουστικό υλικό και την πλοήγηση στο διαδίκτυο για μαθήματα, όπως είναι η γεωγραφία και η ιστορία, τα οποία με αυτό τον τρόπο διδάσκονται με έναν βιωματικό, περισσότερο κατανοητό και ενδιαφέροντα για τα παιδιά τρόπο.

Γιατί όμως ανησυχούν οι γονείς και ποιος ο ρόλος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης;

 Αρχικά πρέπει να αναρωτηθούμε τι κάνουν τα σημερινά παιδιά τελικά στο διαδίκτυο. Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη. Συνήθως ψάχνουν στις σελίδες περιήγησης για πληροφορίες που τους αφορούν, παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια και διατηρούν λογαριασμούς στα social media. Γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι σε αυτές τις δραστηριότητες των παιδιών; Πολύ απλά γιατί το διαδίκτυο είναι ένα απέραντος κόσμος με καλούς και κακούς, με χρήσιμες και άχρηστες πληροφορίες, με μονοπάτια που δεν είναι πάντα κατάλληλα για τις παιδικές και εφηβικές ηλικίες.

Αυτό που τα παιδιά βασικά δεν μπορούν να καταλάβουν όταν σερφάρουν στο internet από τον καναπέ του σπιτιού τους, είναι ότι ουσιαστικά δεν είναι πλέον στο σπίτι τους, αλλά ανοίγουν τις πόρτες τους στο μεγάλο αυτό κόσμο. Μέσα από το διαδίκτυο και κυρίως από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα παιδιά γίνονται μέρος αυτού του απέραντου κόσμου ακριβώς σα να βρίσκονται μόνα σε έναν άγνωστο για αυτά. Και κάπου εκεί δημιουργείται το πρόβλημα. Γιατί τα παιδιά δεν νιώθουν τον κίνδυνο, όπως θα τον αισθάνονταν στην πραγματική ζωή.

Επιπλέον τα παιδιά είναι πολύ πιο αθώα και καλοπροαίρετα από τους μεγάλους, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να μην μπορούν να διακρίνουν πίσω τις λέξεις, από τα όμορφα λόγια και τα χαρούμενα gifs και emoticons, τους πονηρούς σκοπούς που μπορεί να κρύβονται από ανθρώπους που στόχο έχουν μόνο να τα βλάψουν.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς επιτυγχάνουμε την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο και πώς τα προστατεύουμε από τον διαδικτυακό εκφοβισμό, γνωστό ως cyberbullying;

Εκεί λοιπόν ξεκινάει η ευθύνη των γονιών να ενημερώσουν τα παιδιά και να τα προφυλάξουν.

Αρχικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό εμείς οι γονείς να γνωρίζουμε πώς περνούν το χρόνο τους τα παιδιά στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να τους προσφέρουμε τον κατάλληλο γονικό έλεγχο. Ακόμη η διάρκεια που ένα παιδί απασχολείται στο διαδίκτυο πρέπει να είναι σαφώς ορισμένη και εξαρτάται από την ηλικία του.

Η επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι το Α και το Ω για όλα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη χρήση του internet. Είναι απαραίτητο να συζητήσουμε με τα παιδιά για τους κινδύνους που κρύβονται και να τους δώσουμε να καταλάβουν με απλό τρόπο πώς το να μιλάνε με αγνώστους στο internet είναι σαν να μιλάνε με αγνώστους στο δρόμο, κάτι που από μικρά παιδιά έχουν εκπαιδευτεί πώς δεν πρέπει να κάνουν γιατί μπορεί να κινδυνεύουν.

Ακόμη τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς απαγορεύεται να αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο και πώς είναι απαραίτητο να προστατέψουν την ιδιωτικότητά τους. Σε αυτή την πρόκληση οι γονείς δεν είμαστε μόνοι μας! Υπάρχουν μέσα για να ενημερωθούμε αρχικά εμείς οι ίδιοι και να μάθουμε με ποιους τρόπους θα προστατέψουμε τα παιδιά μας.

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Cosmote, που έρχεται να προσφέρει ένα χέρι βοήθειας στους γονείς μέσα από την πλατφόρμα e-parenting.gr.

Το e-parenting μας βοηθά να προσφέρουμε στα παιδιά μας πλοήγηση με ασφάλεια, αφού εδώ μπορούμε να μάθουμε όλες τις νέες τάσεις που αφορούν το internet. Γιατί πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά μας αν δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα με αυτά; Γινόμαστε “cool” γονείς, κάνουμε μαθήματα στο School of Cool, το πρώτο digital σχολείο internet για γονείς, γνωρίζουμε τη γλώσσα τους και μαθαίνουμε να επικοινωνούμε μαζί τους!

Ακόμη η πλατφόρμα του e-parenting μας δίνει πρακτικές συμβουλές, λύσεις προστασίας και μας ενημερώνει μέσω εκτενoύς αρθρογραφίας και συνεντεύξεων με ειδικούς σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο. Τέλος, το e-parenting μας ενημερώνει για εκδηλώσεις σχετικά με  τον ψηφιακό κόσμο και τις προκλήσεις του, σε σχέση με τα παιδιά μας.

Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε είναι ότι τα παιδιά μας να μπορούν να εξερευνούν, να μαθαίνουν και να γνωρίζουν υπέροχα πράγματα, που τους προσφέρονται απλόχερα στο διαδίκτυο. Αρκεί να είμαστε δίπλα τους, να τα καθοδηγούμε και να τα προστατεύουμε σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι!