ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

3 τρόποι να αγαπήσει το παιδί σου το ταπεράκι

Το σχολικό σνακ δεν είναι εύκολη υπόθεση και αυτό το γνωρίζει κάθε μαμά. Το παιδί πολλές φορές γυρίζει πίσω με γεμάτο το ταπεράκι, άλλες φορές γκρινιάζει για το κολατσιό του και αρκετές επιλέγει κάτι από το κυλικείο. Θα μπορούσε, όμως, να μην είναι έτσι η κατάσταση. Υπάρχουν τρόποι το ταπεράκι να γίνει η αγαπημένη του συνήθεια και μάλιστα εκτός από γεύση, να του δίνει και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Παρακάτω γράφει ποιοι είναι αυτοί, ο Dr. Πωλ Φαρατζιάν, PhD, MSc, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

1. Συζήτηση

Αρχικά είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας τη σημασία του κολατσιού από το σπίτι. Ποσό πιο υγιεινό είναι, πόσες περισσότερες βιταμίνες κι αλλά θρεπτικά συστατικά περιέχει, σε αντίθεση με τις επιβαρυντικές επιλογές των κυλικείων που το πιθανότερο είναι ότι κοστίζουν περισσότερο, προσφέροντας πολύ λιγότερα.

2. Δημιουργική διαδικασία

Βάλτε το παιδί σας στη διαδικασία. Σχεδιάστε μαζί το τι θα περιέχει το κολατσιό του και μαζί ετοιμάστε το. Με αυτόν τον τρόπο νιώθει ένα είδος δέσμευσης αλλά και ανυπομονησίας να το φάει, καθώς το ίδιο έχει συμμετάσχει στην διαδικασία παρασκευής. Μια επίσης καλή ιδέα είναι το να σχεδιάστε το εβδομαδιαίο πλάνο σχολικών σνακ, ώστε να γίνει μια υγιεινή συνήθεια για το παιδί, αφήνοντας πάντα χώρο και για νέες ιδέες.

3. Αποφύγετε τις ”κλασικές επιλογές”

Βάλτε τη φαντασία σας στα σάντουιτς κι αποφύγετε τις βαρετές και ΄”κλασσικές”  επιλογές:

– Μη χρησιμοποιείτε μόνο το κλασικό ψωμί για τοστ στα σάντουιτς. Προτιμήστε τα ολικής άλεσης, πολύσπορο, Ζέας, τορτίγια, αραβική πίτα, ψωμάκια για burger, τσιαπάτα, ακόμα και πίτα από σουβλάκι για να “υποδεχτεί” το γέμισμα.

– Αποφύγετε το βούτυρο και την πλήρη σε λιπαρά μαγιονέζα για σάλτσα, αλλά χρησιμοποιήστε  πάστα ελιάς, αβοκάντο, λίγη μουστάρδα, πέστο βασιλικού.

– Εκτός από το πολυφορεμένο γαλοπούλα τυρί, μπορείτε να προσθέσετε ντομάτα, μαρούλι, ψητά μανιτάρια, ψητά κολοκυθάκια και πιπεριές. Αν το παιδί σας τρώει όσπρια, ετοιμάστε ένα φελαφελ (ρεβυθοκεφτεδες) και συνδυάστε το με λίγη σος ταχινιού. Επίσης, επιλογές μπορεί στη γέμιση του σάντουιτς να περιλαμβάνεται το αυγό (βραστό ή σε μορφή ομελέτας), ο τόνος, φιλέτο κοτόπουλο η μπιφτέκι κοτόπουλου.

Ακόμα μια ελκυστική επιλογή θα μπορούσε να είναι ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με «γέμιση» τυρί και ντομάτα ή ακόμα και μια σπιτική πίτσα με αγνά υλικά όπως τυρί, ελιές, ντομάτα, μανιτάρια, πιπεριές ή μια σπιτική σπανακόπιτα ή μανιταρόπιτα.

Μην ξεχνάτε να συνοδεύετε το σνακ του με ένα φρούτο. Φροντίστε να είναι ένα «βολικό» φρούτο που να μεταφέρεται εύκολα, να μην πιάνει πολύ χώρο και να τρώγεται εύκολα. Προτιμήστε μήλο, αχλάδι, μπανάνα, μανταρίνια. Εξαιρετικές επιλογές επίσης είναι τα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα ή δαμάσκηνα.

Επίσης πολύ καλές επιλογές είναι οι ξηροί καρποί σε συνδυασμό με ένα φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης.

Εάν το παιδί δεν θέλει να μεταφέρει φρούτο στο σχολείο, προτιμήστε ένα 100% φυσικό συσκευασμένο χυμό φρούτων καθώς συμβάλλει στην ενυδάτωση του και την παροχή πολύτιμων αντιοξειδωτικών βιταμινών.