ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Ναυτία και ζάλη στην εγκυμοσύνη: Πώς αντιμετωπίζονται;

Είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες περιόδους στη ζωή της γυναίκας που επιλέγει να τεκνοποιήσει. Εγκυμοσύνη, εννιά περίπου μήνες γεμάτες πρωτόγνωρες στιγμές. Το σώμα σου αλλάζει, το ένα σύμπτωμα διαδέχεται το άλλο και η ανάγκή σου να ενημερωθείς για όλα όσα σου συμβαίνουν είναι επιτακτική. Δύο από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, είναι η ναυτία- η περίφημη ανακατωσούρα- και οι ζαλάδες, όλα αυτά με ή χωρίς εμετό στο τέλος. Ο μαιευτήρας- γυναικολόγος κος Ανδρέας Κόμης δίνει τις απαραίτητες απαντήσεις για τους λόγους στους οποίους οφείλονται τα συμπτώματα αυτά, καθώς και τρόπουςι για να τα αντιπετωπίσεις, όσο είναι εφικτό.

Η ζάλη και η τάση λιποθυμίας εντοπίζονται συνήθως στα αρχικά στάδια, οφείλονται στην πίεση του αίματος, που προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη κυκλοφορία. Αργότερα στην εγκυμοσύνη η ζάλη έχει ως αιτία την πίεση που ασκεί η μήτρα σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία μέσα στην κοιλιά, που επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά και συμβαίνει συχνά όταν η γυναίκα ξαπλώνει ανάσκελα. Αλλά και τα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) και η χαμηλή αρτηριακή πίεση, όπως επίσης και το απότομο σήκωμα στην όρθια στάση ή το πολύ ζεστό περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα.

Μέτρα για να βοηθηθείτε:

•    Προσπαθήστε να ξαπλώνετε πάντοτε στο πλάι (συχνότερα στην αριστερή πλευρά) και αποφύγετε να  ξαπλώνετε ανάσκελα.

•    Αποφύγετε να στέκεστε όρθια για πολλή ώρα.

•    Αποφύγετε τα πολύ ζεστά μπάνια ή ντους.

•    Προσπαθήστε να σηκώνεστε από το κρεβάτι ή την καρέκλα, πάντοτε σιγά-σιγά, ώστε το αίμα σας να προλαβαίνει να αιματώνει τον εγκέφαλο.

•    Πίνετε πολλά υγρά, καθώς η ζάλη μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλής αρτηριακής πίεσης, αφυδάτωσης και να μην αποφεύγετε τα αλμυρά.

•    Η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει ζάλη, γι’ αυτό προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα, προκειμένου να διατηρήσετε σε ικανοποιητικά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα σας.

•    Όποτε βγαίνετε να έχετε κάποια καραμέλα ή σταφίδες ή κάποιο φρούτο στην τσάντα σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να ανεβάσετε γρήγορα τη γλυκόζη στο αίμα σας, αν έχετε κάποιο υπογλυκαιμικό επεισόδιο.

•    Αν αισθάνεστε πως θα λιποθυμήσετε, προσπαθήστε να καθίσετε με το κεφάλι σας ανάμεσα στα πόδια σας ή ξαπλώστε, φροντίζοντας τα πόδια σας να βρίσκονται ψηλά.

•   Αν έχετε συχνά τέτοια συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί μπορεί να χρειαστείτε καρδιολογική εκτίμηση.

Η ναυτία κι ο εμετός είναι δύο ακόμα συγγενή συμπτώματα που όμως εξαφανίζονται  σταδικά μετά την 14η εβδομάδα. Σπάνια επιμένουν και σε μεγαλύτερες εβδομάδες. Περισσότερες από το 50% των γυναικών υποφέρουν από τέτοια συμπτώματα, από την 5η ή 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Η ναυτία δεν οδηγεί απαραίτητα σε εμετό αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει απώλεια βάρους, αδυναμία λήψης τροφής, με ή χωρίς εμετό και συχνές τάσεις λιποθυμίας. Μπορεί να χρειαστεί σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο  για κάποιες ημέρες. Η ναυτία δεν είναι επικίνδυνη ούτε για εσάς αλλά ούτε για το μωρό σας. Ακόμα κι αν χάσετε βάρος στην αρχή της κύησης, που συμβαίνει συχνά, δεν είναι πρόβλημα για την εγκυμοσύνη και δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε.

Μέτρα για να βοηθηθείτε:

•    Να λαμβάνετε μικρά και συχνά γεύματα.

•    Δοκιμάστε να καταναλώνετε ξερό ψωμί, πατάτες και άλλες εύπεπτες, πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές.

•   Αποφύγετε τα τηγανητά, τα λιπαρά και τα πικάντικα φαγητά.

•   Προτιμήστε μαλακές, βραστές τροφές όπως κοτόπουλο, βραστά λαχανικά κ.α. αλλά και γενικότερα τροφές που δέχεται εύκολα το στομάχι σας.

•   Προσθέστε αμυλούχες τροφές στο πρωινό σας (τοστ, ρύζι, κράκερ, μακαρόνια, βραστές ή ψητές πατάτες), όταν έχετε ναυτία.

•    Αν η ναυτία χειροτερεύει όταν πλένετε τα δόντια σας, να αλλάζετε συχνά τύπο οδοντόπαστας.

•   Το τζίντζερ (ταμπλέτες ή διάλυμα ή μπισκότα) και η βιταμίνη Β6 βοηθά πολλές γυναίκες.

•   Αν κάνετε συνέχεια εμετούς και δεν μπορείτε να κρατήσετε τίποτα στο στομάχι σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, γιατί είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε νοσηλεία. Η υπερέμεση της κύησης αποτελεί σοβαρή κατάσταση και χρειάζεται ειδική θεραπεία.

Ευχαριστούμε τον μαιευτήρα-γυναικολόγο, Ανδρέα Κόμη.