ΓΟΝΕΙΣ

Γιατί το να χτυπάς το παιδί σου δεν είναι τρόπος διαπαιδαγώγησης

Μπορεί εσύ να θεωρούσες ότι με το να χτυπήσεις το παιδί σου εκείνο θα μάθει και θα συμμορφωθεί, αλλά μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 160000 παιδιά, έβγαλα άλλα συμπεράσματα.

Όσο περισσότερο κακοποιεί κανείς ένα παιδί προκειμένου να πειθαρχήσει, τόσο πιο επιθετικό και αντικοινωνικό γίνεται τελικά, σύμφωνα με την έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Psychology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να δέρνεις ένα παιδί για την κακή του συμπεριφορά, έχει παρόμοια αποτελέσματα με τη σωματική κακοποίηση. Κι αυτό μετά από μελέτη ερευνών 50 ετών, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 160.000 παιδιά.

Η Δρ Elizabeth Gershoff, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: “Διαπιστώσαμε ότι τα χαστούκια σχετίζοντα με ακούσια, επιβλαβή αποτελέσματα και δεν συνδέονται με την άμεση, αλλά ούτε και τη μακροπρόθεσμη συμμόρφωση, που είναι και η επιδίωξη των γονέων όταν πειθαρχούν τα παιδιά τους”. Όπου “χαστούκια”, εννοούμε τα χτυπήματα με ανοιχτό χέρι, στα άκρα ή και τα οπίσθια των παιδιών.

Βρέθηκε, λοιπόν, πως αυτή η τακτική έχει παρόμοια, αρνητικά αποτελέσματα με τη σωματική κακοποίηση και γενικά, αυξάνει την πιθανότητα μιας μεγάλης ποικιλίας ανεπιθύμητων επιπτώσεων για τα παιδιά.

Τα χαστούκια, δηλαδή, κάνουν τελικά το αντίθετο από αυτό που θέλουν οι γονείς. Σε όλο τον κόσμο, το 80 τοις εκατό των παιδιών τιμωρουνται με αυτόν τον τρόπο, ίσως επειδή και οι γονείς τους όταν ήταν παιδιά έμαθαν αυτού του είδους την τιμωρία. Κι όμως η βία, φέρνει τα ίδια αποτελέσματα με την κακοποίηση, απλά σε μικρότερο βαθμό.