ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τι πρέπει να κάνεις τώρα αν θέλεις μία καλή εγκυμοσύνη μετά

Εγκυμοσύνη; Γέννα; Μωρό; Πάνες; Όλες αυτές οι λέξεις ίσως σου ακούγονται αποκρουστικές αν διανύεις τα 20 και κάτι σου. Μαζί σου. Είσαι σε μία περίοδο που προτιμάς να επενδύσεις χρόνο και ενέργεια στις σπουδές, στην καριέρα και στην ερωτική σου ζωή, από το να ασχοληθείς ποιο καροτσάκι να πάρεις ή ποια φρουτόκρεμα είναι η καλύτερη. Σε περίπτωση όμως που αργότερα αποφασίσεις να γίνεις μητέρα τι κάνεις; Ή για να το θέσουμε ποιο σωστά τι κάνεις τώρα για τότε;

Ας ξεκινήσουμε με τα εύκολα, εννοώντας με αυτά που προφανώς έχεις ακούσεις και θεωρούνται λίγο πολύ κοινή λογική: κόβεις το κάπνισμα, καθώς είναι τοξικό για τα αυγά σου, προσπαθείς να διατηρείς ένα φυσιολογικό βάρος, κάνεις μία καλή διατροφή και περιορίζεις όσο μπορείς το αλκοόλ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κακές συνήθειες μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης των ωοθηκών.

Με απλά λόγια, αν στα 20 και στα πρώτα χρόνια των 30 σου τρως καλά, γυμνάζεσαι συχνά και αποφεύγεις το κάπνισμα και το πολύ ποτό, έχεις περισσότερες πιθανότητες να μείνεις αργότερα έγκυος.

Πέρα όμως από αυτά που ακόμα και η μητέρα σού έχει πάρει τα αυτιά για να τα κόψεις, όπως για παράδειγμα τα diet αναψυκτικά ή τα Haribo, θα πρέπει να πετάξεις μακριά τα τηγάνια και να μην ξανακουμπήσεις φρούτα και λαχανικά που έχουν μεγαλώσει με φυτοφάρμακα. Την άλλη φορά δηλαδή που θα δεις μη βιολογικά μήλα, φράουλες, σταφύλια, σέλερι και σπανάκι, γύρνα τους την πλάτη.

Ακόμα – γιατί όχι δεν τελειώσαμε – καλό είναι να μένεις μακριά από την καφεΐνη, αν αυτό είναι δυνατό.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι γιατί οι πιθανότητες σύλληψης μικραίνουν όσο μεγαλώνουμε, η απάντηση έρχεται από τους επιστήμονες: Οι γυναίκες δεν κάνουν αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αν και γεννιόμαστε με σχετικά λίγα (οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν με περίπου 2 εκατομμύρια), μέχρι την εφηβεία μας έχουν μείνει 440.000, αρκετά για 440 περιόδους. Και όταν μας τελειώνουν ξεκινά η εμμηνόπαυση.

Κάτι ακόμα που πρέπει να θυμάσαι και είναι πολύ σημαντικό είναι ο σημαντικός ρόλος που παίζει ο γεννητικός παράγοντας.

Για παράδειγμα, υπάρχουν γυναίκες που καπνίζουν σαν φουγάρα, πίνουν το Βόσπορο και δεν ανοίγουν τα μάτια χωρίς καφέ και παρόλα αυτά μπορούν στα 30 τους να μείνουν έγκυες με ένα φύσημα του αγέρα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παίζεις με την τύχη σου και τη γονιμότητά σου.

Κάποιες γυναίκες μπορούν να χάσουν τα αυγά τους στα 25 λόγω γενετικών παραγόντων, ενώ άλλες μπορούν να είναι γόνιμες στα 40 τους. Ένας πολύ γενικός κανόνας για τις γυναίκες για να υπολογίσουν πότε θα σταματήσουν να είναι γόνιμες είναι πέντε χρόνια πάνω πέντε χρόνια κάτω από την ηλικία που η μητέρα τους μπήκε στην εμμηνόπαυση.

Αν και είναι πολύ εύκολο να πανικοβληθείς, να ξέρεις ότι δεν χρειάζεται. Αν ανησυχείς μπορείς πάντα να κάνεις μία συζήτηση με τον γυναικολόγο σου και να δεις τις επιλογές που έχεις. Μέχρι τότε να γυμνάζεσαι, να τρως καλά και να τα κάνεις όλα με μέτρο.

Πηγή: StyleCaster